Rabarberpaj med ton av kokos

Hej! Som ni vet satte jag igång att baka igår kväll. Detta blev resultatet, ett ny-provat rabarberpajrecept. En faktiskt riktigt god och basic paj. Kokosen och havregrynen gör mycket då det blir lite mer krispigt. Den var enkel och gick att baka på bara 15+20 minuter i ugn. 

6-8 personer:

 

Smulpaj
100 g smör eller margarin
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl kokos
1/2 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

 

Rabarber
500 g rabarber
1/2 dl strösocker
1 msk potatismjöl

 

vaniljglass eller vaniljsås

 

Sätt ugnen på 200ºC.
Smält matfettet i en kastrull. Blanda mjöl, havregryn, kokos, socker, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt matfettet och rör om.
Skala eventuellt rabarbern och skär i mindre bitar. Lägg dem i en ugnssäker form. Blanda socker och potatismjöl och strö över rabarbern. Fördela smuldegen över.
Grädda pajen mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Låt pajen svalna lite och servera med vaniljsås eller vaniljglass.

 

Kram


Baka

Ja en kväll som denna fördrivs med lite bakning. Inte för att jag brukar ha svårt för att fördriva tid men den här gången ligger det faktiskt späda rabarber i kylen och väntar på mig (bra ursäkt).

Mossebo Stom

God eftermiddag! I förrgår var jag i Mossebo och ställde ut mina smycken. Jag har inte så många halsband nu men imorgon sätts betygen och därefter kan jag ta det lite mer easy och försöka fokusera på annat på fritiden.
 
 
 
Mossebo är en liten liten by några kilometer från Tranemo där Stommen och kyrkan är hjärtat på sommaren. Det är en otroligt fin kyrka som man kan få guidning i och mittemot, där stommen ligger kan man köpa bl.a. våfflor för att sedan sitta och fika i trädgården. Jag kommer förmodligen sommarjobba där några dagar i juli. Ett perfekt sommarjobb för mig.
 
Caféets öppetider:
kl 14-18
Söndagar 23 & 30 juni
alla dagar  6-28 juli
Helgerna 3-4 & 10-11 augusti
 
Ha en bra dag!

Kvällsläsning

Den här tidningen damp ner i brevlådan idag. Lyx!🔱
 

Rabarberpaj med marängtäcke

 
Denna pajen var en 10 poängare. Den var så god. Jag gjorde pajskalet glutenfritt vilket blev lite sådär eftersom kanterna smälte ner i ugnen så det bev mer bara en botten. När jag kollade bak lite vad för recept jag har lagt upp tidigare såg jag att det bara var massor av recept med hallon. Visst är det gott, men någon måtta får det vara så här kommer lite rabarber istället.                                                                                                                    
  
 

10 portioner:

Pajdeg:
4 dl vetemjöl
¾ dl strösocker
150 g osaltat smör
½ ägg, lätt vispat
1 äggula
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
1 liter rabarber i bitar
2 dl strösocker
finrivet skal av 1 apelsin
Maräng:
3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
ett par droppar citronsaft

Kör ingredienserna till pajskalet i en matberedare tills det bildats en boll. Knåda då degen snabbt tills den är smidig och fin.
Kavla ut degen och klä en form, cirka 26 cm i diameter, med den. Nagga bottnen och låt den stå i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Förbaka pajskalet i 10 minuter.
Skala och dela rabarbern i 5 cm långa bitar. Blanda rabarber, socker och apelsinskal i en kastrull med tjock botten. Låt ingredienserna smälta samman på medelvärme i cirka 20 minuter eller tills rabarbern blivit mjuk och saftig. Låt blandningen svalna något.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt socker, lite åt gången, samtidigt som du vispar. Tillsätt vaniljsocker och citronsaft. Fördela rabarbermoset i formen. Skeda eller spritsa ut marängen över pajen.
Grädda tills pajen får en gyllene yta i 20–25 minuter.

 
Kram
 

Lycka!

 
Hejsan! Jag och mamma var i Ullared igår, och kolla vad jag hittade! Hoppsan! Jag och mamma köpte denna tillsammans (läs: mamma betalade, jag kommer att använda och vi båda kommer att äta) 
Tro det eller ej, men jag (våran familj) har inte ägt någon matberedare tidigare vilket har gjort att det uppstått lite problem ibland när man ska baka bottnar och fyllningar av olika slag. Därför är jag spännd av att se vad beredaren går för, så det blir nog något bakverk till älskade mor i eftermiddag. 
 
Kram

Fråga på!

Hej på er! Denna veckan har varit fylld med läxor i massor, marängbakning (1200st!), smyckes tillverkning och lite allmänt smått och gott att göra. Nu ser jag fram emot en helg med förmodligen en sväng till Ullared, träning och självklart lite morsdagfirande. Nu i eftermiddag har jag bakat en nytt recept på rabarberpaj med maräng, hoppas att jag kan ta någon tjusig bild på den och få upp receptet snarast på bloggen.
 
Nu har ni chansen att fråga eller kommentera så ska jag svara så gott jag kan! Men jag har också lite undringar vad ni tycker så svara också gärna på dessa tre frågor nedan. Jag skulle bli så otroligt glad om ni kunde hjälpa mig med det!
 
1. Jag har länge funderat på att skriva och lägga ut recept på matlagning, vad tycker ni?
 
2. Vad är roligast att läsa om, smycken eller recept?
 
3. Vill ni ha fler inlägg men då kanske bara med lite uppdatering om vad jag tänker baka för något den här eftermiddagen eller göra för smycke?
 
Men glöm inte att ni också får fråga eller kommentera vad ni vill, allt från om ni vill att jag ska baka något speciellt till hur lång tid det tar att göra ett halsband eller vad jag ska göra i sommar.
 
Recept att längta efter!
 
 
 
Kram
 

Smycke


Godaste tårtan med hallon och Lemon curd

 
 
Denna tårtan är min favorit. Den är så otroligt god! Sötman från hallonen och syran från Lemon curden, som är på en krispig botten. Jag vill rekommendera Mrs Darlington´s Lemon Curd då jag tycker tårta blir lite godare. Den Lemon curden brukar man kunna hitta i mindre butiker eller bosättningsaffärer. Vi brukar alltid köpa på oss lite av Mrs Darlington´s Lemon curd när vi hälsar på några kära vänner till oss som har en mysig gårdsbutik. Så om ni har vägarna förbi Dalsjöfors, hopp in på Skenstabóa vet ja! Annars brukar Robertson Lemon curd finnas i vanliga matbutiker.
 
Eftersom min far är glutenintolerant så brukar jag göra denna tårtan glutenfri då det inte är svårare på något sätt utan bara blir godare i mitt tycke. Jag har även provat att byta ut mäjeriprodukterna till laktosfria utan att känna någon större skillnad på smak. 
 
Frusen hallon- och Lemon Curd tårta, 12  bitar:

1 förp havrekakor, 225 g, finns både gluten- och laktosfria
50 g smör
2 st lime
4 msk strösocker
2 förp frysta hallon, (á 225 g)
1 burk lemon curd, t ex Mrs Darlington´s/Robertson's, (320 g)
2 dl matyoghurt
4 st gelatinblad
3 st äggvitor
2 dl vispgrädde
2 kvistar citronmeliss

1. Mixa havrekakorna till ett smul i en matberedare. Smält och tillsätt smöret.
2. Skrubba limen i ljummet vatten, finriv skalet. Blanda skal och socker. Mixa hastigt ihop hälften av limesockret med havresmeten.
3. Spara 25 hallon till dekoration, lägg dem 
på hushållspapper. Mixa resten med lemon curd och yoghurt i matberedaren till en röra.
4. Smält gelatinet i 3 msk av hallonröran 
i mikron eller i en liten kastrull.
5. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
6. Vispa grädden, tillsätt den till hallonröran. Tillsätt gelatinet under vispning. Vänd ner ägg-vitorna med stora luftiga tag med en slickepott.
7. Klä den löstagbara bottnen på en form 
(ca 24 cm i diameter) med plastfolie. Knäpp fast formen. Häll i smeten. Toppa med havre-
smulet. Ställ in tårtan i frysen minst 2 timmar.
8. Ta fram tårtan ca 20 min före servering. Skär med en vass, tunn kniv längs kanterna. Vänd upp tårtan på ett fat, strössla över hallon, limesocker och citronmeliss.

 
Kram

Tårta med hallonmousse på en browniebotten

 

Hej på er! Denna gjorde jag i fredags då vi skulle få hem lite främmat. En riktigt frisk och sommrig tårta. Hallonmoussen blir både söt och frisk därför är det gott med lite grädde till som..hur ska jag förklara det..men typ jämnar ut smaken lite. Och tillsammans med en lagom klabbig browniebotten, mums!

Den passar bra att göra dagen före om man skulle behöva. Jag ber om ursäkt för dålig kvalité på bilderna, men jag inte hittade min systemkamera när jag skulle fota (panik), så dessa är tagna med mobilen. Nu är dock kameran återfunnen. Nu måste jag plugga! Ha det bra!

Till ca 10 personer:

Browniebotten
120 g mörk choklad
100 g smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
1 1/2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 1/2 dl vetemjöl
smör till formen

Hallonmousse
1 paket frysta, tinade hallon (à 250 g)
1 dl gelésocker multi
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Till garnering
vispad grädde
färska hallon

Browniebotten: Sätt ugnen på 175°C.
Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och smör i vattenbad. Ta från värmen. Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Tillsätt vaniljsocker och salt. Vänd ner mjölet.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter. Låt svalna.

Hallonmousse: Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Passera genom en finmaskig sil. Koka upp den släta hallonpurén med gelésocker. Ta från värmen. Rör ner vaniljsockret.
Vispa grädden fluffig. Vänd ner grädden i hallongelén/purén då den har börjat stelna något (den ska fortfarande vara lite rinnig).
Bred hallonmoussen över browniebottnen (låt formens kant sitta kvar). Låt stå i kylen minst 3 timmar, gärna över natten.

Vid servering: Lossa tårtan ur formen, dra ev av bakplåtspapperet och lägg tårtan på ett fat. Garnera med spritsad grädde och färska hallon.

Kram


Lime- och hallonpaj

Jag har en lista..eller egentligen massor av listor, men en lista som är typ 100 saker jag ska göra innnan jag dör. Jag har dock inte riktigt kommit på 100 saker än, men jag är la uppe i 10-15 olika saker jag vill göra. Bland annat, hoppa bungy jump, lära mig att bugga, göra lumpen/ åka på ett militärläger, vara blodgivare, göra tjejklassikern... Och ja, nu har jag faktiskt en sak att stryka. Jag har nämligen gått en buggkurs. Så kul har det varit! 
 
 
Så när det var en liten avslutningsfest med knytkalas förra helgen fick jag äran att ha med någon kaka/tårta. Efter lite kikandes i min receptbok och på nätet kom jag fram till denna lime paj med hallon. Och ja det var ändå en positiv överraskning när jag smakade på den. Det är första gången jag gör en slags lime eller citron paj så ribban sattes högt. Med limen, hallonen och digestiven så blev det en riktigt bra kombo. Jag brukar faktiskt inte baka samma sak mer än en gång, men denna pajen är mycket möjligt att jag gör igen. 
 

ca 10-12 bitar:
12 st digestivekex
75 g Smör, smält
3 dl hallon
3 st lime
5 st äggulor
400 g kondencerad sötad mjölk
1 dl puré gjord på hallon
2 dl Arla vispgrädde
2 msk florsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Kör digestivekex och smör i en matberedare. Tryck ut blandningen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kyl 30 min. Mixa hallonen till puré. Riv skalet av en lime. Pressa saften ur alla tre. Vispa äggulorna till en ljus och porös smet. Tillsätt kondenserad mjölk, limesaft och limeskal. Grädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min.

Bred ut 1 dl av hallonpurén i ett tunt lager i botten på pajen. Häll försiktigt över fyllningen och grädda i ytterligare 15 min. Låt pajen svalna och ställ sedan i kyl minst 3 tim. Vispa grädden till ett fast skum. Rör ner florsocker och resten av hallonpurén. Bred ut grädden över pajen.

Kram


Goda bröd i muffinsform

Dessa är verkligen så goda att äta nybakta med lite smör! Funkar som mellanmål, till middagen eller varför inte till helgfrukosten. 
 
 
 
6 st: 
2 dl vetemjöl
½ dl vetekli
1 msk brun farin(socker)
1 tak bakpulver
1 krm salt
2 msk smör eller margarin, smält
½ uppvispat ägg
1 ¼ dl mjölk
 
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt matfett, ägg och mjölk. Rör snabbt ihop till en deg. Fördela smeten i muffinsformar av papper. Grädda muffinsen mitt i ugnen i ca 15 minuter. Servera när muffinsen har svalnat något.
 

Kram

Mandelkaka med potatis, kikärtor och hallonglasyr

 

Ja, du läste en än gång rätt. Det är något med lite speciella och konstiga recept som jag dras till. Detta är en mycket saftig kaka som kan göras en eller två dagar i förväg och är perfekt till fikat med en kaffakopp.

 

Mandelkaka med hallonglasyr:

 

3 ägg
2 dl rårörsocker
1 msk vaniljsocker
1 tetra kokta kikärtor, 190 g
½ dl rapsolja av fin jungfrukvalitet, alternativt fin mandelolja
200 g skalad och kokt potatis
1½ dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
skal och saft av en limefrukt

 

125 g frysta, tinade hallon+ 1 dl florsocker

 

Vispad grädde

 

Sätt ugnen på 175 grader. Pensla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med olja. Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt pösigt. Spola av kikärtorna i kallt vatten. Mixa dem till ett fint mos tillsammans med rapsoljan. Finriv den kokta potatisen. Rör ned potatisen och kikärtsmoset i äggfluffet. Tillsätt också mandelmjöl blandat med bakpulver, samt saft och finrivet skal av lime (tvätta och skrubba den riktigt ren innan). Rör om så allt blir väl blandat, och häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna i formen, och lägg sedan kakan på ett fat.

 

Mixa hallonen med en stavmixer. Passera genom en finmaskig sil. Blanda i florsockret och bred över kakan. Servera kakan med en klick grädde. 

 

Kram


Smycke


Drömtårta

 
Här kommer recptet på den klassiska drömtårta som oftast går hem hos alla. Detta känns som en riktig mormors-kaka. Ett tag när jag var mindre gjorde jag ofta Drömtårta då den var en sådan här lagom utmaning med att få rulltårtan till att bli fluffig och inte sjunka ihop så fort man tog ur den ur ugnen. Det är också ganska smidigt hemma hos oss då den är glutenfri, alltså kan hela familjen äta den. 
 
 
En drömtårta, ca 16 bitar:
3 st ägg 
1.5 dl socker 
0.75 dl potatismjöl 
2 msk kakao 
1 tsk bakpulver
 
Smörkräm:
100 g smör 
2 dl florsocker 
2 tsk vaniljsocker 
1 st äggula
 

Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, siktad kakao och bakpulver.  Vänd ner blandningen i smeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30 x 40 cm.  Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter. Stjälp upp kakan på sockrat papper. Dra bort papperet som kakan gräddats på. Låt den kallna.Rör smör och florsocker poröst till fyllningen. Tillsätt vaniljsocker och rör ner äggula. Bred fyllningen på kakan och rulla ihop den. Låt drömtårtan ligga kallt en stund innan den ska skäras.

Kram


Solskenspaj

 
Hej på er! Det var ett tag sedan nu. Tråkigt, men jag har haft så mycket med skolan att göra. Visst har jag en del nationella prov kvar och andra inlämmningar. Men jag ska försöka att bli lite bättre på att lägga ut fler recept och bilder. Här kommer i alla fall lite bilder på denna apelsin-paj. Men, jag måste faktiskt bekänna att den var tyvärr inte god. Den var alldeles för besk för att falla någon av familjemedlemmarna i smaken. Därför känner jag att kanske inte lägga ner tid på att skriva receptet här, utan istället hinna med något blogginlägg senare idag. Men visst är den fin! Så smak-poäng 0 men stil-poäng 10.
 
 
 
 
Kram
 
 

Knäckig rabarberpaj

Eftersom maj är rabarbernas månad så tänkta jag här bjuda på detta receptet. Jag vet inte hur långt rabarberna ute i landen har kommit än, inte så långt antar jag. Men här har ni då lite i förväg den här helt klara favoriten av de olika rabarberpajer jag har gjort. Täcket blir knäckigt och smakar nätstan lite kola och tillsammans med dom syrliga rabarberna och len vaniljglass.....ja ni kan ju tänka er!
 

500 g rabarber
2 dl havregryn
2 dl socker
1 4/5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 krm vaniljsocker
125 g smör
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl ljus sirap
smör till formen

vaniljglass

Sätt ugnen på 150°C. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret i en kastrull tillsammans med grädde och sirap. Blanda ner de torra ingredienserna. Ansa och skär rabarbern i ca 4 cm stora bitar. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Bred på smeten. Grädda pajen mitt i ugnen 40–50 minuter, tills den fått fin färg. Servera gärna ljummen med vaniljglass.

Kram