Champagneparfait med honungsstekta nektariner, karamell och havssalt
3 dl champagne eller mousserande vin
3 dl vispgrädde
3 äggulor
3/4 dl florsocker
½ tsk vaniljsocker
100 g mörk choklad
1-2 tsk flingsalt
1 dl socker
2 msk vatten
1 dl vispgrädde
3-4 nektariner/aprikoser
2 msk flytande honung
Koka ner champagnen tills det bara återstår 2-3 msk.
Låt det svalna. Vispa grädden lätt. Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker fluffigt. Blanda ner det reducerade champagnen i äggvispet och vänd i grädden. Häll upp smeten i en plastform med ett bakplåtspapper i botten och ställ den i frysen över natten.
Smält chokladen och bre ut den på ett bakplåtspapper. Strö på lite salt och ställ det kallt.
Smält socker och vatten till karamell. Häll på grädden och låt den koka tills allt socker smält.
Kärna ur och dela frukterna i klyftor. stek klyftorna i lite honung på medelvärme.
Ta upp parfaiten i ca 10 minuter innan, och skär i skivor eller gör kulor. Servera med de ljumna nektarinerna, karamellsåsen och chokladplattorna.
Kram