Cheesecake på chocolate chip botten med hallon och nougat


50 g smör, rumstempererat
1 dl farinsocker
2 msk strösocker
0.5 tsk vaniljsocker
0.75 dl vetemjöl
1 krm salt
1 krm bikarbonat
1.75 dl havregryn
1 st ägg
90 g mörk choklad, hackad
3 äggulor + 3 äggvitor
2 dl strösocker
0.5 tsk vaniljsocker
0.5 krm salt
200 g Philadelphiaost
3 dl vispgrädde, vispad
100 g nougat, hyvlad
hallon
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, farinsocker, strösocker och vaniljsocker till en krämig smet. Blanda vetemjöl, salt och bikarbonat i en skål. Tillsätt havregryn och ägg i smör- och sockersmeten och rör om. Vänd i mjölblandningen och tillsätt chokladen sist. Smöra en stor form med löstagbar kant och klicka ut smeten. Grädda i 12 minuter mitt i ugnen. Stjälp försiktigt över kakan på ett fat. Klä ugnsformen 8–10 portioner tid: ca 1 timme + 3 timmar i frysen med plastfilm och lägg sedan tillbaka kakan.
Vispa äggulor, socker, vaniljsocker och salt vitt och poröst. Tillsätt philadelphiaost och vispa ytterligare i någon minut. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd i grädden i ostsmeten och vänd därefter ner äggviteskummet. Bred ut lite av ostsmeten på kakbotten och lägg på några skivor nougat. Varva ytterligare två gånger. Frys in cheesecaken i cirka 3 timmar, den ska vara halvfrusen vid servering. Jag hade inte möjlighet att frysa cheesecake 3 timmar innan den skulle serveras så jag frös in cheescaken ca 8 timmar innnan servering och tog upp den för att tina lite ca 20-30 minuter innan serveringen. Cheesecaken går bra att göra dagen innan.
Kram
