Nyttiga Rawfoodbollar med kardemumma

 
 
Tillhör du dom vars nyårslöfte lyder " I år ska jag träna minst 2 gånger i veckan och äta nyttigt" Ja du är ju inte ensam. Jag vet inte hur många jag hör vid dagarna kring nyårsafton som ska börja sina nya liv. Och visst vill jag det med Ibland. Men jag måste erkänna att jag är riktigt kass på att hålla nyårslöften. Är man en godis-gris och älskar att baka så säger det ju sig själv... Men hejja er andra som kämpar! Dessa rawfoodbollarna kanske borde prövas då?
 
 
 
Detta receptet är en variant av ett annat recept från heavenlycupcake bara att det är mer jul-touch kan man säga. Så jag har bytt ut en del ingridienser, men grunden är ändå den samma. Om man gillar kardemumma gillar man dessa, men man kan också utesluta det.
 
15-18 små bollar
2 dl chasewnötter
1 dl torkade tranbär
1 apelsin
kardemumma, kan uteslutas
kokos
 
Häll nötterna i en matberedare. Mixa tills de blivit finfördelade. Tillsätt tranbären och mixa igen till en grynig massa. tillsätt kardemumma, riv skla av en 1/3 apelsin och pressa i ca 1 msk apelsinsaften. Mixa till en massa. Prova att knåda degen lite och se om den håller samman. Rulla små bollar och rulla dom sedan i kokos. Förvara i kylen. Ät!
 
Kram


Krabbelurer

I helgen så var vi ett gäng ute på sjön och pimplade, grillade och invigde pappas Muurikka. Jag och mamma hade slängt ihop en krabbelur-smet precis innan vi åkte ner till sjön. Vi packade på allt på fyrhjulingen och det bar iväg, 4 pers+ lite packning och en Muurikka, ja, behöver jag skriva att det var trångt!? Där nere var släktingar och vänner. Det grillades korv och pratades. Den känslan man har när man ute, marken är snötäckt, det är lite kallt i luften, man har på sig en herrans massa kläder men ändå fryser om fingrar och tår och så steker man krabbelurer över öppen eld. Såå underbart! Men visst är det så att allt smakar lite godare ute? Jag menar hur mycket godare är inte korv som är grillad över öppen eld än en stekt hemma på spisen!? I allafall, här är receptet på krabbelurer och dom är faktiskt rätt goda om man steker dom i stekpannan eller plättjärn också...
 
 
 
 
Ni som inte har hört eller inte vet vad Krabbelurer är så kan man förklara det som en muffinsliknande smet som man steker som plättar. Kanske låter konstigt och mysko men är faktiskt otroligt gott med lite sylt till. Busenkla att göra och ha som mellanmål. 
   
 
 
 
12-14 plättar:
 
1 st ägg 
3/4 dl socker 
3/4 dl mjölk 
2 1/2 dl vetemjöl 
1 tsk bakpulver 
1 tsk vaniljsocker 
smör att steka i 
socker att vända i
 
Grädde och sylt 
 
Vispa ägg och socker lätt skummigt. Tillsätt mjölken och sedan mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör om noga tills smeten är helt slät. Värm ett plättjärn/stekpanna/ Muurikka och smält smör på medelvärme. Klicka ut smeten och grädda krabbelurerna, 3-4 minuter på var sida.Lägg socker på ett fat och vänd krabbelurerna i sockret. Låt dem svalna eller servera dem ljumma med vispad grädde och sylt.

18-års present

 
 
I eftermiddag ska vi åka och fira min kusin som fyllde 18 år i fredags. Då ska hon få detta örhänge som jag tycker är otroligt vackert. Kors är ju omåttligt populärt nuförtiden. Jag tycker att kors är en fin symbol och jag gör många smycken med olika slags kors, som ni säkert kommer att märka.
 

Ringar Ringar Ringar

 
 
Här kommer lite ringar jag gjorde för ett tag sedan. Ha en bra helg!
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
Kram

Nyttiga knäckebröd

Har blivit beordrad att lägga upp detta receptet på bloggen. Ack vad gott detta knäckebrödet är. Sådana som man kan äta istället för godis en fredagskväll. Och visst är det nyttiga. Ja de är både nyttiga och glutenfria. Dock finns det en nackdel med dessa - de tar slut alldeles för fort. När jag bakar dessa och har tagit ut dom ur ugnen för att svalna brukar de vara uppätna innan jag hunnit lägga dom i en burk. Det är också super enkla att göra.
 
 
 
 
1 plåt:
2 dl majsmjöl
½ dl linfrön
½ dl sesamfrön
½ dl solrosfrön
½ dl pumpakärnor
 
2 dl kokhett vatten
½ dl olivolja
 
Havsalt
 
Blanda mjöl, frön och pumpakärnor i en skål. Tillsätt det kokheta vattnet och olivoljan och blanda. 
Tryck ut degen på ett bakplåtspapper. Enklast gör man detta genom att ta ett annat bakplåtspapper ovanpå degen och trycka och fördela degen så tunt som möjligt mellan de båda papprena. 
Strö över lite flingsalt och grädda i ugnen i 150 grader i ca 1 h. 
Om du vill ha raka kanter på knäckebrödet, skär det innan det gräddas. Annars bryter du bara knäckebrödet i lagom bitar när det har svalnat något. 
 
Kram
 

Choklad-& apelsinpraliner

Receptet heter egentligen Choklad-& apelsinfudge, men jag skulle dock inte kalla dessa för fudge. Fudge för mig är mormor och farmors fudge. Sådana som har stått länge på spisen och när man stoppar i dom i munnen smälter dom på tungan. Denna fudgen är mer krämig och ganska lik tryffel. Men jag är inte direkt proffs på fudge, har bara gjort det ett fåtal gånger till jul. Så jag känner att jag kanske inte borde säga så mycket, dels med tanke på att receptet kommer i från Leif Mannerström...honom vill man inte bli ovän med. 
 
 
 
 
Men jag provad istället att göra dessa som praliner till mina kompisar. Eftersom (jag tycker) att den här fudgen är mer krämig så passade den perfekt att ha som fyllning. Jag (mamma) har silikonformar som är pralin-formade så jag pensla lite smält choklad i dom och ställde sedan in dom i kylen, penslade choklad, ställde in dom i kylen. Ja så höll jag på tills jag tyckte det var ett lagom tjockt lager för att chokladen inte skulle spricka och gå sönder när jag skulle trycka ut dom ur formarna. Jag klickade i lite fudge i dom, lät stelna lite och sen penslade jag på ett lager choklad över, som botten då.
 
Smaken då? Sååå goda! Vem tackar nej till choklad- och apelsinsmak liksom!? Fudgen gjorde jag i 36% choklad eftersom mina vänner inte är så förtjusta i mörk choklad. Jag tycker dock att man inte ska ha ljusare choklad än den då den kan bli aldeles för söt. Det var ett ganska roligt och enkelt att göra dessa och om man vill försvåra det lite, pyssla och trixa kan man ju göra små söta praliner. Pensla då formarna med mörkchoklad så ser dom lite snyggare ut. I receptet är det kuber man har gjort som man sedan har doppat i choklad och det räcker väl för att få dom snygga. 
 
 
 
 
Enligt receptet blir det fyrkantiga kuber som här ovan. Mina är dock inte doppade i choklad som det står i receptet på grund av tidsbrist och lathet. Men jag lovar att dom gick ner ändå.
 
Ingredienser (ca 60 st): 
1 burk kondenserad mjölk, 395 g 
400 g choklad, gärna mörk men om man inte gillar det kan man
          köra med lite ljusare men akta så den inte blir för söt
125 g rumsvarmt smör
1 nypa salt
finrivet skal av 1 apelsin

Garnering:
200 g mörk choklad, minst 70%
Syltat apelsinskal (1 dl socker, 1 dl vatten, skal av 1 apelsin)

Plasta en form på ca 30x20 cm. 
Låt mjölken sjuda upp på svag värme under omrörning. 
Bryt chokladen i bitar och rör ner den i mjölken. Tillsätt smör, salt och apelsinskal. 
Rör till en jämn, slät smet och häll över i formen och låt svalna i kyl i minst 4 timmar. 

Tvätta apelsinen till garnering och skär remsor av skalet med en potatisskalare. Strimla sedan skalet tunt i fina, små bitar. Koka upp vatten och koka skalen ca 30 sekunder. Sila bort vattnet och upprepa processen två gånger till. Då försvinner den beska smaken som skalet har. 
Koka socker och vatten, lägg i skalen och koka ett par minuter. Låt skalen kallna i sockerlagen. 

Skär fudgen i bitar och låt ligga i rumstemperatur i minst 30 minuter. 
Smält garneringschokladen över vattenbad och doppa sedan fudgebitarna i chokladen. Ta hjälp av en gaffel. Skrapa bort lite av chokladen på undersidan och ställ fudgen på smörpapper. 

Apelsinskalen kan du blanda med lite socker så blir de kristalliserade. När du doppat fudgen är det bara att dekorera den med de kristall-fina apelsinskalen. Låt stelna och förvara sedan svalt men ät dom rumsvarma.

Basilikaparfait med jordgubbar

 
Denna mysiga lördagskväll avslutas med Basilikaparfait med jordgubbar och apelsin-& chokladpraliner. Några vänner har varit hemma och jag och en kompis har stått hela efteriddagen och lagat 3-rätters. Men gott blev det. Till skillnad från mina vänner älskar jag alla förberedelserna och planeringen med när man ska bjuda hem lite folk. Laga maten och lägga upp den snyggt på tallriken. Förra året tror jag att jag började planera mammas sommarfest i februari-mars. Letade recept till menyn, provlagade, skrev scheman och to do-listor osv.
 
När jag hittade detta i en tidning så fick jag en sån här känsla av att det var så speciellt och spännande så jag var tvungen att testa det med en gång. Men gud vad jag har blivit förälskad i smakerna efter det. Det blir så härlig och len smak med basilika. Har provat att göra basilika-frosting och basilikapannacotta efter det och allt har blivit så lyckade smakupplevelser. Framför allt när det serveras tillsammans med jordgubbar.
 
Basilikaparfait
6-8 portioner

½ kruka basilika, bladen
2 dl matlagningsyoghurt
4 äggulor
1 dl strösocker
2 msk flytande honung
2 dl vispgrädde
 
250 g jordgubbar, skurna i tärningar
½ dl socker
basilika blad till decoration
 
Mixa basilika bladen och tillsätt yoghurten. Kör till en slät kräm. Vispa äggulor socker och honung fluffigt. Vispa grädden ganska fast och vänd ner äggblandningen och basilikakrämen till en jämn smet. Fördela smeten i portionsformar eller frys i en avlång sockerkakasform om du vill göra glasskulor. Låt stå i frysen i minst 3 timmar. Jag frös i plastmuggar för då var det lätt att trycka ut glassen på fatet sen. 
Blanda skurna jordgubbar med sockret och låt blandningen stå och dra i kylen i en timme. 
Doppa formarna i varmt vatten och tryck ut dom på fat. Eller om du vill servera glassen i formarna så lägger du bara på lite jordgubbar. Om Glassen har varit fryst i mer än 3 timmar gör det inget att dom står i rumstemperatur i 5 minuter innan dom serveras. 

Fredagsmys!

 
Nu är helgen här. Underbart! Som vanligt är helgen inbokad med alla dess möjliga aktiviteter och roliga saker att hitta på. Medans jag väntar på att knäckebrödet ska bli färdigt i ugnen får ni här ett recept på ljuvligt goda chokladfondanter. Dom som liksom sätter pricken över i:t på kvällen när man har haft gott sällskap med vänner, eller bara softat i soffan framför tv:n. Och nej, de är inte lika svåra som det låter som. Smeten är enkel och går kanon att förbereda och låta stå i kylen några timmar. Sedan gräddas de precis innan de ska bjudas på och serveras med antingen glass/grädde och bär. Det kanske lite trixiga med fondanter är att man får hålla lite koll på dom när de är i ugnen. Meningen är att det ska vara gräddade och ha "stelnat" ytterst så man kan vända dom ur formen, men när man skär skeden igenom ska krämig choklad rinna ut från mitten. Det kan liksom gälla på 30-60 sekunder. Mitt tips är att kolla lite på ytan om den ser ut att ha blivit lite fast och sen brukar jag också skaka lite försiktigt på fondanterna. Om inte ytan spricker men den ändå "rör sig" lite i mitten då brukar dom vara lagom att ta ut ur ugnen. Låt dom svalna lite innan du stjälper upp dom på fat för då minskar risken att dom rinner ut som pannkakssmet.
 
 
 
När jag gör choklad fondant brukar jag ofta servera dom med lite hallon. Hallon+choklad= sant! ♥ Men denna gången serverade jag dom med lite hemmagjord körsbärssylt och det var också super gott och lite speciellt så det kan jag rekomendera.
 
Imorgon kommer det hem lite vänner på kvällen och det ska serveras 3-rätters. Till dessert kommer det att serveras Basilikaparfait med jordgubbar. Bilder och receptet kommer i morgon kväll. 
 
Chokladfondant
4 portioner
100 g smör
150 g mörk blockchoklad, eller 70% om du tycker det är gott
2 ägg
2 äggulor
½ dl socker
2 msk vetemjöl
smör och socker/mjöl till formarna
 
Grädde eller glass
Bär
 
Smält smöret i en kastrull och ta den från värmen. Bryt choklad och blanda ner i smöret tills den har smält. Vispa ihop ägg, äggulor och socker i en bunke. Vispa även ner mjölet och rör i choklad- och smörblandningen. Fortsätt att röra tills det blir en blank och slät kräm. Smöra 4 st ugnsfasta portionsformar (typ créme brulée-formar eller liknande). Sockra eller mjöla formarna. Har hört att socker gjorde dom mer glansiga på ytan men jag tycker att dom ser mer vattniga ut. Men smaken är det inget fel på så det tar man lite som man själv tycker. Mjölet gör att ytan på fondanten blir mer matt. Fördela smeten i formarna. Fram till hit kan du förbereda och ställa in dom i kylen.
Sätt ugnen på 225 grader. Sätt in formarna i ugnen och nu passa nu tiden. Det är lagom att dom är inne i ugnen mellan 8-12 minuter. Men för att veta när dom är färdiga läs ovan. Om du är osäker kan du prova med en provsticka. Men den ska inte vara torr i mitten. Låt fondanterna svalna några minuter efter du har tagit ut dom ur ugnen. Använd en kniv så att fondanten lossnar från sidan och stjälp upp den på fat. Servera med tillbehör.
 
Ha en bra helg!
 

Lycka!

Hej,
Detta halsbandet gjorde jag för någon vecka sedan och mamma fastnade för det direkt. Så när hon skulle ha ett halsband till en vän som fyllde 40 så var inte valet svårt. Det är en kulkedja där det hänger en budskapsring där det är instansat "LYCKA" och i den hänger lite olika berlocker, någon pärla och en fjäder.
 
(förlåt för att bilden är lite dålig)
 
 
Kram
 
 

Blåbärscheescake med karameliserat socker

 
Ute i storarummet sitter mammas tjejkompisar(vänninor) och har precis smaskat i sig dessa otroligt goda och lätta  cheescakes...Det låter som dom fick helt klart godkänt. En mycket frisk smak med god blandning mellan blåbär, kanel och citron. Friskt, krämigt och krispigt.
I julklapp fick jag en gasolbrännare och jag tyckte detta var ett utmärkt tillfälle att använda den. De karamelliserade sockret på toppen höjde smaken tyckte jag och blev en snygg finish. Men självklart kan man hoppa över det momentet om man inte äger en brännare eller vill göra det lite enklare för sig. Här kommer receptet...
 
 
 
 
Blåbärscheescake
4 portioner
½ citron
150 g blåbär, färska eller frysta och tinade
1 krm kanel
1 tsk+ 1 ½ msk florsocker
1 tsk Maizena majsstärkelse+ 1 tsk vatten
200 g philadelphiaost, funkar med light
1 ½ dl turkisk yoghurt
1 tsk vaniljsocker
4-6 digestivekex, bror på lite hur mycket krisp man vill ha
ev 2 msk råsocker
 
Skrubba citronen i ljummet vatten, riv och spara skalet, pressa 2 msk saft i en kastrull. Tillsätt blåbär, kanel och en tsk florsocker. Koka upp och ta kastrullen från värmen. Låt bären safta sig i några minuter under lock. 
Rör ut majsstärkelsen i vattnet, tillsätt till kastrullen och låt den koka upp igen. Fördela blåbären i portionsskålar och låt svalna.
Rör ihop ost, yoghurt, vaniljsocker, florsocker och rivet citronskal i en skål. Grovsmula kexen över blåbären och fördela ostsmeten ovanpå. Låt stå i kylen i minst en timme. 
Strö råsockret över över desserten och bränn med en gasolbrännare tills det har smält och karamelliserat. Servera genast.
 
Kram

Ljuvlig Choklad och päron tårta

 
 
När man har födelsedag efter födelsedag i januari måste man ta tillfället i akt att baka lite tårtor. Denna tårtan bakade jag till mormor och hennes lilla kalas. Det är andra gången jag bakar denna tårtan och den blev lika uppskattad i fredags som första gången som var på nyårsafton. Jag måste dock erkänna att tårtan på nyår blev lite kaos. Jag hade lagt ihop tårtan och brett ett lager med marängfrostingen på. Någon timme senare när jag skulle spritsa rosorna märkte jag att krämen skar sig något otroligt. Suck. Jag hade ställt in den i kylen och det var något som man kanske inte borde gjort... Så tänk på det om ni gör denna underbara tårta att INTE ställa in krämen i kylen!
 
Jag gör inte så ofta tårtor med mjuka bottnar. Visst blir det någon prinsesstårta då och då, men det är i så fall för att leka och decorera lite med sockermassa. Jag föredrar mer frysta tårtor, både för att det är enkelt att förbereda och när man är på kalas och ofta redan är propp-mätt när tårtan kommer fram så är det mycket frächare att äta en frusen tårta. Men denna tårtan klättrade lätt upp till min topp 10-lista. Och jag lovar det är svårt att nå dit.
 
 
 
En vän till mig är otroligt duktig på att baka och har en super fin bak-blogg. Mycket av den inspiration jag har får jag där ifrån. Kika in vet ja heavenlycupcake.se. Där kan man också se hur man spritsar sådana här rosor som är på tårtan.
 
Så när jag såg denna tårtan och efter jag läst receptet blev jag helt fast. Eftersom jag misslyckades första gången med tårtan var jag revanch-sugen till tusen. Tårtan är lite små klurig och tar ganska lång tid att gör eftersom det är så många moment. Eftersom jag vet att tårtan blir otroligt hög och fin valde jag att också göra en mini-tårta på denna satsen. Jag gräddade mini-bottnarna i en form med 12 cm i diameter. Tiden höll jag inte riktigt koll på utan jag kollade med en sticka när den var färdig. Sedan överdrev jag lite med alla andra ingredienserna i moussen och marängfrostingen så det skulle bli över lite till mini-tårtan. 
 
Päronbotten:
200 g vit choklad
225 g smör, osaltat
3 dl socker
6 st ägg
1 msk vaniljsocker 
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
3-4 dl inlagda päron, hackade

Plocka upp päronen ur lagen, lägg dem att rinna av på en pappershandduk. Hacka sedan i småbitar. Smält choklad och smör tillsammans i en kastrull på låg temperatur. Häll den smälta chokladen i en bunke. Tillsätt socker och blanda ihop det ordentligt. Tillsätt ett ägg i taget, vispa noga mellan varje. Vänd försiktigt ner övriga ingredienser inklusive de hackade päronen. Klä två springformar, ca 24cm i diamter, men bakplåtspapper. Fördela smeten jämt mellan båda formarna. Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter. En sticka ska komma ut ren när kakan är klar men den får inte heller vara för torr. Låt svalna under en handduk.

Browniebotten:
170 g mörk choklad
110 g smör
1 1/2 dl socker
3 st ägg
2 tsk vaniljsocker 
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt

Smält choklad och smör tillsammans i en kastrull på låg temperatur. Häll den smälta chokladen i en bunke. Tillsätt socker och blanda ihop det ordentligt. Tillsätt ett ägg i taget, vispa noga mellan varje. Vänd försiktigt ner övriga ingredienser. Klä en springformar, ca 24cm i diameter, med bakplåtspapper. Fördela smeten jämt i formen. Grädda i 175grader i cirka 25 minuter. En sticka ska komma ut ren när kakan är klar men den får inte heller vara för torr. Låt svalna under en handduk.

Päronmousse:
Resten av päronen i lag
Syltsocker
 
3 dl vispgrädde
1 tsk Vaniljsocker

Ta resten av päronen från burken och hacka dem fint. Väg dem och lägg dem i en kastrull. Tillsätt ungefär hälften så mycket syltsocker. Låt koka upp och koka ihop en liten stund. Ta av från plattan och låt svalna helt. Ställ den gärna en stund i kylskåpet så att den hinner stelna ordentligt. Det ska se ut lite som sylt eller marmelad.

Vispa grädden tillsammans med vaniljsocker. Vänd försiktigt ner päronmarmelad tills du fått en smak du gillar.

Swiss Meringue Pear Buttercream:
6 st äggvitor
3 1/2 dl socker
400 g smör, rumsvarmt
2 tsk vaniljsocker
en burk barnmat med päronsmak
Ev. grön pastafärg

Ta fram smöret och tärna det i små bitar, lägg det på en tallrik för att bli rumsvarmt. Förbered ett vattenbad. Skålens botten får inte nudda vattnet när det kokar. Kläck försiktigt äggen och lägg äggvitorna i skålen ovanför vattenbadet. Tillsätt sockret. Värm marängsmeten till 60 grader (använd en digital termometer) och vispa hela tiden. Se till att kanterna på skålen skrapas så att allt socker löser sig. När marängen nått 60 grader, ta av skålen från vattenbadet och vispa antingen tills blandningen är rumstempererad. Jag hällde över marängen i min Kitchen Aid och fortsatte vispa den där. Den ska nu vara vit, fluffig och glansig. När du tar upp vispen ska topparna stå kvar. Detta tar runt 10 minuter.

Sänk vispens hastighet till medel/låg. Tillsätt en kub smör i taget och vispa mellan varje. Det brukar vara lagom att räkna till 10 eller 15 mellan varje kub du tillsätter. När du vispat ner allt smör kan marängsmörkrämen till en början se ryslig ut. Den liknar mer äggröra än frosting. Men det är ingen fara! Fortsätt vispa så löser sig det efter några minuter och krämen blir jämn, fluffig och mjuk. Om den krämen inte vill bli fluffig, ställ den i kylskåpet i en kvart och prova att vispa igen. När du fått en fluffig smörkräm, tillsätt vaniljsocker och päronpuré och vispa tills allt är jämt blandat. Färga eventuellt med pastafärg för att få en grönare färg. 

Lägg ihop tårtan:
Skär bottnarna jämna ifall de har högre kanter eller är "bulliga". Lägg en päronbotten på ett tårtfat och bred på häften av päronmoussen i ett jämnt lager. Lägg på browniebottnen och bred på resten av päronmoussen. Lägg den sista päronbotten på tårtan med botten uppåt så att toppen på tårtan blir så rak som möjligt. Skär eventuellt bottnarna i kanten så att de är lika stora. Bred ett tunt lager med marängsmörkräm runt hela tårtan. Ställ i kylen en stund så att smörkrämen stelnar. Bred ytterligare ett lager med marängsmörkräm. Fortsätt så tills tårtan har en snygg och jämn kant. Stoppa resten av marängsmörkrämen i en spritspåse och spritsa rosor på toppen av tårtan. Rosor spritsas från mitten och ut. Spritsa eventuellt lite mellan rosorna ifall botten syns emellan dem.
Förvara tårtan i kylen men servera den rumsvarm! 
 
Nu vankas det plankstek eftersom vi har ett födelsedagsbarn i familjen som fyller år idag. Hehe, barn och barn..pappa fyller 45...
 
Kram

70-års present till mormor

 
Nu för tiden duggar födelsedagarna tätt. Morbror, moster, mormor, far, farbror, mor och kusin, ja alla fyller år i januari. I fredags fyllde min kära mormor 70 år! Även fast hon undanbad sig så kunde vi närmaste inte undgå att fira hennes födelsedag. Därför hade jag gjort detta halsbandet till henne+12 st servettringar som gick i färgerna vitt och silver. Tyvärr har jag inte några bilder på servettringarna. Kanske kommer det senare.
 
Halsbandet är tvinnat på bilden ovan men man kan också hoppa över det och låta det vara så som det är.
 
 
 
 
Kram
 
 

Kladdkakemuffins

 
Då var jullovet över. Nu väntar tidiga mornar, långa dagar och mörka eftermiddagar. Det är så tråkigt att man kommer hem och det är nästan mörkt ute. Men men, jag ska inte klaga. Jag vet att det finns folk som har det sämre. Och vi går ju faktiskt mot ljusare tider nu. Och som tur har jag vänner som gör att skoldagarna går mycket snabbare. Här kommer ett recept på farligt-goda muffins. Lätta att baka och funkar vid alla tillfällen!
 
 
Egentligen vet jag inte om kladdkakemuffins är rätta namnet för dessa...De är kanske mer som Sega chokladmuffins. Men vad dom än borde kallas så är dom väldigt goda.
 
ca 12 st
 
100 g smör eller margarin
2 ägg
2 ½ dl socker
1½ tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
 
Sätt ugnen på 200 grader (varmluft 178 grader). Smält matfettet och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt i äggblandningen. Blanda sist i matfettet. Fyll formar till 3/4 och grädda muffinsen (gärna i en muffinsplåt) i ugnen ca 10 minuter.

Chokladbakelse med mintmousse

 
 
 
Hej! I helgen bakade jag dessa otroligt smaskiga bakelser när min vän skulle komma på fika. Jag vet att hon är en stor fantast av choklad och mint så därför tyckte jag dessa var väldigt passande. Men ska jag var ärlig så var det  inte bara för hennes skull jag bakade dessa. Jag är nämligen också helt galen i choklad och mint!
80% av det jag bakar innehåller nog någonsorts choklad. Och kombinationen med mint...mums! Chokladbottnen liknar lite en brownie och är härligt kladdig. Moussen är krämigt-god och man kan välja själv hur mycket mint den ska smaka.
16 stycken:
200 g mörk choklad
100 g smör
3 dl socker
2 ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl vetemjöl
 
Sätt ugnen på 175 grader. Bryt 125 g av chokladen i bitar och smält i ett vattenbad. Rör ihop smör och socker och vispa i ett ägg i taget i blandningen. Rör i den smälta chokladen. Sikta i kakao, vaniljsocker och mjöl. Hacka resten av chokladen och rör i smeten. Häll smeten i en form, ca 23x23 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda i 20 minuter. Låt sedan botten kallna. 
 
Mintmousse:
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
3 äggulor
3/4 dl florsocker
100 g vitchoklad
några droppar pepparmintsarom
 
Garnering:
25 g smält choklad 
Hallon
 
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i några minuter. Vispa grädden lätt. Vispa äggulor och florsocker vitt, eller ja...ljusgult i alla fall. Smält chokladen och rör ner i äggsmeten. Var försiktig så inte chokladen är för varm då den kan bli grynig när man rör ner den i smeten. Smaksätt med pepparmintsarom. Vänd ner grädden. Ta upp gelatinbladen och smält dom i en kastrull tillsammans med några skedar av smeten. När gelatinet har smält rör ner blandningen i smeten.
Ta chokladbotten ur formen och diska formen om den har blivit smutsig. Lägg sedan tillbaka botten i formen och häll över mintmoussen. Frys i 4 timmar. Ta ur kakan ur formen och skär i bitar. Decorera med smält choklad och hallon.
 

Äntligen! ♥

Hej! 
Första inlägget på min egna blogg... Finally! 
Så många som har tjatat, pratat och peppat mig till att börja blogga. Och nu, ja här är den! 
 
På den här bloggen kommer du kunna läsa om vad jag gillar, eller nae...ÄLSKAR att göra på min fritid! Min stora passion i livet är att baka och att göra smycken, det är något jag brinner för. 
 
Syftet med den här bloggen är att inspirera dig och andra läsare. Jag delar gärna med mig av mina tankar, recept och tips. 
 
Jag då? Jag är en tjej född 1997 vid namn Emma. Jag bor på landet med min mamma, pappa och mina två yngre bröder. På dagarna går jag i skolan och som ni säkert förstår pärlar eller bakar jag helst under min lediga tid. Men tyvärr har dygnet endast 24 timmar och är på tok för kort för min smak. Jag är en tjej som har svårt att sitta still och har många bollar i luften. Älskar att testa nya saker och utmaningar.  
 
Jag hoppas att du kommer gilla vad jag gör och att du kikar in här fler gånger.
 
Kram