Krabbelurer

I helgen så var vi ett gäng ute på sjön och pimplade, grillade och invigde pappas Muurikka. Jag och mamma hade slängt ihop en krabbelur-smet precis innan vi åkte ner till sjön. Vi packade på allt på fyrhjulingen och det bar iväg, 4 pers+ lite packning och en Muurikka, ja, behöver jag skriva att det var trångt!? Där nere var släktingar och vänner. Det grillades korv och pratades. Den känslan man har när man ute, marken är snötäckt, det är lite kallt i luften, man har på sig en herrans massa kläder men ändå fryser om fingrar och tår och så steker man krabbelurer över öppen eld. Såå underbart! Men visst är det så att allt smakar lite godare ute? Jag menar hur mycket godare är inte korv som är grillad över öppen eld än en stekt hemma på spisen!? I allafall, här är receptet på krabbelurer och dom är faktiskt rätt goda om man steker dom i stekpannan eller plättjärn också...
 
 
 
 
Ni som inte har hört eller inte vet vad Krabbelurer är så kan man förklara det som en muffinsliknande smet som man steker som plättar. Kanske låter konstigt och mysko men är faktiskt otroligt gott med lite sylt till. Busenkla att göra och ha som mellanmål. 
   
 
 
 
12-14 plättar:
 
1 st ägg 
3/4 dl socker 
3/4 dl mjölk 
2 1/2 dl vetemjöl 
1 tsk bakpulver 
1 tsk vaniljsocker 
smör att steka i 
socker att vända i
 
Grädde och sylt 
 
Vispa ägg och socker lätt skummigt. Tillsätt mjölken och sedan mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör om noga tills smeten är helt slät. Värm ett plättjärn/stekpanna/ Muurikka och smält smör på medelvärme. Klicka ut smeten och grädda krabbelurerna, 3-4 minuter på var sida.Lägg socker på ett fat och vänd krabbelurerna i sockret. Låt dem svalna eller servera dem ljumma med vispad grädde och sylt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback