Tiramisu

 
Jag fick för mig att bjuda gästerna en kväll på Tiramisu. Jag har länge velat testa denna Italienska desserten och fick äntligen ett bra tillfälle. Ibörjan när jag smakade på det så var jag lite tveksam och skeptisk. Alla andra gillade dock desserten. Några dagar senare tänkte att jag skulle ge det en nya chans. Jag hade ju trots allt fortfarande ett halvt paket med savoiardikex kvar som var tvungna att göras något åt. När jag smakade då så föll jag direkt. Just då var den så god. Så speciell och exotisk smak. Kanske är detta en sådan dessert som man "faller" för. Vissa tidigare och andra senare. Nu kan jag knappt vänta till nästa gång jag får ett tillfälle att göra Tiramisu. Värt att säga är att man bör gilla kaffe för att tycka om denna dessert.
 
 
 
 
6 portioner:
3 st ägg
1,5 dl florsocker
250g mascarpone
2 dl starkt kaffe
1 dl marsalavin
2 msk florsocker
1/2 pkt savoiardikex
cacao
 
 
Koka starkt kaffe. Dela äggen, spara både vita och gulan. Vispa gulan tillsammans florsocker vitt och tjockt. Rör i maskarponen och 1/2 dl kaffe och rör till en slät kräm. Blanda ihop resterande kaffe med vin och florsocker. Doppa snabbt ett kex i taget i blandningen, lägg de så de täcker botten i en form 10x20cm. Häll på hälften av krämen och sedan resterande doppade-kex. Avsluta med det sista av krämen. Ställ formen i kylen i minst en timma innan servering. Precis innan du serverar din tiramisu pudrar du över cacao.
 
 
 
 
Kram
 

Saffransfudge med pistage

 
Jag gjorde dessa fudge till jul. Det har bara inte blivit att de har kommit upp på bloggen. Men det var så goda! precis i min smak. Gillar konsistensen, saffranssmaken och pistagenötterna som bryter av. Jag vet inte vad jag gjorde för fel. Men i receptet står det att blandningen ska koka upp till 122 grader på låg värme, detta ska ta ca 30 min. För mig tog det ca 3 timmar...
 
 
Efter att jag hade väntat i 2,5 timmar så var jag rätt otålig och tog halva satsen och hällde upp i en form för att sedan se hur konistensen skulle bli efter massan hade svalnat. Resultatet blev den till vänster på bilden. Blandningen hade då kommit upp i ca 112 grader och konsistensen blev mjuk kola. 
Efter det lät jag massan koka upp till 119 grader. Då blev fudgen smulig och god, men höll ihop bra och föll inte isär när man skar upp den. Den högra på bilden. Jag kan inte bestämma mig vilken som jag tycker är godast. Båda var väldigt goda, så det är upp till er. Vad man själv gillar, kola eller fudge. 
 
 
ca 80 bitar:
1 liter socker
5 dl vispgrädde
3 dl mjölk
4 msk ljus sirap
1/2-1 gram saffran. Beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha. Jag tyckte att det räckte med 1/2g
160g pistagenötter, skalade
 
Klä en bakform, ca 20x30 cm med plastfolie. Blanda socker, grädde, sirap och saffran i en stor kastrull. Koka upp på svag värma under omrörning tills sockret har smält. Låt sedan massan koka utan omrörning till smetens temperatur är 112-122 grader. Kontrollera med en digetal kökstermometer eller gör kul-provet. Grovhacka nötterna. Ta kastrullen ifrån värmen och rör ner nötterna. Rör sedan med en slev till smeten har blivit tjock och matt. Häll fudgen i formen, släta ut ytan om det behövs och låt svalna i kylen. Skär fudgen i bitar när den har kallnat helt.
 
 
Kram
 
 

Glutenfri Äppelkaka

 
Denna äppelpajen är väldigt god. Saftig och glutenfri med en liten speciell touch. Lite klyvig att göra då det är lite noga när den är färdig i ugnen. Men grädda den hellre någon minut för länge än för kort. Ett tips är att lägga mandelmassan i frysen en timma innan du börjar baka då det inte blir så kletigt när du ska riva den.
 
6-8 bitar:
3 dl gl.f mjölmix
1.5 dl socker 
2 tsk bakpulver 
1 dl flytande margarin
1.5 dl mjölk
3-4 st äpplen 
1 tsk kanel 
1-2 msk pärlsocker
150g mandelmassa
 

Smörj en kakform och bröa den med kokos. Blanda glutenfritt mjöl, socker och bakpulver. Blanda matfettet i mjölblandningen till en grynig massa. Tillsätt mjölken och rör ihop till en smet. Skala, kärna ur och skiva äpplena. Tryck ner äppelskivorna tätt i smeten. Riv mandelmassan grovt. Strö på mandelmassa, kanel och pärlsocker. Grädda på andra falsen nedifrån i ugnen på 200 graders värme 30-45 minuter. Kakan måste vaktas så inte mandelmmassan bräns vid, eller så att kakan tas ut och fortfarande är rinnande. Observera dock att den inte blir sockerkaks-liknande, utan lite lite klibbig, men ändå inte flyta ut när man skär i den.


 
Kram
 

vit chokladmousse

 
 Denna moussen är enkel att göra och har en väldigt krämig och len konsistens. Att servera moussen i glas gör att det blir lite exklusivare. Fina glas att servera i är Dry Martini glas. Toppa med färska bär.
 
För åtta glas:
2 dl vispgrädde
150g vit choklad
1st ägg
1 dl kesella, naturell
Bär

Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter. Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner kvarg och sist grädden. Häll upp moussen i små glas. Låt glasen stå i kylen ca 1 tim. Toppa moussen med bär.

 

Kram

 

julklappar

Hej på er fina bloggläsare! Det var ett tag sedan sist. Men för det betyder det inte att jag har låtit bli att baka. Nej nej. Jag ha bakat både det ena och det andra. Vissa nya recept som kommer upp på bloggen de närmaste dagarna andra recept är sådana som finns på bloggen tidigare, som Duble Cookie Fudge Brownie, nyttigt knäckebröd med havssalt
 
 
 Detta var förra årets julklappar. Alltså det som jag fick senast de var jul. Min familj och släkt vet vad jag vill ha. haha!
 
 
Kram