Kolapaj med röda vinbär och havssalt


Pajdeg
125 g smör
1 dl socker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
Kolafyllning
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl ljust muscovadosocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
75 g smör
1/2 tsk flingsalt
Till servering
2 dl crème fraiche (34 %)
3 dl repade röda vinbär eller lingon
kanel
Sätt ugnen på 200°C.
Pajdeg: Smält smöret. Blanda med socker och havregryn.
Blanda mjöl och kanel och häll ner i havregrynsmixen. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en smord form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 8 port). Låt degen gå upp ca 4 cm på kanten. Ställ i kylen 30 minuter.
Grädda pajskalet 10 minuter mitt i ugnen. Låt svalna.
Kolafyllning: Koka upp grädde, sirap och muscovadosocker i en vid kastrull. Låt koka ca 20 minuter. Rör då och då. För att se om kolan är klar, droppa lite av kola smeten i ett glas med kallt vatten. Den ska vara mjuk och lätt formbar men inte flyta ut. Ta kastrullen från värmen. Rör ner vaniljsocker och smöret skuret i bitar. Låt svalna nästan helt.
Häll smeten i pajskalet. Strö över flingsalt. Ställ i kylen minst 1 timme. Hit kan förberedas.
Strax före servering: Vispa crème fraichen med elvisp tills den blivit fast. Lägg upp i en skål och pudra med kanel. Garnera pajen med röda vinbär eller lingon. Servera med crème fraichen.
Kram
