Rabarberpaj med marängtäcke


10 portioner:
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
¾ dl strösocker
150 g osaltat smör
½ ägg, lätt vispat
1 äggula
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
1 liter rabarber i bitar
2 dl strösocker
finrivet skal av 1 apelsin
Maräng:
3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
ett par droppar citronsaft
Kör ingredienserna till pajskalet i en matberedare tills det bildats en boll. Knåda då degen snabbt tills den är smidig och fin.
Kavla ut degen och klä en form, cirka 26 cm i diameter, med den. Nagga bottnen och låt den stå i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Förbaka pajskalet i 10 minuter.
Skala och dela rabarbern i 5 cm långa bitar. Blanda rabarber, socker och apelsinskal i en kastrull med tjock botten. Låt ingredienserna smälta samman på medelvärme i cirka 20 minuter eller tills rabarbern blivit mjuk och saftig. Låt blandningen svalna något.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt socker, lite åt gången, samtidigt som du vispar. Tillsätt vaniljsocker och citronsaft. Fördela rabarbermoset i formen. Skeda eller spritsa ut marängen över pajen.
Grädda tills pajen får en gyllene yta i 20–25 minuter.

Denna pajen är så galet god och jätte enkel att göra.
Förgräddade skalet. Hade jordgubbar också i rabarbermoset, också klart dagen innan.
Innan gästerna kom så vispade jag marängen och spritsade på.
Så jääääätttte god och jättefin att ställa fram!