Brownie med ett täcke av cheesecake

 
 
Idag har jag inte gjort något vettigt alls. Har egentligen massor med saker jag borde göra men har varit slö och seg ända sedan i morses. Men men, det är la det här som är sommarlov. Jo, en viktig sak har jag gjort idag. Hämtat en våtdräckt hos en vän. Jag ska simma Tjejsimmet uppe i Vansbro på lördag så jag har fått låna hennes våtdräckt över helgen. 
 
Dessa brownies gjorde jag och min kusin i torsdag. Riktigt goda! Det blir något mer med det där cheesecaketäcket också. Sötman i Browniesen kommer fram bättre om dom har fått stå i kylen och sedan stå i rumstemperatur i några inuter innan servering. 
 
Brownies, ca 16st:

100g mörk choklad
125g smör
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
2 msk kakao

Smält den mörka chokladen över vattenbad, ställ åt sidan för att svalna. Vispa smör och socker mjukt och luftigt. Tillsätt äggen ett i taget och vispa noga mellan varje. Vänd ner mjöl, kakao och vaniljsocker och rör tills det precis blandat sig. Tillsätt den smälta chokladen och blanda ihop. Smörj en form cirka 20x20cm och klä den sedan med bakplåtspapper. Genom att smörja formen först så sätter sig pappret bättre och du får finare kanter på kakan. Häll smeten i formen och bred ut den jämnt.

Cheesecaketäcke:

200g cream cheese
1 ägg
2/3 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Hallon och vispad grädde

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa samman alla ingredienser till en jämn smet. Fördela den över browniesmeten i formen. Grädda i ugnen i cirka 40 minuter. Låt svalna i formen och ställ sedan kallt. Skär i bitar och servera med hallon och en klick grädde.

Kram


Dagen

Ja, den här dagen har varit händelserik den också. Förmiddagen blev till att förbereda tårtorna jag bakade igår till min lille kusin som fyller ett år idag. Grattis plutten! Vid middagstid åkte vi iväg för att fira honom. Denna dag var det även ett rally som pågick på den kurviga grusvägen utanför deras tomt. Alltså var det lite extra underhållning. Den varade dock inte länge då det blev krach efter krach i ett träd som står i deras tädgård. Den sista så illa så att räddningtjänst och ambulans blev tillkallad och sträckan var tvungen att avbrytas. Tråkigt! Men håller tummarna för att föraren och de andra som åkte in till sjukhuset mår bättre och blir återställda. Men väl på kalaset blev vi bjuna på god mat och till fikat tårtorna som jag hade gjort. Önskemålet för ena tårtan var att den skulle vara en marsipantårta och kattig. Och visst blev det en katt-tårta. Jag hade också gjort Amarettocheesecaken med kokosdoppade jordgubbar. Så idag fick jag chansen att smaka på den mer och känna av smakerna. Här är lite bilder
 
 
 
 
 
 
 
Kram
 

Somriga macarons

 
Franska macarons med smak av hallon. Väldigt söta och lustiga bakverk. Här med en busenkel fyllning som man ändå kan imponera med. 
 
20-24st:
2 dl florsocker
75g mald mandel, finns färdigt mandelmjöl att köpa som funkar utmärkt
3 äggvitor
1 nypa salt
1 droppe citronsaft
½ dl strösocker
röd hushållsfärg
 
2 dl vispgrädde
några msk hallonsylt
 
Sätt ugnen på 170 grader.
Sikta samman florsocker och mandelmjölet.
Tillsätt salt och en droppe citronsaft till äggvitorna och vispa till ett fast skum.
Tillsätt strösocker, en msk i taget, och vispa ordentligt efter varje. Fortsätt sedan att vispa till en styv och blank marängsmet.
Vänd ner mandelblandningen och färga sedan smeten med några droppar av hushållsfärgen.
Klicka eller spritsa sedan ut macaronsmeten i lagom cirklar, ca 4 cm i diameter, på plåtar täckta med bakplåtspapper.
Låt dom stå och vila i 10 minuter innan dom gräddas i ugnen.
Grädda mitt i ugnen i ca 8-9 minuter.
Låt dom sedan svalna några minuter på plåtarna innan du skjuter över dom för att kallna på ett galler.
 
Vispa grädden och vänd i önskad mängd sylt.
 
 
Macaronerna håller i en vecka i en burk men om man har fyllt dom med kräm ska dom serveras och ätas upp samma dag.
 
Kram
 

Kusinbak med brownie och macroner

God eftermiddag vänner! Igår kom det hem två små kusiner till oss. De sov över, och under dagen har det varit full rulle. Lillebröderna och kusinerna har varit på topp hela dagen. Eftersom vi bara är två tejer medans killarna är tre, brukar jag och Ida passa på att göra lite...kanske låt mig säja, typical tjejgrejer- baka och måla naglarna. Så under förmiddagen har det blivit macroner och Brownie med ett täcke av cheesecake. Ska försöka ta några tjusiga bilder och få upp recepterna snarast. 
 
Kram
 

Godaste cheescaken med smak av Amaretto som serveras tillsammans med kokosdoppade jordgubbar

Hejsan! Nu äntligen är jag hemma. Jag har haft en fantastisk resa. Nya bekantskaper och minnen tar jag med mig ifrån Malta. Men jag måste bekänna: Borta bra men hemma bäst.
 
 
Detta är den otroliga cheescaken jag har nämt i de tidigare inläggen. Jag har aldrig gjort någon godare faktisk. Den är precis lika krämig som en riktig cheescake ska vara och har en mild smak av mandel. Love it!
 
I receptet står det att man ska servera med både polkamaränger och kokosdoppade jordgubbar. Jag tycker dock att smakerna flyger iväg lite när man har så många olika. På så sätt känns det som att polkamarängerna inte är nödvändiga att serveras till denna cheescaken då det räcker med bara jordgubbarna. Men jag måste ändå rekomendera att göra marängerna till ett annat tillfälle då dom är supergoda.
 
Om ni ska gå in på systembolaget och inhandla denna goda likören, eller vadå goda, jag är ju bara sexton så jag vet ju inte...haha, men då kan det vara bra att veta att den har bytt namn och heter nu mera Dissaronno.
 
Cheescaken passar bra att göras en till två dagar i förväg. De kokosdoppade jordgubbarna bör dock göras samma dag som servering. 
 
Amarettocheescake
14-16 bitar 
175g osaltatsmör
250g digestivekex
8 gelatinblad
375g färskost, typ philadelphia
540g créme fraiche
340g socker
1½ dl mandellikör
6 ägg
 
Smält smöret. Krossa digestivekexen i en matberedare. Blanda med det smälta smöret. Klä botten på en bakform med avtagbar kant som är ca 28 cm i diameter med bakplåtspapper. Tryck ut kexmassan och ställ i kylen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Rör för hand ihop färskost, créme fraiche, socker och likören till en slät och klumpfri smet. Rör ner ett ägg i taget och blanda väl. Sätt ugnen på 135 grader (varmluft). Smält gelatinbladen i en kastrull med ca 1 msk av vatten de legat i och dra av dom från spisen. Tillsätt sedan lite av ostsmeten i det smälta gelatinet, rör sedan ner gelatinröran i restern av ostsmeten. På så sätt undviker man gelatintrådar. Ta ut bakformen ur kylen. Smörj kanterna med lite smör och häll i smeten. Låt grädda i ugnens mitt i 45-60 minuter. Håll uppsikt. Ett täcken på att cheescaken är färdig är när det är lite "gung" i mitten men ändå inte spricker på ytan när du rör på formen. Låt kakan svalna först en stund i rumstemperatur och sedan i kylen innan du tar ut den ur formen. Servera med kokosdoppade jordgubbar.
 
Kokosdoppade jordgubbar med vit choklad:
24 st jordgubbar
200g vit choklad
1½ dl kokos
 
Smält chokladen över vattenbad. Doppa jordgubbarna till hälften i chokladen och rulla dom i kokosflingorna. Låt stelna på bakplåtspapper. 
 
 
Kram
 

Frusen Fläder- & Jordgubbstårta på chokladbotten

 
Detta är en riktig sådan här tidig sommartårta då de första svenska jordgubbarna har kommit och fläderbuskarna står i blomster. En mycket god tårta med fina smaker. Till midsommar kanske?!

1 paket chokladkakor, ca 175 g
75 gram kallt smör i små kuber
500 gram frysta jordgubbar
1 dl koncentrerad flädersaft
1 dl florsocker
2 dl matyogurt
3 st äggvita
2 dl vispgrädde

½ liter färska jordgubbar
½ dl flädersaft
några fläderblommor

Kör kakor med smör i en mixer till en smulig massa. Klä en pajbotten med chokladmuslorna. Ställ formen i frysen en stund.Kör jordgubbar, flädersaft, florsocker, och yoghurt i mixern till en jämn smet. Vispa grädden. Vispa äggvitotna styvt. Vänd ner grädde och de vispade äggvitorna med stora luftiga tag jordgubbsblandningen, lägg lite plastfolie på ovansidan och frys i ett par timmar.

Snoppa och klyfta jordgubbarna. Marinera dem en stund i flädersaft. Dekorera tårtan med de marinerade jordgubbar och fläderblommor.

Kram


Malta

Hej på er underbara bloggläsare! Det värmer när jag går in på min bloggsida och ser att mitt läsarantal inte sjunker fast jag inte har gjort ett inlägg på över en vecka! Älskar er trogna läsare! Men nu till anledningen varför jag inte har lagt ut något: jag är faktiskt på Malta just nu, språkresa. Det är fantastiskt kul och jag har träffat många underbara personer. Här frossar jag i den otroligt goda Italienskaglassen. Yummie! Men jag kommer hem nästa vecka och då lovar jag att bjuda på recept på bl.a. den godaste cheescaken jag faktiskt någonsin gjort! Helt underbar! Och anledningen till att jag inte la upp den på bloggen innan jag reste var för att jag gjorde den och sedan blev det så bråttom med att hinna packa och allt sånt så jag fick helt enkelt ta en liten bit och käka i bilen på väg till flygplatsen. Men Gud vad sorgligt det var att åka ifrån den. Mer spännande är att några dagar efter jag kommer hem ska jag sätta igång med tårt-bak till lille kusinen som fyller ett år. Så håll ut och häng med, det kan hända att det dyker upp ett och annat recept även fast jag är här.
 
Kram
 

Polkamaränger

Ja, som ni vet bakade jag polkamaränger igår, och här är resultatet: Tada!
Dom var faktiskt riktigt goda. Mycket godare än vanliga, enligt mig som är ett mint-fan. Kommer att servera dessa tillsammans med cheescaken jag började med igår.
 
ca 40 maränger:
6 äggvitor
4 dl socker
125 g krossade polkagrisar
Några droppar röd hushållsfärg 
 
Vispa äggvitorna och strösockret över vattenbad tills det har nått upp till en temperatur på 55-60 grader. Vispa sedan den vita och fluffiga smeten kall i en matberedare eller med en vanlig elvisp. detta kan ta en stund. Vänd slarvigt ner de krossade polkagrisarna och hushållsfärgen med hjälp av en slickepott. Klicka ut matskedsstora klickar på en bakplåtpappersklädd plåt. Grädda i 110 grader (ej varmluft) i 45-60 minuter. Håll koll! Marängerna ska vara torra och ganska lätta, men inte få någon färg. Sänk i så fall värmen. Alla ugnar fungerar olika.
 
 
Kram

Söndag

Hej på er! Efter polkagrismaräng-bakning igår blir det en spännande ny cheescake-bakning idag. Recept kommer!

Kram

Macakakor med vit choklad

Hej på er! Vilket väder! Ligger ute i solen och tänker på lite olika glassrecept. Har kommit fram till tre olika bra kombos. Jag hoppas kunna pröva dom snart för att smaka hur dom är "IRL" (in real life). 
 
Jag är inte mycket för hårda kakor, men dom här är faktiskt supergoda. Macadamianötterna som är så goda bara som dom är men tillsammans med vit choklad...mumma!

Ca 24 st:

2 dl socker
200 gram smör
2 msk sirap
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl hackade macadamianötter, helst saltade och rostade
50 gram hackad vit choklad

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop socker, sirap och smör poröst. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljen och tillsätt. Hacka nötter och vit choklad för hand och tillsätt. Klicka ut smeten på en bakplåtsklädd plåt. Ta hjälp av ett matskedsått för att få dom lagom stora. Tänk på att dom kommer att flyta ut lite. Grädda i 5-8 minuter, de ska vara svagt bruna i kanterna. Låt dem ligga kvar en liten stund på plåten men flytta sedan försiktigt över dem på galler för att bli helt kalla.

Kram