Fläderblomsaft

   
God förmiddag! Vet inte om jag har nämnt detta tidigare, men jag älskar att safta och sylta. Jag gillar liksom när man kan ta vara på råvarorna efter årstid och kunna bevara dom och äta året runt. Om man en dag får någon idé och tänker att de där inlagda komquatsen jag har i matkällaren skulle passa perfekt till just detta! Det är ju så roligt, känns så befriande att kunna ha egenplockade hallon i frysen i februari liksom. Inlaggda komquats kan jag dock inte rekomendera att göra, jag har smakat godare om man säger så. Men spelar egentligen inte så stor roll för mig vad det är för bär eller frukt, jag bara kör. 
 
2 citroner
40 blomklasar
2 kg socker
50g citronsyra
1½ liter vatten
 
Glas flaskor, eller funkar urdruckna Brämhults Juice-flaskor i plast bra att frysa saften i.
 
Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Skiva dom, och varva citronskivor och fläderblommosklasarna i en stooor bunke. Kokoa upp vatten med sockret och citronsyran.  Häll det sedan över blommorna i bunken. Ställ sedan svalt i fem dygn (räcker faktiskt med fyra dygn också), rör om då och då. Sila och häll upp saften i flaskor. Förvara obruten flaska mörkt och svalt. Vi (jag och mamma) brukar dock frysa våra saftflaskor. 
 
 
Kram
 

Blåbärsmuffins med crumble

Idag är det jubileum, detta är mitt 100 inlägg på bloggen, woho! 100 inlägg sedan januari då jag började. Då det tog ca 3½ timme för mig att skriva ett inlägg. Haha, jag ver nervös och osäker på hur jag skulle skriva och vilka bilder som var bäst. Många timmars bak, fotande och skrivande ligger alltså bakom alla dessa inlägg som har präglat min blogg till att istället för att vara en smyckes- och bakblogg till att bara vara en blogg med bakverk. Men visst har allt slit lönat sig. Den senaste månaden har jag fått förfrågningar om att gå med i två olika sökmmotorer inom matlagning och bakning. För att inte tala om alla ni trogna bloggläsare som läser bloggen. Love you!
För mitt mål är ju ändå att kunna inspirera både mig själv och er. Att bloggen också är lite för min  egen skull, all den skaparglädjen som finns hos bakandet. Eftersom jag både älskar att fotografera och baka. Samtidigt vet jag att jag är en kreativ tjej med många järn i elden samtidigt, och att vissa saker måste få gå före bloggandet, t.ex skolan. Även fast det är otroligt lockande att baka en klabbig chocolate fudgebrownie en novembereftermiddag istället för att skriva engelskarecensionen som ska vara inne dagen därpå. Men i alla fall. Nu är det sommar och sommarlov och tankarna och stressen inför läxor får hålla sig borta några veckor till.
 
Idag bjuder jag alltså på detta receptet med blåbär och krispig crumble. Helt klart mammas favorit. Även jag gillar grejen också med crumblen och saftiga bläbär. Eftersom jag kan tycka att en vanlig muffins kan vara lite lamt, eller vad man ska säga, ibland. 
 
 
Muffinsmet, 12 stora/ 30 små:
 
100 g smör 
2 st ägg 
1.5 dl strösocker 
1 tsk vaniljsocker 
2 dl mjölk
1 st citron, skalet 
4 dl vetemjöl 
2 tsk bakpulver 
1 nypa salt 
 
Fyllning:

2 dl blåbär, frysta eller färska

Crumble:

75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker

 

Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke. Fyll formarna 2/3. Strö över lite blåbär och sedan toppa med crumblen. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.

 

Kram

 

Minicupcakes

Hej Hej! Igår var det café som gällde 24/7. Men kul var det. Man får så mycket positiv respons av alla cafégäster. Det känns som man springer runt där mellan kakfaten i sin lilla bubbla och bara ler. Tyvärr hade vi otroligt otur med vädret. Sådär 18 grader, hällregn och åska var ju inte riktigt det vi hade hoppats på. Men som tur bor det fantastiska grannar runt om i Månstad som kommer och fikar och ställer upp med att låna ut parasoller m.m. Eftermiddagen blev däremot mycket bättre då det klarnade upp och blev riktigt varmt och soligt. Det lockades hela 120st fikagäster till skogscafét. När dagen var slut var vi både trötta och nöjda. 
 
Både minicupcakesen och frostingen är i alla fall utsökta!  Cupcakesen var nog de bakverk som drog åt sig mest ögon. De är ju så söta att sätta fram på fika bordet. Eller om man har ett sådan här cupcakesställning som nedan. Fick den i julklapp av en vän. Hon prickade i perfekt vad jag skulle bli själa glad av. Den är så fin! 
 
 
 
 
30st mini:
125g osaltat smör
1 ägg
2 dl mjölk
4½ dl vetemjöl
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
 
Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa ihop ägget och mjölken i en annan bunke. Tillsätt smöret och blanda väl. Vänd sedan ner de torra ingredienserna. Vänd bara tills det precis har blandat sig. Ställ minipappersformar i en minimuffinsplåt. Fyll formarna ¾ och grädda dom sedan i mitten av ugnen i 14-16 minuter. Kolla så att en sticka kommer ut ren. Ta sedan upp formarna och ställ dom på ett ugnsgaller för att svalna. 
 
Frosting:
60g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
150g philadelphia
några droppar citronsaft
 
Vispa smöret mjukt och slätt. Tillsätt sedan alla ingedienser och vispa till en slät kräm. Låt stå i kylen tills spritsning. 
 
Decorera med bär och ätbara växter
 
 
Kram
 
 

Cheesecake

 
 
Denna cheesecaken kommer jag och mina vänner att servera imorgon i de djupa skogarna i Månstad, haha. Det är nämligen så att jag och bästa vännerna kommer ha ett litet mysigt skogscafé i Månstad imorgon mellan 10-17. Haha, och nej det är inte bokstavligt ett skogscafé där man sitter mellan träden på stubbar och sten och fikar utan det mer heter så. Cafét är i en liten röd stuga vid ett skogsbryn och en damm där man sitter på trädgårdsmöbler i det gröna. Mysfaktor på! Nu håller vi tummarna för vädret också.
 
 
Så alla ni som har vägarna förbi Månstad (eller inte har något annat vettigare för sig) är hjärtligt välkomna att stanna till och ta en kopp kaffe och välja något bland våra bakverk. Det kommer bland annat att bjudas på Cupcakes, Brownies, chokladbollar, Cookies, morotskaka, Squashkaka, kanelbullar m.m. 
 
Den här cheesecaken var riktigt god. Som vanligt ett nytt recept, och det var en positiv överraskning må jag säga. Cheesen är perfekt krämig och har en alldeles lagom syra.
 
 10 tårtbitar:
200g digestive kex
85g smör
1 msk kanel
 
400g philadelphia
3 dl gräddfil
¾ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
 
Bär
 

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa kexen i en matberedare. Smält smöret och tillsätt i de krossade kexen tillsammans med kanelen. Tryck ut blandningen i en springform, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter.
 Vispa ihop ost, gräddfil, socker och vanilj till en slät smet och fyll det svalnade pajskalet. Ställ in i ugnen ytterligare 35–40 minuter. Cheescaken ska vara dallrig i mitten men inte spricka på ytan om du skakar på den. Låt den svalna i rumstemperatur och förvara sedan i kylen fram till servering.                               Garnera med massor av bär.

 

 Kram
 

Godaste kladdkakan

God förmiddag! Gjorde denna fantastiska kladdkakan igår. Så god! Det bästa med denna kladdkaka, som gör att den kommer längst upp på listan av provade kladdkakor, är för att det inte blir några centimeter med torr choklad-sockerkaka ute i kanten, utan var kladdig rakt igenom. Ljuvlig!
 
Jag föredrar alltid, eller nä, inte alltid, men ofta att man tar och strör en form med kokos istället för bröar med ströbröd. Om man nu gillar kokos. Jag är själv väldigt förälskad i kokossmaken och tycker att det bara kan bli för mycket ibland när man tar och bröar en form med ströbröd. Därför kan jag rekomendera för både smak och ur hälssynpunkt  att prova bröa en form med kokosflingor. 
 
6-8 bitar:
 

3 st ägg
2.5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
150 g mörk choklad, hackad, ca 50% cacaohalt  
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver 

 

Vispad grädde och bär

 

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Lägg den hackade chokladen i en bunke och häll på det varma smöret. Rör om tills chokladen smällt. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst med en elvisp och rör ner den smälta chokladen i äggsmeten. Tillsätt mjöl och bakpulver och rör försiktigt till allt löst sig. Häll upp smeten i en smörad och bröad form med löstagbar kant. Grädda i mitten av ugnen i 18 minuter. Kakan ska stelna och spricka på ytan, men inuti ska den vara lös och kladdig. Låt kakan vara kvar i formen och kallna helt i kylen. Servera med lättvispad grädde och bär.

 

Kram

 
 
Jag vet inte varför detta inlägget inte går att komentera. Men jag är ju som sagt medveten om problemet och ska se om jag kan göra något åt det! 

Recension

Tänkte härom dagen att jag skulle prova denna mjukglassen ifrån Arla.
 
och tusenmiljonersfrågan är ju då; Hur smakar den? Ingen smaksensation direkt, och inte riktigt heller så god som mjukglass man brukar köpa i kioskerna på sommaren. Jag föredrar hellre en god parfait med någon smak i så fall. Men ja det var enkelt och smidigt att göra. Sen vet jag ju inte hur de andra smakaerna smakar, jordgubb och choklad, dom får jag prova någon gång framöver.
 
 
 
Kram
 
 
 

Jordgubbsrutor med vit choklad och kokos

Denna kaka gjorde jag igår. En god sommarruta med balanserade smaker. Enkel att göra, funkar bra att frysa och ger många magar mätta. 
 
En långpanna, 34-40 bitar:
½ l färska jordgubbar
100g smör
1½ dl mjölk
3 st ägg
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl
 
150g vit choklad
½ dl riven kokos
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en långpanna eller lägg ett bakplåtspapper i botten. Skär jordgubbarna i små bitar. Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smör och mjölk i äggsmeten. Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl i en skål och vänd sedan ner i smeten. Häll smeten i långpannan och strö över jordgubbsbitarna. Grädda näst längst ner i ugnen 25 minuter. Strö över choklad och kokos och grädda ytterligare i 5 minuter. Svalna och skär sedan kakan i rutor. 
 
 
Kram
 
 

Söta sommarkex

Kaffe i bersån, ja, för precis så känns det när man äter dessa spröda och goda kakor. Det är lite pill men är inte jätte svåra.
 
 
 
ca 14 kakor:
100g rumsvarmt smör
½ tsk vaniljsocker
½ dl strösocker
2¼ dl vetemjöl
 
Frosting:
100 rumsvarmt smör
1½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
 
ca 1 dl sylt, valfri smak
 
Vispa smör, vaniljsocker och socker med elvisp, använd visparna, tills allt det blir ljust och poröst. Tillsätt mjölet och vispa på låg hastighet tills det blivit en smulig deg. Tryck ihop degen med handen i bunken och sätt sedan in degen i kylen för att vila kallt i 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut degen till ca ½ cm tjocklek på en mjölad arbetsbänk. Stansa ut så många cirklar som möjligt med hjälp av en pepparkaksform, glas eller något liknande. Stansa ut ett mindre hål eller bokstäver i hälften av rundlarna. Lägg över dom på en plåt klädd med bakplåtspapper  och grädda i mitten av ugnen 7-10 minuter.
Dra försiktigt över bakplåtspapperen på galler och låt kakaorna kallna. 
 
Vispa ihop smöret med florsockret och vaniljsockret tills det blir luftigt. Vispa sist i äggulan. 
 
Bred frostingen på de hela kakorna och sedan på sylt. Tryck försiktigt fast en kaka med hål i ovanpå. Och tada! Förvaras svalt.
 
Kram
 
 
 
 
    
 
 
 
 

Banankaka med choklad

Hej på er! Jag vet att det har varit lite snålt med inlägg det senaste men det tar både tid och på krafterna när man jobbar. Men här kommer i alla fall ett recept på banankaka. Ja hur perfekt är inte det att göra en banankaka när bananerna har svartnad eller är lite övermogna, det är nämligen då den smakar som godast. 
 
 
12-14 bitar:
50g smör
4 msk grädde
2 ägg
1½ dl socker
2¼ dl vetemjöl
2 st bananer, gärna lite övermogna
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bikarboat
100 g choklad, 30-45% cacao
 
smör och ströbröd till formen
 
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen i bitar. Mosa bananerna. Smält smöret och tillsätt grädden. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Rör i smörblandningen och de mosade bananerna i ägg- & sockersmeten. Vänd sedan ner mjölblandningen. Smöra och bröa en 1,5 liters form. Häll i smeten i formen och strö sedan över den hackade chokladen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. 
 
Kram
 
 
 

Plockat jordgubbar

Gick upp super tidigt idag för att åka iväg med mamma och vänner för att plocka jordgubbar. Samtidigt som jag gick där i raderna och plockade dom finaste, söta jordgubbarna funderar jag över vad för bakverk det ska bakas med bären. Saft är redan bestämt...men sen..ja, jag har nog sisådär femtioelva recept att välja på där hemma så det ska nog lösa sig.
 
 
http://www.skenstaboa.se
 
 
Det blev tillslut ca 35 liter plockat! Kvar väntades då bara rensningen... 
 
Kram
 

Marias Morotskaka

 
Nu kommer äntligen ett inlägg! Har haft en underbar vecka både i Halmstad och Falkenberg. Tack alla som gjorde den så otroligt bra! Egentligen var det meningen att jag skulle ge er detta receptet i förmiddags, men den försvann hastigt iväg p.g.a tjuvjakt i byn. Ja, herre gud, vilket ståhej det var! Som tur finns det många grannar som kan hjälpas åt.
 
När min  lillebror föddes, föddes han med ett hjärtfel. Det medförde att han skulle ha några år med assistenter dag som natt. En av assistenterna hette Maria, därav kommer namnet. Alltså, låt mig få presentera Marias morotskaka.
 
En plåt, 30-40 bitar:
200g smält smör
4 ägg
4 dl socker
6 dl rivna morötter, 2-3 mörötter
4 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
kanel
 
200g philadelphia, eller annan creme cheese
100g smör, rumsvarmt
4 dl florsocker
 
kokos /kanel /rivet skal från lime /citron
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Skala och finriv mörötterna. Vispa ägg och socker poröst, vänd ner morötterna. Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Vänd ner mjölblandningen i morotssmeten. tillsätt det smälta smöret och bland noga. Klä en långpanna med bakplåtspapper, pudra ett lager kanel över botten på pappret och häll försiktigt över smeten. Pudra på lite kanel igen och grädda kakan i nedredelen av ugnen i 20 minuter.
 
Medans du låter kakan svalna kan du göra frostingen. Vispa ihop creme cheesen med det rumsvara smöret. Vispa länge och noga till en slät kräm. Sikta sedan ner florsockret och rör om.
 
När kakan har svalnat och är helt kall, bre på frostingen och ganera med vad du tycker passa och skär i bitar. 
 
Kram
 
 
 
 
 
 

Mascarponecheesecake

 

Detta är en mycket god frozen cheesecake. Perfekt att äta en ljummen sommarkväll. Servera den med alla dess möjliga bär och frukter.
 
12-14 portioner:

4 ägg
1½ dl strösocker
1 st citron, skalet
200 g mascarponeost
4 dl vispgrädde
300 g digestivekex

Bär efter eget tycke

Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon äggula i vitorna). Vispa äggulor, strösocker och rivet citronskal poröst i en bunke. Rör ner mascarponen. Vispa grädden fluffig och vänd ner den i smeten. Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten. Krossa kexen fint i en mixer (eller lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel). Varva smulor och smet i en sockerkaksform. Understa och översta lagret ska vara kexsmulor. Knacka formen lätt mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner. Frys smeten i 3–4 timmar, så att den är lättfryst vid servering. Spola utsidan av formen med varmt vatten så lossnar cheesecaken lätt. Servera med sommarbären.

 

Kram

 

Fläderblommsparfait

 
Är i Halmstad nu på en liten semester. Träffar vänner och allmänt softar. Det är knappt någon internetuppkoppling här så det kanske kommer bli lite så där med blogginlägg.
 
Flädertider! Jag gillar fläder, smaken är så frisk på något sätt. Därför är det perfekt att göra en krämig parfait tillsammans med fläderblommssmaken. Den ljuva glassen smakar värkligen sommar. Ett tips är att servera med lite smultron och riven vit choklad. Yummie!
 
 
 
ca 8 portioner:
6 äggulor
1,5 dl socker
5 dl vispgrädde
1 dl outspädd flädersaft
 
Bär och hyvlad vit choklad
 
Vispa ägg och socker tjockt, gärna i ett vattenbad men ej för varmt. Låt svalna. Vispa grädden och vänd sedan tillsammans med ägg-sockret. Frys i portion formar eller i en 1,5 liter form. Låt glassen vara framme i några minuter innan servering. 
 
Kram
 

Krämig mangomousse på kokosbotten

Hallå hallå! Igår spenderades den mesta tiden i bilen. Var uppe i Vansbro och simmade tjejsimmet. Har jag nämnt att jag håller på att göra tjejklassikern? Det gör jag i alla fall och igår var andra stapeln i det sammanlgda fyra lopp man ska ta sig igenom. Cykling, simmning, löpning och längdskidåkning. Jag började med tjejvättern nu i juni, 10 mil. Det var kanon väder för att cykla, halvklart till klart och vad kan det varit, 15-17 grader någonting. Efter några timmar på sadeln kom jag i mål. Jag var så nöjd och glad. Det var inte lika jobbigt som jag trodde ändå, jag kom in i ett bra tempo tidgt i loppet hade en jämn puls, det gjorde dock ondare. Inte så falit i baken, nej nej, jag var redan uppe och cyklade en mil dagen efter, men ryggen främst och mina knän ömmade något. Men det var skit skoj och ha gjort det och känslan man hade under hela loppet var fantastisk. Igår då var det Vansbro tjejsimm som jag måste erkänna att jag fruktat mest. Jag har heller inte kunnat träna något på över TRE VECKOR på grund av inflamation i mina knän och nu den senaste veckan har jag haft extremt ont i min rygg. Så känslan på väg upp igår morses var inte den bästa. Med några alvedon i kroppen hoppade jag, eller hoppade och hoppade, man vadade ju faktiskt sig ner i ån och såg fram emot den en-kilometer-långa simmturen jag hade framför mig, not. Men det gick faktiskt överraskande bra. Jag kände inte av ryggen  farligt mycket, alla var glada och tjöt lika mycket som jag när vi möttes av de iskalla vattnet i skräckblandad förtjusning. Det var jun faktiskt bara 16 grader så visst hade vi en liten anledning att beklaga oss. Men efter en halv timma i den strömma ån kunde jag kliva upp ur vattnet och var nöjd över mig själv som klarat det. 
 
Den här tårtan är väldigt frisk och krämig. Lite syrlig, men så gott en sommarkväll med kaffe.
 
12 bitar:

Botten:
2 dl kokos
75 gram smör
150 gram chokladcookies

 

Fyllning:
5 blad gelatin
2 msk färskpressad citronsaft
2 dl grädde
200 gram philadelphiaost
2 dl matyoghurt
1 ½ dl florsocker
1 ½ tsk vaniljsocker
250 gram mangopuré (barnmatsburk)

 

Rippel:
1 blad gelatin
125 gram mangopuré

 

Gör så här:
Rosta kokosflingorna i en torr stekpanna på medel värme tills dem fått en gyllenbrun färg. Låt kallna.
Smält smöret. Krossa kakorna till fina smulor.
Tillsätt kokosflingorna och det smälta smöret i kaksmulorna och rör samman till en smulig massa.
Lägg en bit smörpapper i botten i en form men löstagbar kant. Spänn fast pappret med kanten. Strö ut smulorna och platta ut dem jämnt.

Lägg gelatinbladen till fyllngen och rippeln i blöt i kallt vatten i ca 5 minuter. Vispa grädden och tillsätt philadelphiaosten. Vispa en kort stund till slät konsistens. Vänd ner matyoghurten, florsockret och vaniljsockret. Ta upp 5 av gelatinbladen och smält dem på svag värme i den färskpressade citron saften. Vänd ner gelatinblandningen under omrörning i mangopurén. Vänd därefter ner purén i graäddsmeten. Bre ut smeten jämnt i formen.

Smällt det sparade gelatinbladet på svag värme tillsammans med ett prat matskedar av mangopurén. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén. Ringla detta över tårtan och ställ i kylskåpet för att stelna, ca 3 timmar.

 

Kram

 

Macarons med smak av mint

 
20-24st:
2 dl florsocker
75g mald mandel, finns färdigt mandelmjöl att köpa som funkar utmärkt
3 äggvitor
1 nypa salt
1 droppe citronsaft
½ dl strösocker
grön hushållsfärg
 
2 dl vispgrädde
några droppar peppermintsarom
 
Sätt ugnen på 170 grader.
Sikta samman florsocker och mandelmjölet.
Tillsätt salt och en droppe citronsaft till äggvitorna och vispa till ett fast skum.
Tillsätt strösocker, en msk i taget, och vispa ordentligt efter varje. Fortsätt sedan att vispa till en styv och blank marängsmet.
Vänd ner mandelblandningen och färga sedan smeten med några droppar av hushållsfärgen.
Klicka eller spritsa sedan ut macaronsmeten i lagom cirklar, ca 4 cm i diameter, på plåtar täckta med bakplåtspapper.
Låt dom stå och vila i 10 minuter innan dom gräddas i ugnen.
Grädda mitt i ugnen i ca 8-9 minuter.
Låt dom sedan svalna några minuter på plåtarna innan du skjuter över dom för att kallna på ett galler.

Vispa grädden, tilsätt några droppar pepparmintsarom och vänd med en slickepott tills det blandat sig.

 

Kram

 

Chokladbollar

 
 
Halloj! Idag kommer det bli en bra dag, det är jag övertygad om! Var uppe tidigt imorses för att baka Blåbärsmuffins med Crumble. Förmiddagen spenderades sedan med en nära vän. Vi har typ inte setts sedan skolan tog slut så detta var på tiden. Så vi hade en liten picknick med bland annat blåbärsmuffinsen. Ikväll blir det att fara in till Borås med lite andra vänner där det är sommartorsdag. Ett event eller vad man ska kalla det. Det är i alla fall olika artister som uppträder på torget, affärerna har öppet längre och det är en massa annat ståhej runt om kring i stan. Denna kvällen ska Ulrik Munter stå för underhållningen. Är inget riktigt fan av han men blev tillfrågad om jag ville hänga med in, och det klart man vill ändå. Bara att känna av stämningen och kolla på folk kan va ganska kul det med, haha. En plåt med morotskaka är inne i ugnen nu i alla fall. Luktar kanel i hela huset. Jag lovar att ni ska få recept på både blåbärsmuffinsen och Morotskakan, måste bara få lite snygga bilder först. Men här kommer ett recept på dom klassiska men så otroligt smaskiga chokladbollarna. 
Ca 15 chokladbollar, mellanstora: 
100g smör
1 dl strösocker
3½ dl havregryn
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk kaffe, kallt
 
kokos
pärlsocker
 
Arbeta samman alla ingredienserna till en deg. Rulla lagom stora bollar och rulla dom sedan i kokos/& pärlsocker.
Förvaras i kylskåp, gärna olättkomligt i en svåröppnad burk så dom inte försvinner lika fort..
 
Kram
 
 

Cupcakes Med Chokladkräm

Känner mig sååå redo att få krypa ner i sängen med en bok efter en lång och aktiv dag. Var faktiskt nere och tog ett dopp i sjön ikväll. Burrr! Men jag måste bekänna att det fanns en anledning till det hela. Ni vet våtdräkten jag skrev om härom dagen, den har jag provat nere i sjön idag. Simmade runt lite(hehe, typ fem simmtag) och testade hur den var. Annars har jag haft en ganska bra dag med kusiner som sovit över inatt, cupcakes-bakning, servettringstillverkning m.m. 
 
 
Dessa Cupcakes valdes av kusinen att göra. Själva cupcake'n var en typisk cupcake enligt mig -ganska tung och fast men ändå fluffig. Dom var ganska lätta att göra men tänk på att chokladkrämen tar en stund innan den stelnar så jag rekomenderar att göra den innan du börjar med cupcakes'n om du har ont om tid. 
 
8-10 cupcakes:
225g vetemjöl
90g socker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 ägg, lättvispat
1½ dl mjölk
½ dl solrosolja, jag använde majsolja som var typ det ända vi hade hemma och det funkade bra
2 tsk vaniljsocker
 
Chokladkräm:
1½ dl vispgrädde
150g mörk blockchoklad 
2 msk philadelphia
2 msk florsocker
 
Decorera med: ätliga blommor, hyvlad choklad, strössel, godis, hackade nötter...
 
Sätt ugnen på 200 grader. Sikta ner mjöl, socker, bakpulver och salt i en skål. Vispa ihop ägg, mjölk, olja och vaniljsoccker i en annan skål. Tillsätt sedan mjölblandningen i mjölksmeten och rör tills allt är ordentligt blandat. Klicka i smeten i pappersformar i en muffinsplåt och grädda i ca 20 minuter. Låt svalna i muffinsplåten några minuter innan du flyttar över formarna till ett galler för att svalna helt. 
 
Koka upp grädden i en kastrull på svag värme, håll uppsikt, så fort du ser första bubblan dra av kastrullen ifrån plattan. Rör i chokladen och blanda tills den har smält helt och du har en slät kräm. Rör sedan ner philadelphian och sikta ner florsockret. Låt krämen svalna och stelna i rumstemperatur, det tar ca 4 timmar. Spritsa eller bred ut krämen på cupcakes'n och decorera. 
 
 
 
Kram
 

Servettringar by emma

Hej på er! Idag har varit en lite bättre dag med lite mer gjort. Men vart har effektiva-Emma tagit vägen tro!? Haha, men idag blev det gjort lite servettringar i alla fall som var prio ett på listan idag. Linneservetterna som är sydda av kära farmor och servettringarna av mig. Måste skicka iväg några till Mossebo innan mitt bord på stommen blir tomt. Nu kan jag inte skriva mer för jag har lovat kusinen att måla naglarna på henne. Ha en bra kväll!
 
 
 
 
Imorgon ska här bakas så håll utkik!
 
Kram