Kladdkaka med apelsinkrokant

Hej fina människor! Det var några dagar sedan nu.. Har gjort lite allt möjligt. I fredags så var jag hemma hela dagen. Alla lektioner var mer eller mindre inställda.. hehe, alla utom en lektion som vi fixade så att vi inte behövde vara i skolan och jobba. På det sättet fick jag höstlov en dag tidigare typ. Jätteskönt, och jag tog en lång sovmorgon och en power walk på det. Åt brunch och sen var klockan två typ. Underbart!
 
I lördags funderade jag på om jag skulle åka och jaga på förmiddagen,men jag var uppe sent på fredagen för jag skrev ett arbete till skolan. Istället bakade jag två stycken kladdkakor och på eftermiddagen höll jag och några kompisar i en mini-bio för barn. 
 
Gårdagen spenderades i en sporthall där min lillebror spelade fotboll. Det var kul, men jag var rätt trött när klockan började närma sig 16-17.
 
 
 
 Idag blir det till att agera mamma då jag tar hand om min 16-månader gamla kusin. Ska bli kul!
 
 
8 bitar:

2 ägg

3 dl strösocker

4  msk kakao

1,5 dl vetemjöl, alt. glutenfri mjölmix

1,5 tsk vaniljsocker

1 krm salt

100 g smör

100 g Marabou Mjölkchoklad med Apelsinkrokant

 

vispad grädde

 

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

Smält smöret och bryt ner chokladen. Rör om ordentligt till chokladen smält och det är en jämn smet.

Blanda mjöl, vaniljsocker, salt och kakao i en skål.

Rör ner dem torra ingredienserna i äggsmeten och tillsätt sedan smörblandningen.

Smöra en form och pudra med kakao, ca 24 cm i diameter.

Häll i smeten i den smorda formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Låt kladdkakan svalna och ställ in den i kylen.

Servera kladdkakan med vispad grädde.

 

Kram

 

Kärleksmums

Häromdagen bad mamma om någon långpannekaka. Valet stod mellan silviakaka och kärleksmums. När jag pratade med en vän om det så nämde hon att hon hade ett gammalt recept på kärleksmums som var jätte gott. Valet blev så klart enkelt då. 
 
 
 
 
Kärlekmumsen var både enkla och goda. Jag blev lite chockad först hur receptet var upplagt och vilken ordning man skulle ha i ingredienserna, men som sagt, den blev bra. Kakan är ganska fast, på ett positivt sätt, och smular inte. Kakan har en fin smak av kaffe och choklad. Vill man dock ha mycket kaffesmak kan man brygga kaffet lite starkare. En kaka som passar bra när man har många kaffegäser och görs med fördel 1-2 dagar före servering. Och när du går bort, vem skulle inte bli glad att få en present med nybakade kärleksmums!?
 
 
 
 
24 bitar:
200 g smör
2 1/2 dl bryggt kaffe
4 msk cacao
5 dl vetemjöl
4 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl kaffegrädde
2 ägg
 
100 g smör
4 msk mjölk
2 msk cacao
5 1/2 dl florsocker, 330 g
1 tsk vaniljsocker
 
1-2 dl riven kokos
 
Koka kaffe. Sätt ugnen på 200 grader och klä en form som har måtten 35x25. Smält smöret i en kastrull och blanda i kaffet och cacao. Låt koka upp och rör så det inte blir klumpar efter cacaon. Häll över vätskan i en bunke och sikta ner alla torra ingredienserna. Rör till sist ner kaffegrädden och äggen. Blanda noga efter varje ägg. Häll i smeten i den klädda formen och grädda i 20 minuter.
 
Koka upp smör, mjölk och cacao i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och sikta i florsocker och vaniljsocker. Blanda till en kräm och låt stå i rumstemperatur tills kakan har svalnat helt och du brer den över.
 
Strö över kokos. Kakan bli godast om den står svalt ett dygn innan man serverar den. 
 
 
Kram
 

Stans införhandlat

 
Beställde hem ett stans-kitt häromdagen. Spännande spännande. Var lite jobbigt när jag stötte på detta erbjudande på nätet. Har ju nu under några månader tänkt att jag ska lägga ner med pärlorna och min smyckestillverkning. Men jag tycker ju fortfarande att det är roligt att köpa pärlor och att pärla. Sen gick sommarens försäljning bra och nu blev makraméarmbanden storsäljare. Blev lite orolig att jag hade tagit vatten över huvudet när jag beställde stansen. Både för att jag SKULLE ju egentligen sluta, och att jag inte har någon aning om hur man stansar. Eller jo, en aning har jag, men inte så mycket mer. Men nu i framtiden, när jag har lärt mig att stansa, är det tänkt att man ska kunna beställa armband och halsband med personliga ord på budskapsringarna. 
 Hittade också fina bokstavspärlor. Vet exakt vad jag ska göra med dom. Bild kommer när jag har gjort ett alster med dom.
 
Ha en bra lördag!
 
Kram
 

Knäckig brownie med kola och salta jordnötter

 
Tänkte att jag skulle bjuda på något gott inför en fantastisk helg som vi har framför oss. Efter en tuff väcka där varje morgon har varit riktigt tuff att ta sig ur sängen och mycket läxor så ska jag och mamma åka till Ullared imorgon. Så det kommer nog också bli en kanonstart på helgen. Lördag blir det att vara med vänner och söndag chilla och göra läxor då ytterligare två prov väntas nästa vecka. Det är bara att stå ut och gilla läget. Vecka 44 är det ju trots allt lov. Med den tanken och underbara vänner så orkar man det mest.
 
Som ni vet började jag ekonomilinjen i augusti och jag och en tjej som heter Linnéa har kommit närmare varandra än några andra. Ja, tacka gud att hon bytte från en linje till just ekonomilinjen. Hon är en fantastisk tjej med ett stort hjärta. Jag vet att hon finns där för mig och skulle ta hand om mig vad som än händer. Vi kan prata om allt, och sitter och diskuterar det allra konstigaste sakerna vid lunchen eller på lektionerna så vi viker oss dubbla av skratt. Det är så skönt att man bara kan kunna vara sig själv med henne. Jag tycker absolut att ni ska kika in på hennes blogg www.ahl.webblogg.se och häng med i hennes liv.
 
 
 
6 port:
 
100g mörk choklad
125g smör
3 1/4dl socker
1tsk vaniljsocker
2 ägg
1 1/2dl vetemjöl
2msk kakao
50g hackad mörk choklad
 
Smält shokladen över vattenbad. Lägg smöret i en stor skål och vispa det mjukt med elvisp. Tillsätt socker och vaniljsocker och rör det luftigt, arbeta in äggen ett i taget och tillsätt tillslut den smälta chokladen. Häll i mjöl, kakao och grovt hackad choklad och rör ner det försiktigt. Klä en form på ca 20x20cm med bakplåtspapper, häll ner smeten och grädda i 180 grader i 25-30 minuter.
 
1 liter kolaglass
färdig kolasås, typ o'hoy 
100g rostade jordnötter
100g minimarshmallows
 
 
 
 Kram
 

inhandlat

 
Kikade in en snabbis på panduro och Åhlens när jag var i stan i helgen. Blev lite välbehövande miniformar, jag brukar köpa formar till minicupcakes oftast på Leger house, jag gillar dom där då dom är väldigt snygga och passar bra till min muffinsplåt. Men det ända jag var ute efter i helgen egentligen var muffinsformar då det var lite kris. På panduro blev det cake pops-pinnar, ätbart glitter-flimmer och ätbart limm. 
 
 
Kram
 
 
 

Pumpasoppa med chili

 
 
Tisdagssoppa. Detta är en god och krämig höstsoppa med sting. Funkar bra både till vardag och som förrätt till främaten vid Halloween.
 
 
 
 
 
 
4 portioner:
500g pumpa, skalad och urkärnad
1 gullök
1/2-1 st chili, el 2 tsk curry
2 msk smör 
5 dl grönskasbuljong (tärning+vatten)
1 dl cremé fraiche
salt och pepper
 
Skär den skalade och urkärnade pumpan och löken i grova bitar. Fräs bitarna i smör i en kastrull på låg värme tilsammans med pressad vitlök och hackad chili. Häll på buljong och koka pumpan mjuk. Mixa sedan till en slät konsistens och rör ner cremé fraichen. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan med bröd.
 
 
Kram
 

Ett inlägg om Ben & Jerry's

 
 
 
God söndag morgon! 
 
I fredags när jag var och handlade på ica hade de provsmak på Ben & Jerry-glass. Jag tänkte då att detta vore ett yppeligt tillfälle på att smaka på en okänd smak. Det finns ju helt otroligt många olika och konstiga smaker. Jag äter inte ofta Ben and Jerry. Det är ju inte den glassen man tar och köper och äter upp en tisdag eftermiddag direkt. De kostar ju skjortan, och jag känner att mycket är för bara märket. För 500 ml kostar 
det knappa 50kr. Det har nästan blivit som en status-glass. Men i fredags när jag smakade fick jag en ny favorit, Peanut Butter Cup. Så galet god! Jag är inte ett stort fan av jordnötsmör men den var otroligt god, alla smaker tillsammans och i rätt mäng i förhållande till glassen. 
 
      
 
 
Glassar som jag gärna vill provsmaka!
Hur goda låter inte dessa att vara
 
 Min favorit ------>
 

 
    
 
 
 Som jag nämde har jag ju bara smakat på några få smaker, nu totalt fyra med min nya favorit. De andra är Cokki Dough och dessa två nedanför. Jag smakade på dom samma dag, och jag vet inte om jag hade en dålig glassdag, men jag tyckte ingen var speciellt god.
 
 
 
 
 
 
Kram
 
 
 

Lördag

 
Armband till en kollega till mamma som fyllde 50 i somras. 
 
 
Hej på er! En lördag har vi framför oss, eller ja, en halv återstår la bara. Jag har bara inte kommit så lång på dagen. Jag kom nyss hem efter att jag har sovit över hos en vän inatt. Dagens planer blir att ta hand om mina två bröder då mamma och pappa ska på bröllopp i eftermiddag. Ta en promenad vore skönt och lite läxor måste jag även göra. Jag var faktiskt på biblioteket innnan och lånade lite böcker. Faktiskt skriver jag då inte har besökt något bibliotek på kanske tre eller fyra år. Men när man går där blir man så himla inspirerad. Det sluatde med att jag lånade fyra böcker, och jag har kanske tjugo stycken till som jag tog i idag och funderade på om jag skulle låna dom idag. Det finns så otroligt många böcker. En hel djungel med bra, men även sådana böcker som kanske är lite sämre. Men en sak är säkert, det finns böcker för alla!
 
 
 
Kram
 

Knäckig äppelpaj

 
Sitter som vanligt på onsdagar och bloggar i skolan. Det är ganska soft. Om en stund ska jag göra lite läxor och om jag hinner ska jag försöka se ett avsnitt av 90210. En vän fick mig att börja följa den serien. Jag kollar ju aldrig på varken tv eller filmer, följer inte heller några serier, så jag tänkte att det kanske var på tiden att börja följa någon. Anledningen till att jag inte har följt eller kollat så mycket på filmer eller tv:n är nog för att jag inte har gett mig själv den tiden. Har alltid så mycket annat att göra och då har skärm-tittande blivit prio-20. Något som jag dock kollar på är (så klart) Hela Sverige bakar. Torsdagar mellan 21-22 är heliga för mig. Jag älskar det pogramet. Man blir glad över att kolla på det och man får en sådan inspiration. 
 
 
Jag gjorde den här pajen i helgen. Tänkte eftersom att det finns massor av svenska äpplen nu i mataffärerna så gäller det att passa på. En ganska vanlig "knäckig paj" om man får säga så. Men det är ju alltid otroligt gott med kolasmaken till vaniljsås eller glass till.
 
 
6-8 bitar:

6 äpplen

150 g smör

1,5 dl socker

3 dl havregryn

1,5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

0,5 dl ljus sirap

2 msk mjölk

Kanel

 

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Skala, kärna ur och skiva äpplena. Lägg i en smord form. Strö över lite kanel på äppelskivorna. Smält smöret i en kastrull. Dra kastrullen från plattan och blanda i socker, havregryn, vetemjöl, bakpulver, sirap och mjölk. Fördela smeten över äpplena. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.

Servera med vaniljsås eller glass.

 

Kram

 

Chokladcupcake med mintkräm

 
God söndag på er. Igår gick jag och några vänner en långpromenad. Jag var lagledare och vi kallade oss för Klassons kompanjoner. Långpromenaden var inte jättestor utan hade 42 lag. Vi startade 09.55 och vi var taggade som tusan, trots regn och rusk. När vi kom i mål var vi rätt trötta faktiskt. Nu idag fick vi reda på placeringen. En 29 plats kom vi på. Haha, vi är la inte jättenöjda, men med tanke på hur stationerna gick igår så förstår vi. Första stationen var vi dock bäst på. Man skulle ta och mäta upp 1 kg sand i en hink. Vi försökte relatera till hur mycket två smörpaket väger. Klasson tyckte att vi absolut inte skulle ta mer sand medans jag ville att vi skulle ta lite lite till. Resultatet slutade på 982 gram, alltså 18 gram ifrån. Kanske har man lite fördel med att ha bra bakkunskaper och brukar hålla i smörpaket. 
 
 
 
24 st mini, 16st mellanstora:

50g smör

1 1/2dl socker

1tsk vaniljsocker

1 ägg

1dl varmt vatten

1/2dl kakao

2 1/4dl vetemjöl

1 nypa salt

1 1/2tsk bakpulver

 

20 after eightplattor

1½ dl grädde

25 g smör

 

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa det rumstempererade smöret och sockret mjukt och luftigt. Tillsätt ägget och vaniljsockret och vispa till en jämn smet. Blanda samman det varma vattnet och kakaon i en skål. Vispa till kakon har löst sig helt. Vispa sedan ner det i smeten. Sikta ner övriga ingredienser och vänd försiktigt ned dem tills allt blandat sig. Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll dem till 3/4. Denna smeten räcker till ca 24 minicupcakes och kanske 16 st normalstora. Grädda minivarianten i cirka 15 minuter och den normala varianten i cirka 25 minuter. De är klara när en sticka kommer ut ren. Ta ut dem och låt svalna helt på galler.

 
Blanda grädde och after eight i en kastrull. Tillsätt värme och rör då och då tills plattorna har smält och blandat sig bra med grädden. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Låt sedan glasyren svalna tills det blir en trögflytande kräm.
 
 
 
 
 
Kram
 

Lev livet

 
 
Detta armbandet lämnades idag till Linda. Hon ville vänta tills jag hade varit på mässan som jag var på i fredags då hon skulle få ett större utbud med budskapsringar att välja på. Hon valde LEV LIVET och detta satt jag och knöt ihop i helgen. Det blev så fint och arbandet kommer passa henne så bra.
 
 
 
 
 Just nu bara det trillar in med massor av beställningar på liknande armband ifrån både höger och vänster. Kul att dom blir uppskattade. Just nu sitter jag med datorn i knät och gör lite läxor och kanske ska kolla på någon serie. Sedan klockan 21 börjar Hela Sverige bakar!
 
 
Kram
 
 
 
 

Kanelbullar

God lill-lördag! För mig förknippas oktober med tre saker:
 
1. HÖST, orangea löv, kallt och huttrigt men mysigt
 
2. ROSA-MÅNADEN, cancern uppmärksammas runt om i hela Sverige, speciellt bröstcancer
 
3. KANELBULLENS DAG, infaller varenda år 4 oktober sedan 1999
 
Jag var ute och gick igår efter jag kom hem ifrån skolan. Solen sken och bladen på träden hade otroligt fina skiftande färger. Då slog det mig varför egentligen hösten sägs vara så hatad. Den känns faktiskt mycket ouppskattad av många då de förknippar denna årstid med regn, rusk, blåst och kyla. Och jo visst är det så vissa dagar. Men jag menar, en sommardag med 16 grader och regn är inte heller så mysigt. Att just hösten har blivit den månad då radiopratarna suckar till, den som beskrivs vara den mest deprimerande årstid av journalisterna på löpsedlarna  förstår jag inte. Det är lite synd. Fryser ni -tar på er mer kläder känner jag då. Tänd ljus. Kryp upp i soffan med filt. Svårare är det inte.
 
Överallt där man kollar ser man rosa. I tv-reklamen, i tidningen, rosetter knytna kring vägstolpar, det rosa bandet alla går om king med på jackan osv.. Lite fint är det allt. Gulligt att en månad är just tillegnad till cancern, denna hemska sjukdom. Och ja, jag erkänner att oktober, denna cancersmyckade månad kunde fått en bättre start utan den där diagnosen på en nära släkting. Men det hjälper inte att deppa. Absolut inte. Detta ska vi ta oss igenom.
 
Också firar vi denna dag som växt sig starkare och starkare för varje år sedan starten 1999. Kanelbullen har sin egen lilla högtid på hösten. 
 
 
 
Som sagt, lill-lördag var det och den avslutades självkart med ett glas mjölk och nybakta kanelbullar. Känns dumt att tjata om hur gott det är med  ljumna kanelbullar och kall mjölk, men man kan inte riktigt låta bli. Det är ändå ganska få grejer som slår detta sötebröd fylld med kanel.
 
Är det något jag och mamma brukar baka tillsammans så är det kanelbullar. Det händer inte ofta vi sätter en sats, men någon gång om året försöker vi med. Mysig mamma-dotter-tid. 
 
 
haha, kan behövas tränas kanske lite på att göra sådana där snurror.
Men varför göra perfekta!?
 
 
 
 Ingredienser, 15 bullar:
  • 1/2 paket jäst (à 50 g)
  • 50 g smör eller margarin
  • 3 dl mjölk
  • 1/2 dl socker
  • 1 krm salt
  • 8 dl vetemjöl
Fyllning:
  • 50 g smör eller margarin
  • 2 tsk malen kanel
  • 1/2 dl socker (jag tycket det var lite mycket)
Pensling:
  • ägg
  • pärlsocker
 
  1. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 30 sek. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
  2. Tillsätt resten av degvätska, socker, salt och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
  3. Rör matfettet smidigt med socker och kanel till fyllningen. Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Kavla ut degen till en platta, ca 30x40 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.
  4. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8 min. Låt kallna på galler under bakduk innan de packas i påse eller burk med lock.
 
 
 
Kram