Marsipanrullar med smak

 
Glad påsk allihopa! Idag är en bra dag. solenskiner, det är påskafton, våren står på trösklen och jag fyller år.
Här är godiset jag pratade om. Riktigt goda enligt mig. Spännande med de olika smakerna. Som vanligt är jag kass på att följa recept så jag gjorde inte riktigt som det stod. Om det blev bättre eller sämre vet jag inte, men jag tyckte självklart att på det sättet jag gjorde var smidigast. Det som står här nedan är exakt vad som stod i receptet men ni kan se på bilderna hur jag ungefär gjorde.
 
 
 
För ca 100 bitar:
3 dl grädde
1 msk honung
300 g choklad, ta inte för ljus! Jag rekomenderar mörk block choklad.
3 st Odenses smaksatta marsipan, jag använde banan, jordgubb och päron
 
50 g mörk choklad
en liten kub smör, ca 5 g
 
Koka upp grädde och honung. Häll över hackad mörk choklad. Blanda väl med en visp så krämen är helt slät och blank. Låt stelna ute i rumstemperatur, gärna över natten under plast (jag lät min stelna svalt i 4 h). Fyll sedan en spritspåse med chokladfyllningen (det hoppade jag över och bredde på krämen istället). Kavla sedan ut marsipanen ca 8 mm tjock, i storlek som ett A4 format. Dela sedan arket på 3, på längden. Spritsa en längd med choklad fyllning mitt på varje rulle. Rulla sedan ihop och tryck till lätt. Ställ i kyl i 30 minuter. Under tiden smälter du 50 g choklad i ett vattenbad. När chokladen är smält, dra bort från plattan och rör i smöret. Ringla chokladen över längderna. Låt chokladen stelna och skär sedan längderna i två centimeter långa bitar. Låt stå i kylen till servering.
 
Kram
 

Godisägg

 
 
Nämen, kolla vad jag bland annat gjorde i förmiddags. Här hemma taggas det upp inför påskfirande, främmat och 16-års kalas. Just nu står det en choklad-kräm i kylen i väntan på att stelna lite. Sedan ska jag göra marsipan-rullar av den. Har köpt hem Odenses smaksatta marsipan så jag tror att det kommer bli kanon. Jag hoppas att jag får upp receptet senare idag annars ska jag försöka hinna imorgon. Om inte tårtbak och annan matlagning tar upp dagen. 
 
Detta påskgodis var busenkelt och gick snabbt. Dom är mycket uppskattat av mina lillebröder.
 
1 non-stop påse
100 g vit choklad, gärna Marabous vintervit.
 
Smält chokladen i ett vattenbad. Plocka ut  ca 30 st gula och oranga karameller ur påsen. Klicka ut den vita chokladen i lagom stora ringar och tryck i en karamell i varje. Låt godisarna svalna i kylen. 

Chokladmoussetårta med browniebotten

 
 
Här kommer en till variant av påsktårta. En med choklad och brownie. Mums!
 
Botten, ca 12 bitar: 
100 g smör
100 g mörk choklad
3/4 dl vetemjöl
1/2 dl hasselnötter
1 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 ägg
3/4 dl strösocker
 
Chokladmousse:
1 1/2 gelatinblad
4 äggulor
1/2 dl strösocker
50 g mjölkchoklad av god kvalité
50 g vit choklad
3 dl vispgrädde
 
Till garnerig:
cacao
physalis
 
Botten: Sätt ugnen på 225 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper på botten av rund bakform med löstagbar botten. Smörj och mjöla formen. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och tillsätt hackad choklad, rör om tills chokladen smält. Blanda mjöl, rostade och hackade hasselnötter, potatismjöl och bakpulver i en skål. Vispa ägg och socker pösigt i en annan skål. Rör ner chokladblandningen i äggsmeten och rör till sist ner mjölblandningen. Häll över smeten i formen. Baka mitt i ugnen i ca 7 minuter. Låt botten svalna och låt formen stå i frysen 30 minuter innan moussen läggs på.
Chokladmousse: Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter. Vispa äggulor och socker krämigt. Smält mjölkchoklad och vit choklad i en glasskål i mikron, ca 2 minuter på full effekt. Rör ner den smälta chokladen i äggsmeten. Krama ur gelatinbladen och smält i en kopp i mikron, ca 10 sekunder. Tillsätt gelatinet till chokladsmeten. Vispa grädden till en mjuk konsistens, alltså inte för hårt. Vänd ner en 1/3 grädden i chokladsmeten, innan resten rörs i. Det gör man för att moussen inte ska bli grynig. Ta loss ringen på formen och diska den ren. Sätt tillbaka ringen och fyll på med mousse. Låt formen stå i frysen 1 timme eller 4 timmar i kylen för att stelna.
Vid servering siktas kakao över tårtan och garneras med physalis.
Kram
 

Glassbomb med mango och exotiskfrukttopping

 
 
Idag är det Våffeldagen(vårfrudagen). Ätit några våfflor idag? Själv har jag inte hunnit, men det kommer fler tillfällen. I våran familj sätter vi igång våffeljärnet lite titt som tätt. Nog med att det inte bara var Våffeldagen idag, det var också macronernas dag. Ni vet dom franska små söta bakverken med maräng. Ja, nu för tiden finns det dagar för precis allting. Handduksdagen, teddybjörnsdagen..ja ni läste rätt. 
 
         
                                               bilderna kommer ifrån spisa.nu och weheartit.com
 
Men låt mig nu presentera denna otroligt goda glassbomb. Jag gjorde denna för första gången för ett år sedan, och jag  har tappat räkningen hur många gånger jag har gjort den sedan dess. Den är bara så fantastiskt god!! Mangosorbet gör den fräsh, vaniljenglassen ljuv och krämig och tillsammans med fruktsalladen är toppen nådd. Om du ska göra en tårta eller bjuda på fika nu i påskhelgen kan jag varmt rekomendera denna.
 
 
Glassbomb, 6 portioner:
3 dl vispgrädde
1 vaniljstång
1 tsk vaniljsocker
5 msk strösocker
3 äggulor
5 dl mangosorbet
 
 
Frukttoppning:
1 ananas
1/2 dl rårörssocker
2 passionsfrukter
1 lime
1 ask physalis
1 kruka mynta
 
 
Vispa grädden. Dela vaniljstången längs med och skrapa ut vaniljkornen. Vispa vaniljkornen, vaniljsocker, socker och äggulor pösigt med elvisp. Vänd ner grädden. Häll hälften av vaniljsmeten i en rundbottnad bunke, låt den frysa i ca 1 timme. Fyll sorbet i den lösa vaniljsmeten i mitten av bunken och häll på resten av vaniljsmeten ovanpå sorbeten. Frys minst 6 timmar (gör dagen innan).
 
Skala och ta bort rotstocken ur ananasen, skär den i små tärningar. Blanda tärningarna med rårörsocker och delade urkramade passionsfrukter. Smaksätt med pressad limejuice.
 
Ta fram glassbomben ca 10 minuter innan servering. Vält upp bomben på ett kallt fat (om glassen är svår att få ur bunken, doppa snabbt bunken i en större bunke med varmt vatten). Skeda över frukten, garnera med physalis och myntablad. 
 
Kram

Mandeltårta med mandellikörkräm

 
Tänk, nästa vecka är det påsk (!) Guuuud, det går så fort! Allting! Känns som det var februari nyss eller!? Och ändå är påsk i slutet av mars. Visst har dagar gått sakta och det har varit sega lektioner, men nu har ju typ halva den här terminen gått (också) och snart blir det sommar och efter det gymnasium. Men nu får vi inte blicka oss allt för långt fram i tiden. Det kommer ju att bli påskfirande och vår (förhoppningsvis) först. Långprommenad och härliga sista veckor kvar i skolan. Men nu taggar vi upp inför påsk tycker jag! Ni kan komma att förvänta er en del påsktårtor framöver. Här kommer första, en lite lagom seg och krispig tårta med en härlig smak av mandellikör. Tårtan passar även bra att göra en dag innan servering. 
 
 
 
Ca 10 bitar
Bottnar, 3 st:
200 g sötmandel
2 dl strösocker
5 stora ägg, delade i gulor och vitor
 
 
Rita 3 cirklar, ca 20 cm i diameter på bakplåtspapper. Smörj dem med matfett. Mixa mandeln i en matberedare eller mal den i en mandelkvarn. Blanda mandeln med sockret. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner mandelblandningen. Bred ut smeten i cirklarna. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. De ska ha något seg konsistens. Låt bottnarna svalna på galler.
 
Smörkräm:
5 äggulor, se ovan
1 ¼ dl vispgrädde
1 ¼ dl strösocker
175 g smör, kallt
2 msk Disaronno, mandellikör (hette förr Amaretto tror jag)
 
Blanda ihop äggulor, socker, grädde i en kastrull och vispa till krämen tjocknar. Ta kastrullen från plattan. Skär smöret i bitar och vispa ner i krämen tills smöret smälter. Tillsätt likören och ställ kastrullen i kallt vattenbad och vispa till krämen kallnar. Häll över i en bunke och låt stå i kylen tills den blir riktigt kall.
 
Garnering:
100 g mandelspån
florsocker
 
Rosta mandeln i en torr het stekpanna.
 
Lägg en mandelbotten på ett tårtfat och bred på ¹/3 av smörkrämen och strö över ¹/3 av mandelspånen. Lägg på nästa mandelbotten och fördela smörkrämen och mandelspån. Avsluta med mandelbotten, smörkräm och mandelspån på toppen. Låt tårtan stå i kylen fram till servering, gärna över natten. Sikta över florsocker vid servering. 
 
Kram

Citronglass med maräng och chokladsås


 
 
Citronglass, 6 port.
 2 st citroner, saften 
1 st citron, skal 
2 dl florsocker 
2 dl crème fraiche 
2 dl grädde, hårt vispad
 
Blanda florsocker och crème fraiche väl. Tillsätt 2 dl hårt vispad grädde, citronsaft och citronskal i blandningen.  Häll smeten i en avlång sockerkaksform och täck med folie. Ställ in i frysen i cirka 45 minuter. Ta ut och tryck ner ett lager små maränger som ett lager överst och så in i frysen igen, cirka 4 timmar.
 
Chokladsås, classic:
1 dl vatten
1 dl socker
½-1 dl cacao, brors på hur stark cacaosmak man vill ha
 
Rör ihop alla ingridienser i en kastrull och låt koka i några minuter. Låt såsen svalna innan du ringlar den över glassen. 
 
Kram

Syrlig Citrinsorbet

 


Ja, som ni kanske vet så blev denna sorbet besegrad av citronglassen i citronduellen. Men jag kan ändå inte låta bli att gilla den lite. Den är ju så otroligt syrlig men man kan liksom inte slita sig ifrån den. En liten slags hat-kärlek på något sätt. 
 
Receptet är beräknat till 4 portioner, men eftersom man inte kan äta några mängder direkt så räcker det till det dubbla. 
2 ½ dl socker
2 dl vatten
1,5 dl citronsaft, 3 citroner räcker väl
rivet skal från 1 citron
2 msk mascarpone 
 
Koka upp socker och vatten i en kastrull. Låt sjuda 3–4 minuter till en sockerlag. Låt svalna. Tillsätt citronjuice, skal och mascarpone. Rör till en slät smet. Häll smeten i en vid form och ställ i frysen. Rör om med en gaffel i sorbeten en gång per timme under 3 timmar.
 
 
Kram

Citronsorbet VS Citronglass


 
  
                       +Enkel att göra                                                  +Frisk och krämig smak
                       - Syrlig!                                                             - Måste tina en stund innan servering
 
Jag tror ni kan förvänta er ganska många recept framöver som antingen är gula eller innehåller citrus. Både för att det är säsong av dessa ljuvliga råvaror och snart påsk. Men i veckan hade vi otroligt många citroner hemma så jag sökte lite på nätet och ramlade över dessa  två recepten. Har nu haft provsmakning av dom och en vinnare skulle utses. Till hjälp hade jag en jury som bestod av: Mamma, lillebror 1 och lillebror 2, också jag så klart. Vi kom gemensamt fram till en segrare. Och vinnaren är..... Citronglassen!
 
Citronsorbeten föll på att den var alldeles för syrlig, trots att jag hade minskat citronsaften som skulle vara i. Men citronsorbeten är inte sådan man kan ha till kaffet en kväll utan passar bättre att få en liten kula att avsluta middagen med. 
 
Citronglassen där emot, hade en ljuv och frisk smak av citron. Man får bara tänka på att ta upp den ur frysen 15-20 minuter före servering, eller låta stå i kylen i 1 h före servering. Det var gott med maränger i då det bröt av lite. 
 
Recepten på dom båda ska jag försöka få upp här imorgon eller i början av nästa vecka.
 
Kram

Elegante

 
Ett fint och elegant armband som jag gjorde i höstas någon gång.
I eftermiddag blir det provsmakning av cirtonglass och citronsorbet som just nu står i frysen.
 
Ha en härlig lördag!
Kram

Chocolate Pecan Biscotti

 
 
Jaha, då var vintern här igen... Jag har typ hållt på att halka tre gånger under dagen. Men som tur var fick jag tillbaka min balans i sista sekund för att kunna stå kvar på marken. Men brukar man inte säga/tro att endast hälften av vinterns snö har kommit vid första mars. Alltså återstår det.... typ en halv meter snö...usch! Vill inte tänka tanken! Jag har egentligen inget problem med vintern och snön, men när det är mars borde allt försvinna. Då ska våren komma. Men, men, är inte så mycket man kan göra något åt. Kanske i så fall be till väder-gudarna att skona våran vår. Men nu lämnar vi det deprimerande ämnet. Här är ett recept på supergoda och enkla biscotti. Har gjort dom ett flertal gånger och dom har blivit lika goda varje gång. Och hur fint är det inte att ha sådana här biscotti i en glasbuk på bänken!? Receptet kommer från Heavenly Cupcake.
 
2 1/2 dl vetemjöl
2 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
170g choklad, jag brukar använda choklad med 30-50% cacao
100g pecannötter
2 st ägg
1 2/3 dl socker
 
1 äggvita till pensling
strösocker
 
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen och nötterna grovt. Blanda dem tillsammans med mjöl, kakao, bakpulver och salt. Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Häll i mjölblandningen och arbeta samman till en deg. Dela degen i tre delar och forma till rullar. Lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper och platta till dem lite lätt. Pensla med uppvispad äggvita och strö lite socker över. Grädda i cirka 25 minuter. Dra över bakplåtspappret med kakorna på till ett galler och låt svalna i cirka 20 minuter. Skär dem i snedskurna bitar. Lägg dem på ett galler täckt med bakplåtspapper men snittsidan ned. Torka i ugnen cirka 20 minuter till. Låt svalna.
De håller i cirka en vecka i en lufttät burk.
 
Kram

Vit chokladmousse med exotisk topping

 
 
Igår kväll satt jag (självklart) bänkad framför tv:n och kollade på finalen. Det var en trevlig kväll med trevligt sällskap. Vann rätt låt då? Ja, men det tycker jag. Blir bara bättre desto mer man lyssnar på den. Kommer nog kanske inte sticka ut så mycket i Eurovisionen, men vad då!? Jag lever fortfarande på Loreens seger från förra året. Ett perfekt tilltugg till kvällen var den här goda moussen med den friska och syrliga såsen. Var gott med passionfruktkärnorna i då det hände något och blev lite "krispigt" tuggmotstånd. Tror också att desserten blev helt godkänd av gästerna. 
 
 
Jag kylde moussen i lite olika glas med olika storlekar. Såg både roligt ut och det var bra då vi var både små och stora som åt olika mycket. 
 
Till 8 portioner:
3 dl vispgrädde 
225 g vit choklad 
1.5 st ägg 
1.5 dl kesella, 10%
 
100 g mango, fryst eller färsk 
8 st passionsfrukter 
½ - 1 dl passionfruktjuice, eller annan juice
 
 
Physalis, citronmeliss

Vispa grädden. Smält chokladen i vattenbad. Vispa upp ägg och tillsätt chokladen under omrörning. Rör ner kesellan och vänd till sist ner grädden. Häll upp i glas och låt stå i minst 2 timmar i kylen.

Gröp ur passionsfrukterna och mixa tillsammans med mangon och juicen. Häll såsen över moussen precis innan servering. Garnera med physalis och citronmeliss.

Kram


After Eight Pannacotta

 

En pannacotta för mig är inte en sådan som är dallrig som gelé, eller en tjock kräm. Pannacotta ska vara krämig och lätt med en ljuv smak. Vanilj, lime, dumle eller kanske After Eight. Här kommer ett recept på en krämigt god pannacotta. Enjoy!
 
After Eight Pannacotta
till 4 personer:  
2 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
½ dl strösocker
5-6 After Eight-plattor
1 tsk vaniljsocker
 
Hallon/jordgubbar, myntablad och After Eight
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp grädde och socker, ta från värmen. Obs, håll koll så inte grädden kokar över. Ta upp gelatinet och rör ner i grädden. Smält choklad-plattorna och blanda ner i grädden tillsammans med vaniljsockret. Häll upp blandningen i glas och låt stelna i någon timme i kylskåpet. Garnera med lite bär, kryddgrönt och After Eight-plattor (om du redan inte har ätit upp alla) och servera. 
 
Kram
 

Maränger

Har precis tagit ut två plåtar med knäckebröd ur ugnen och nu tänkte jag börja med att experimentera mig fram till några Cookies med macadamianötter. Vi får se hur det går...
 
 
Jag är en sådan person som gillar att ta vara på ingridienser och råvaror. Så när jag häromdagen gjorde glass blev det några äggvitor över och vad passar då inte bättre än att göra maränger. Innehåller inga konstiga ingridienser och svårt är det inte heller att göra. När jag gör maränger gör jag alltid dom i mini-format. Jag tycker dom blir både gulligare och enklare att äta då. Jag brukar följa ett gammalt recept på maränger som är taget ur boken Sju sorters kakor. Men blir inte alltid riktigt klok på det. Trots att jag brukar göra ca 120 maränger när satsen är till 40 st blir gräddningstiden upp till dubbelt så lång. 
 
Enkla maränger
ca 40 st
3 äggvitor
1 dl socker
 
Sätt ugnen på 125 grader/ varmluft 100 grader. Vispa äggvitorna och en 1/3 av sockret i en torr och fettfri bunke.   Vänd försiktigt ner resten av sockret när det har blivit fast och hårt skum. Klicka eller spritsa ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter. Marängerna ska vara torra och lätta. 
 
Kram

Chocolate chip cookies med kardemumma och kaffe

Ledsen att det inte blev någon mer inspirerande bild till dessa fantastiska cookies. Men det sa bara vips sedan hade alla tagit slut. Men jag lovar att det inte bara var jag som var skyldig till det. Eftersom det är en så stor sats, så var det tur att jag hade lite hjälp. Men ja, så goda är dom!
 
Blir ca 60 cookies:
225 rumstempererat smör
2 dl socker 
2½ dl farinsocker
2 ägg
7 dl mjöl
½ msk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
2 tsk stött kardemumma
2 msk snabbkaffe
1 msk hett vatten
300 g choklad, 40-60% kakaohalt
 
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda samman smör, socker och farinsocker. Tillsätt ett ägg i taget och vispa noga mellan varje. Blanda samman snabbkaffe och varmt vatten, tillsätt i smeten. Mortla kardemumma. Tillsätt alla övriga ingredienser utom chokladen. Blanda samman till en jämn deg. Hacka chokladen grovt och knåda ner den i degen. Använd två teskedar för att göra lagom stora bollar. Lägg på plåtar täckta med bakplåtspapper. Grädda i cirka 7-8 minuter eller tills de fått fin färg. Var noga med att inte bränna dem. Låt svalna på galler.
 
Kram
 
 

Faith †

 
 
Detta halsbandet gjorde jag för någon vecka sedan. Det tog sin lilla tid med att fästa alla svarta pärlor. Men det var det värt. Blev riktigt nöjd med resultatet. 
 
Trevlig helg!