Vitlökskrutonger

 
Häromdagen ville jag toppa min Cesarsallad lite extra med hemmagjorda krutonger. Att göra egna krutonger går jättebra med lite olika slgs börd och skalkar. Det ser också lite snygga ut tycker jag.
Receptet kommer HÄR ifrån
 
 
 
till 4 personer:
4 brödskivor
0,5 dl olivolja
1 tsk havssalt
1 pressad vitlöksklyfta
 
 

Sätt ugnen på 200 grader. Klä en bakplåt med bakplåtspapper. Skär bort kanterna på brödet och skiva tärningar, jag lät kanterna sitta kvar på mina. Blanda olivolja, salt och pressad vitlök i en skål. Häll blandningen över brödtärningarna och blanda väl. Fördela brödet på bakplåten och grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter. Rör om emellanåt så dem inte bränns.

 

 

Kram

 

Vaniljfyllda kardemummabullar

 
Igår åkte jag och mamma tjejvasan. Det var..spännande. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva de, förutsättningarna, både med hälsan och vädret var rätt kassa alltså. Men så är det ibland. Det är bara gilla läget och köra på. Spåren var riktigt dåliga, det var en till två plusgrader så det blev måddigt. Jag kom i alla fall i mål på 3 timmar och 49 minuter. Okej tid utan någon fäst-valla. Efter en kvart kom mamma i mål. Hon hade efter en mil stannat och vallat om skidorna, vilket jag ångrar att jag inte gjorde också. När vi kollade på hennes lopp-statistik så åkte hon flera kilometer/h snabbare efter det. Tänkte flera gånger under loppet att jag borde be någon att valla om skidorna, men jag var för lat helt enkelt. Ville inte stanna och ta av mig skidorna. Det ända som gällde för mig var målet. Det var dit jag skulle ta mig. Men som sagt, det det var tufft och tog så mycket energi att bara kunna staka i 3 mil. Om man inte hade tillräckligt med fart vid en backe, liten som ett fartgupp, var man tvungen att saxa. Diagonala på plant underlag fanns inte på kartan. Men det är lätt att vara efterklok. Nu vet jag tills nästa gång. Kanske blir det stafettvasan nästa år med några vänner. Det hade varit kul tycker jag. Mamma och hennes vänner snackar om att de ska ställa upp, och tävlingsmänniska som man är, och bara 17år så vet man ju att jag kan åka med mamma upp till Mora (har man skjuts så ska man ju passa på liksom). Väl där gäller det bara att ha med sig några mils skidåkning i kroppen och en envisa av stål.  
 
 
Solskensbulle, fylld kardemummabulle, vaniljbulle, sockerbulle, ja kärt barn har många namn. Och visst kan de vara så fasligt gott med en bulle eller liknande till fikat ibland. Jag bakar inte sötebröd så ofta, men häromdagen blev jag taggad för det och det blev till slut, så som jag vill kalla de, Vaniljfyllda kardemummabullar. Receptet är med riktigt mycket smak av kardemumma som jag gillar. Är du inte lika förtjust i kardemumma så går det bra att halvera mängden.  
 
 
 
 
 
24 bullar: 
 
1 msk svarta kardemummakärnor 
3 dl mjölk 
50 g jäst 
1.5 dl strösocker 
0.5 tsk salt 
150 g mjukt smör 
1 st ägg
1.2 l vetemjöl
 
5 dl mjölk
1,5 dl marsanpulver
 

Krossa kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader. Skär smöret i små tärningar. Smula ner jästen i en bunke eller matberedare och blanda med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i behållaren till dubbel storlek, i cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft (höj temperaturen med 20-25 grader om du inte har varmluftsugn). Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 24 bitar och rulla bitarna till runda bullar. Lägg dem med skarven (om ni får någon sådan) nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna till dubbel storlek under duk, cirka 40 minuter.

 

Gör vaniljkrämen enligt anvisningen på paketet.

Fyll vaniljkrämen i en spritspåse, stick ner den avlånga tyllen varje bulle och fyll med lite kräm.

Grädda bullarna gyllene, i cirka 7-8 minuter och låt sedan svalna något. Pensla dem sedan med smält smör och rulla dem i strösocker.

 

 

Kram

 

Kolapannacotta med kanderade nötter

 
 
Hej vänner! Det var verkligen ett tag sedan nu! Jag har så många recept och bilder som jag vill visa här på emmabylov. MEN. Jag har verkligen bråkat med den här bloggportalen. Den vill inte ladda upp mina bilder jag har på datorn utan bara står och tuggar, och ibland när jag skriver inlägg blir jag utloggad helt plötsligt. Kan minst sagt säga att det är lite frustrerande att blogga. Det är något jag inte vill. Jag gillar ju att baka och sprida recpt och bilder för att inspirera er. Men förhoppningsviis kommer det bli lite förändringar under nästa vecka..
 
 
 
 
Nu sitter jag i bilen tillsammans med mamma upp och vi ska åka tjejvasan imorgon. Det verkar tydligen inte som mannen med högre makt vill att jag ska åka något lopp. Har sedan i december haft stora problem med båda mina knän. I helgen började jag känna av min rygg, både knäna och ryggen har jag haft problem med innan vid för mycket träning. Desutom under sista lektionen kände jag hur mensvärken började smyga sig på. När jag åkte hem ifrån skolan var jag både illa mående och ont i magen. Har aldrig haft en värre värk än den nu i eftermiddags. Men nu, med en Ipren i kroppen känner jag mig lite bättre.
 
Vet inte riktigt om jag ska skratta eller gråta när det gäller alla problem. Knäna känner jag kommer att vara värst. De får bära eller brista på något sätt. Jag vet ju dock inte vad det ä för fel på dem, men jag var och röntga på sjukhuset igår. Så jag får bara vänta in svaren och hoppas på det bästa. 
 
 
I onsdagskväll hade min mamma tjejträff. Underkvällen stod jag för menyn och till varmrätt gjordes Mannerströms kycklingrullader med bacon och persilija, och till dessert blev det denna pannacotta med Dulce de leche. SÅ GOD! Är nog faktiskt den godast jag har ätit. Kombon med grädden, kolan och de krispiga nötterna var oslagbar. 
 
 
6-8 glas:
 
5 dl grädde
1 1/2 dl karameliserad mjölk
3 1/2 blad gelatin
1 tsk vaniljsocker
 
100g pecannötter
1 dl rårörsocker
1 tsk flingsalt
3 msk vatten
 
vispad grädde
jordgubbar
 
 

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.

Blanda grädde, karameliserad mjölk och vaniljsocker i en kastrull.

Värm långsamt på medan du rör så att kolan smälter i grädden.

Det ska bara värmas upp väl, inte kokas.

Krama ur vattnet ur gelatinbladen och vispa ner dem i den varma kolagrädden.

Vispa tills gelatinbladen lösts upp helt. Låt blandningen svalna i någon minut och häll sedan i formarna.

Ställ in formarna i kylen i minst 3 timmar eller tills de stelnat.

 

Rosta pecannötterna lätt i en het och torr panna.

Lägg sedan undan nötterna i en skål.

Blanda vatten, socker och salt i stekpannan och koka ihop under omrörning i ca 2-3 minuter tills det tjocknat lite.

Häll i pecannötterna och blanda väl.

Låt koka ihop medans du rör hela tiden.

Häll upp de karamelliserade pecannötterna på en plåt med bakplåtspapper och låt svalna helt.

När nötterna svalnat så kan du hacka dem grovt.

 

Toppa pannacottan med nötterna och vispad grädde och jordgubb.

 

 
 
 
 
 
Ha en fantastisk helg!
Kram
 

Vaniljcupcakes med Dulce de leche

 
 
 
10 stora muffins, 16 små:

2 1/4 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1 1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
75 g smör, minst rumsvarmt
1 dl mjölk
1 ägg
1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
 
100g mjukt smör
1/2 dl vispgrädde 
200g Philadelphiaost
2/3 burk dulce de leche, Karameliserad mjölk
2 dl florsocker
 
 
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke tillsammans med smöret. Är smöret lite hårt kan du köra det i mikron i ett par sekunder. Häll i hälften av mjölken och blanda smeten slät. Vispa resten av mjölken tillsammans med ägg och vaniljpulver. Rör sedan ihop mjöl- och mjölkblandningen och rör om tills allt är blandat. Fyll muffinsformar till max 2/3 (jag brukar oftast fylla dem till hälften). Grädda i ugnen i cirka 17-23min
 
Vispa smör och florsocker vitt och luftigt. Rör ned Philadelphiaosten och dulce de leche. Tillsätt lite grädde i taget medan du vispar. Ta i mer florsocker om du tycker frostingen blir för lös. Spritsa eller bre frostingen över cupcakesen innan serveringen. 
 
 
 
 
Kram
 

Falsk toska

 
 
 
 
 
Chokladbotten:
175 g mjukt smör 
3 dl strösocker 
1.5 dl kakao
0.5 dl ljus sirap 
1 nypa salt 
3 st ägg
1.5 dl vetemjöl
 
Kokostäcket:
75 g smör 
1.5 dl ljus sirap 
0.75 dl grädde 
3 dl strösocker 
200 g kokosflingor
 
 

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och strösocker vitt och krämigt. Rör ner kakao, sirap och salt. Rör i ett ägg i taget och vänd sist ner vetemjölet i smeten. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsplåt med kant och fyll den med smeten. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, stickan ska vara lite kladdig. Låt kakan svalna.

Smält smör, sirap, matlagningsgrädde och strösocker till i en kastrull och koka samman 5 minuter. Tillsätt kokosflingor och låt koka upp. Häll toscasmeten över kakan och grädda ytterligare 10 minuter. Låt kakan svalna och skärr sedan upp den i rutor.


 
 
Kram
 

Rice Krisp marängtårta

 
Jag vill beskriva denna tårta med bara några få ord:
God
Enkel
Kanon kalastårta
Går bra att förbereda
Glutenfri
 
 
Jag vet inte hur många gånger jag och mamma har bakat den här tårtan. Perfekt om man har lite fler gäster. Antingen gör man två marängbottnar, eller så gör man en botten och delar den på mitten. Marängen går bra att göra två dagar före och att lägga ihop tårtan kan man göra dagen före. 
 
 
 
 
 
ca 15 bitar:

4 äggvitor

3 dl strösocker

3 dl Rice Krisp

 

4 äggulor

1 dl socker

100g smör

 

4 dl grädde

choklad, bär eller frukt till garnering

 

Sätt ugnen på 125 grader, varmluft 100 grader. Dela äggen. Vispa äggvitor och socker till en fast smet. Spara gulorna till smörkrämen. Det ska gå och vända upp och ner på bunken. Vänd försiktigt ner det puffade riset och rör sakta och försiktigt till en jämn smet. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Bred ut smeten över bakplåtspappret. Grädda mitt i ugnen i en timme och 15 minuter. OBS! Öppna inte ugnsluckan någon gång under tiden. Stjälp upp marängkakan på ett galler och dra försiktigt bort bakplåtspappret medan marängen är varm så lossnar det lätt.

Blanda äggulor och socker i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den börjar tjockna. Ta kastrullen från plattan och rör i matfettet klickvis. Låt krämen kallna.

Vispa grädden. Dela marängbottnen på mitten med en vass kniv. Placera en marängbotten på ett fat och bre på smörkrämen. Lägg på den andra marängen och täck över/och/eller runt tårtan med grädden. Dekorera tårtan.

 

 

Kram

 

kladdkaka vs kladdkaka

Hej fina läsare! Fick ett extremt sug av att skärpa till mig med bloggandet och lägga ner mer tid på emmabylove. Men samtidigt vet jag att tiden inte finns. Jag är ändå glad att jag har kunnat prioritera rätt och att sköta skola och jobb före bloggen. Även fast jag inte vill.
 
Just nu sitter jag och kollar på sprint på tv;n. Heja Teodor Petersson! Jag älskar att kolla på skidor under helgerna. Får good-feelings av det bara. Och på tal om längdskidor, jag ska ju upp till Mora om bara några veckor för att åka tjejvasan. Eller så som det ser ut nu i alla fall. Jag har fortfarande problem med mina knän som var anledningen till att jag inte kunde springa Lidingö Tjejlopp i september. Min önskan är ju att någon gång kunna göra Tjejklassikern vilket innebär att man ska under ett år genomföra:
Tjejvasan, 30 km -längdskidor
Tjejvättern, 100 km -cykling
Vansbro tjejsimm, 1km -simning
Lidingö Tjejlopp, 10 km -löpning
 
 
Förra året började jag med tjejvättern och hade allt gått som planerat så skulle tjejvasan nu bli den sista etappen för att jag sedan skulle vara färdig men tjejklassikern. Men istället blir vasan min första nu, och jag kommer förhoppningsvis kunna genomföra de nadra loppen under sommaren. Men som sagt, mina knän krånglar och jag får otroligt ont i dem när jag tränat lite för mycket. Eller 'lagom mycket' enligt mig.. Imorgon ska jag i alla fall försöka ta mig till vårdcentralen och jag hoppas på att få en remiss till sjukhuset för att kunna röntga och se hur det står till. För nu är jag trött på att känna smärta och inte veta vad det är för fel. 
 
 
Det var ett bra tag sedan nu, men i höstas fick jag för mig att göra en kladdkaka med apelsinkrokant. Jag kikade runt på lite recept och hittade dessa två. Eftersom de skillde sig såpass mycket så ville jag gärna prova att göra båda. Och ja, det skilde sig i smaken också. Vilken som var godast vet jag dock inte. Funderade på det länge länge och smakade flera gånger. Men eftersom de är så olika, och har både positiva och negativa saker så jämnar det ut sig. 
 
 
 
 
Moivering: Denna kladdkakan är god. En enkel kladdkaka som går snabbt att göra då den bara ska vara inne i ugnen i knappa 15 min. Kladdkakan är tillräckligt söt, observera dock att denna kladdkaka innehåller 2 dl socker, medans den andra 3 dl (!)
 
 
100 g smör
100 g mjölkchoklad med apelsinkrokant
2 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
 
Smör och riven kokos till formen
 

Smält smör. Bryt chokladen i bitar och lägg i smöret så det smälter. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Rör ner i äggsmeten. Rör sedan ner smör- och chokladblandningen. Smörj och bröa formen. Häll i smeten. Grädda i 200 grader i ca 12-15 min. Håll koll, så den är kladdig i mitten.
Servera med glass eller grädde.
 
 
 
 
 
Motivering: Denna kladdkakan upplever jag som tyngre kaka som är galet god tillsammans med lättvispad grädde. Den är söt så det räcker, så om jag gör denna igen trappar jag ner på sockret och använder mig bara av ca 2,5 dl.
 
 

2 ägg

3 dl strösocker

4  msk kakao

1,5 dl vetemjöl

1,5 tsk vaniljsocker

1 krm salt

100 g smör

100 g Marabou Mjölkchoklad med Apelsinkrokant

Smör och riven kokos till formen

 

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret och bryt ner chokladen. Rör om ordentligt till chokladen smält och det är en jämn smet. Blanda mjöl, vaniljsocker, salt och kakao i en skål. Rör ner dem torra ingredienserna i äggsmeten och tillsätt sedan smörblandningen. Smöra en form med smör och bröa med riven kokos, 23 cm i diameter. Häll i smeten i den smorda formen och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Servera med grädde.

 
 
 
Kram