Servettringar

 
Taggar upp inför vårens och sommarens utställningar. Medans min kära farmor är snäll och hjälper mig med att sy linneservetterna så gör jag servettringar. Efter att ha blivit färdig med ringarna till dom marinblåa står rosa, gröna, röda och vita på tur. 
 
Kram

Kladdkaka Black and White

 
Mörk kladdkaka:
100g mörk choklad
100g smör
2ägg
1 1/4dl vetemjöl
1dl socker
1/2tsk bakpulver
 
Vit kladdkaka:
100g vit choklad
100g smör
2ägg
1 1/4dl vetemjöl
1dl socker
1/2tsk bakpulver
 
Hallon och vispgrädde
 

Gör smeterna var för sig men följ beskrivningen nedan för båda:
Smält choklad och smör på låt värme i en kastrull. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda samman äggsmeten och chokladen. Tillsätt mjölet och bakpulvret, rör försiktigt samman med en slickepott tills alls blandat sig.

Smörj en form med avtagbar kant och häll i först den mörka smeten och sedan den ljusa försiktigt. Tänk på att täcka ute i kanterna också för bästa resultat. Grädda i 200 grader i cirka 15 minuter. Låt kakan svalna helt och ställ den sedan i kylen. Skär inte i kakan förens den är helt kylskåpskall. Helst bör den stå över natten. Servera med varma hallon och vispad grädde.

 

 
 
Kram

Blåbärsrutor med vit choklad

 
Hej på er! Denna veckan har jag faktiskt provat två helt nya recept. Nu när jag skulle göra ett inlägg stod jag i valet och kvalet vilket jag skulle lägga upp. Jag gillar alltid att ha en tanke bakom mina inlägg. Men till slut drog jag slutsatsen att båda kommer jag ju i alla fall att lägga upp. Det jag inte lägger upp nu kommer ju ändå komma upp bara om några dagar. Men jag valde i alla fall dom här blåbärsrutorna. Min uppgift var att göra något som var lätt att ta med sig och inte vara beroende av att ha massa tillbehör eller tallrikar att äta på. Dom fick god kritik. 
 
 
 
12 bitar:
150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
150 g frysta blåbär
150 g hackad vit choklad
 
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form ca 25×20 cm med bakplåtspapper. Vispa smör och socker. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Sikta i alla torra ingredienser. Fyll hälfet av smeten i formen och stryck ut. Lägg i bläbären och den vita chokladen. Stryk över resten av  smeten. Det kan vara lite klibbigt men med hjälp av en blöt slickepott fastnar inte smeten på slickepotten. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Låt svalna innan du skär den i bitar. 
 
Ha en bra helg!

Mammas Chokladsås

I söndags påminde en vän till mig om att jag hade lovat både henne, och ni, att lägga ut receptet på min favorit chokladsås. Något som jag helt hade glömt bort. Minnet är bra fast kort, eller hur är det man brukar säga? Men här kommer den, det bästa receptet på chokladsås. Mammas chokladsås.
Psst, den är hur god som helst att äta med sked när den har ståt i kylen och stelnat ett tag :p
 
 
 
150g smör eller margarin
2-3 dl socker, beroende på hur söt man vill ha såsen
6 msk grädde
2-3 msk cacao
1 msk vetemjöl
 
Blanda alla ingredienser i en kastrull på låg värme. Den är färdig när allt är blandat och när du ser den första bubblan. Låt svalna en liten stund innan den hälls på över glassen. 
 
Kram
 

After Eight Tårta

I går var det kalas för lillebror. Jag hade lovat halva släkten att göra mangoglass-bomben eftersom den är en given favorit. Så den blev det, alltid lika god! Men jag gjorde också den här fantastiksa tårtan:
 
 
Denna tårtan är en av mina allrast favoriter. Den är så god, och inte alls så komplicerad att göra. Tårta är ganska tung så den räcker till ganska många.  
 
After Eight Tårta
12-14 bitar:
200 g smör
200 g mörk blockchoklad
3 st ägg
2 ½ dl socker
3 dl vetemjöl
 
Mintglasyren:
25 g smör
1 dl vispgrädde
20 plattor After Eight, ca 200 g
 
grädde och bär
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant ca 25 cm i diameter med matfett. Smält smöret i en kastrull tillsammans med blockchokladen på svag värme, rör om då och då. Låt svalna. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt mjölet och chokladblandningen och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda i nedredelen av ugnen i ca 20 minuter. Kakan ska inte vara helt genomgräddad. Låt kakan svalna något innan kanten på formen lossas. Låt kakan bli kall.
Blanda smör, grädde och After Eight i en kastrull. Smält på svag värme under omrörning. Låt blandningen kallna och bli tjockflytande. Bred sedan glasyren jämnt över kakan. Servera med bär och vispad grädde.
 
Kram

tassle

Hej! Har helt glömt bort att lägga upp detta halsbandet. Jag gjorde detta för ett tag sedan och blev nöjd. Det tar en himla tid att göra ett sådant här halsband, men det är det värt. Det är gjort av lite olika slipade och facetterade svarta glaspärlor som gör att det blir lite liv i det. Halsbandet avslutas med en snygg tassle.
 
 
Kram!

Skojig Glasstårta á la marängsviss

 
Idag har vi firat en liten fem-åring i familjen, eller ja, nu är han ju stor enligt han själv. Eftersom jag har haft mycket att göra i helgen så tänkta jag att det skulle få bli en liten enklare "tårta". Så det blev en rolig glass-traktor/lastbil/tåg, eller ja, vad man nu vill kalla det. Men den var både god, uppskattad, enkel och rolig. Jag gjorde egen chokladsås till denna, mammas goda chokladsås(receptet kommer snart!), men om man vill funkar det självklart bra med köpt.
 
 
 
Räcker till ca 8 personer:
3 ½liters glass-paket
maränger
chokladsås eller kolasås
strössel
Ballerinakex
Waferskex
vispad grädde, kan uteslutas
 
Bygg traktorn/loket av ett glasspaket i botten och sedan ½ paket över. Ytterligare ett helt glasspaket blir vagn. Ös på och bygg själv lite som du vill med kex, grädde, strössel, sås och maränger. Servera innan det smälter allt förmycket, då kexen gärna vill rammla av.
 
Kram

Pancakes with banana

 
Detta åt jag till kvällsmat idag, men det passar såklart både till frukost och mellanmål också. Så goda är dom! Underbara med lite frukt och bär till.
 
Ca 20 plättar:
4 dl havregryn, vanligt eller fiberhavregryn
2 tsk bakpulver
1 krm malen kardemumma
1 krm kanel
½ tsk salt
3 bananer, gärna lite övermogna
3 ägg
3 msk olja
2 msk fytande honung
 
frukt och bär
 
Mixa havregrynen till mjöl. Tillsätt bakpulver, kardemumma, kanel och salt. Mosa bananerna och lägg dom i en skål. Rör i ägg, olja och honung. Tillsätt mjölblandningen och rör snabbt ihop. Låt smeten stå i 10 minuter. Stek plättarna i ett plättgjärn eller stekpanna några minuter på varje sida. servera tillsammans med bär, frukt och sirap, om du vill.
 
Kram

Havredrömmar med kardemumma

Hej. Ett drömhus är till salu. MITT drömhus! Och känslorna är blandade. Det huset är så vackert! Jag vet inte vart jag ska ta vägen liksom. När jag var inne på nätet och kollade på bilder hur det såg ut innuti så grät jag. Det är bara så vackert! Jag mår så dåligt över det. Det liksom svider till lite i hjärtat. Satan att jag inte var 10 år äldre. Ett hus skulle jag nog kunna ta hand om i och för sig, men det är pengarna. Att en sexton-årig tjej skulle kunna ta ett lån av banken är ganska minimal. Men det här med husförsäljningen har verkligen satt igång en slags process i mig. Jag har i hela mitt liv velat bygga mitt (och förhoppningsvis min mans)hus. Inte bygga det själv då, utan att få utforma och inreda det själv. Fast tänk då om man skulle få en möjlighet, eller som nu, att ens drömhus sedan barnsben blir till salu. Det känns som man kan bli så styrd eller lite tvingad att bo i huset som man själv byggt då. I och för sig är säkert det huset man byggt ens lilla drömhus, eller ja förhoppningsvis. Men jag vill inte vara styrd av något. Jag vill ha möjligheter och kunna ta chanser när dom kommer. ♦
 
 
Dessa kakor kom ut ifrån ugnen för några timmar sedan. Dom var lättgjorda men samtidigt goda. Luftiga, krispiga och fulla med smak av kardemumma. Jag fick inte riktigt en sammansatt deg, vet inte om jag inte rörde ihop degen tillräckligt snabbt. Men det gick hyfsat smidigt att trycka ihop små bollar i alla fall.
 
25 st:
100g smör
1 dl socker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
¼ tsk hjortronsalt
½ tsk kardemumma, mortlad
 
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa smör och socker vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dom. Arebeta snabbt ihop till en deg. Rulla ut till längder, dela i små bitar och rulla små bollar. Ställ dom på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter. Låt kakorna svalna på galler. 
 
Kram
 

Twins

Hej! Visst har det varit lite lamt med smyckesinlägg på den senaste tiden. Och nej, jag har inte slutat pärla eller så. Man lagar något halsband där och gör några servettringar här o.s.v. Men här kommer två stycken armband jag gjorde för ett tag sedan. Stilen känns lite odd, men jag gillar den. Armbanden passar även bra tillsammans. 
 
Jag älskar färgen på de blå-gröna pärlorna!
 
 
 
Ha en bra vecka!

Kaffekräm med mandarin och kladdkaka med touch av cognac

 
Igår kväll bjöds det på denna dessert. Den fick bra kritik! Jag gillar den riktigt mycket. Supergott med den verkligen krämiga kaffekrämen tillsammans med kladdkakan och mandarinerna. Ett stort plus för den rostade mandeln också! Cognacen kunde jag dock hoppat över... Fast det är ju vad jag tycker. Annars är det en riktigt vuxen-dessert som jag varmt rekommenderar. 
 
 
4-6 pers: 
100 g vitchoklad
1½ tsk frystorkat kaffe, mortlat till pulver
3 dl vispgrädde
4 bitar färdigköpt kladdkaka á 115 g, t.ex. Frödinge
½ dl Grand mariner eller cognac
1 burk mandarinklyftor, ca 300 g
 
15 g mandelspån, rostade
 
Dela chokladen i bitar och smält den försiktigt i micron eller i ett vattenbad på låg värme. Rör ner det mortlade kaffet och grädden i en fin stråle. Låt svalna. Vispa till lagon konsistens. Dela kladdkakan i grova bitar och ringla över cognacen. Varva nu kladdkakan, krämen och de avrunna mandarinklyftorna i glas. Toppa med lite mandelspån och servera. 
 
Kram
 

Min dag idag

Hej på er! Det var ett tag sedan nu. Jag vet inte varför... Visst håller jag på med mina pärlor, fast nu pågår det mest servettringstillverkning. Det är inte lika kul att ta kort på liksom. Kanske är jag lite sliten och fått nog av all vistelse i köket efter den fullspäckade påskhelgen med matlagning och bakning.... Men nae, jag kan inte få nog av varken bakning, matlagning eller mina pärlor. 
 
Idag föll min skaparglädje och kreativitet in, så detta satt jag och gjorde i....ja, jag vet knappt om jag vågar säga hur lång tid det tog. Men ett antal timmar. Men kul var det. Och jag måste säga att jag blev ganska nöjd med resultatet också.
 
Och resultatet blev......
 Min Matlagningspärm och min bakpärm. Jag gjorde framsidan av min matlagningspärm för ca 2 år sedan. Lika kul då som det var idag.
 
Det märks vilken pärm som är tjockast.. trots att jag hade ränsat ut den... Fick säga adjö till tre olika kladdkaksrecept, äppelkaksrecept, muffins m.m.
 
Imorgon får familjen främmat. Ska se vad jag kan göra för något spännande tills dess. Är sugen på att prova något nytt recept. Men får se var det blir, håll utkik! 
Nu blir det fredagsmys!
 
Kram