Armband med budskapsringar

 
 
Hej på er! Hoppas ni har haft en bra helg! Ikväll händer det, Dessertmästarna börjar sändas på 5an kl 20.00. Snacka om att jag kommer sitta bänkad i soffan då. Har längtat efter pogramet skulle börja sedan jag fick nys om att det skulle börja sändas ett pogram liknande Top chef -just desserts i sommras.  
 
 

imgres.jpg

 

Tänkte nu sätta igång att baka en äppelpaj till ikväll. Ska kolla runt vad det blir för något recept. Här kommer några bilder på lite armband med makraméknutar och budskapsringar. Två av dom var beställningar, Be the star you are till Mikaela och Lycka till Julia.

 

 
 
 
 Kram
 

Nyttigt bräck

 Godmorgon godmorgon. En härlig lördag har vi framför oss. Idag är det inplanerat lite städning. Jag har även tänkt att baka lite cake pops eller någon småkaka. Vi får se vad det blir, kanske blir det en brownie.. Haha, jag kommer ha så mycket att göra idag. Eftersom mitt rum just nu är ett stort kaos så kommer det nog ta några timmar att få det tipp-topp igen. Jag har iingen Walk'in closet på mitt rum, däremot har jag  en Walk'in closet på mitt golv.
 
 
 
 
Härom dagen kände jag för att sätta mig i soffan med något nyttigt och krispigt. Så tillslut blev det här. Gott, nyttigt och enkelt!
 
 
 
 
 
 
en tallrik:
1 dl kokos
1 dl solrosfrön
100g blandade nötter, som cashew, mandel, jordnötter, hasselnötter
100g torkad frukt, som tranbär, blåbär, russin, papaya, ananas
100g mörk choklad, mellan 50-70%
 
Smält chokladen över ett vattenbad. Blanda resten av ingredienserna. Tillsätt chokladen och blanda. Klä en tallrik med plastfolie och bre ut "röran" på tallriken. Låt svalna i kylen och bryt eller skär sedan i bitar.
 
 
 
Kram
 
 

En dag på mässa

Hej på er! Igår hade jag studiedag, alltså varit ledig från skolan. Skönt! Så jag passade på att spendera den i himelriket, på Åhaga symässa. Jag hade sedan tidigare spanat in vilka pärlgrosister som skulle stå där. Det var helt ljuvligt. Jag gick runt, kollade lite här och där, kikade runt, köpte lite, gick tillbaka där man var innan och köpte lite till, kollade på ett nytt ställe, köpte lite, gick tillbaka där jag var första gången och köpte, osv.  Jag har köpt jätte många fina berlocker och en massa pärlor och tråd för att jag ska kunna göra makramearmband. Här är lite (mobil)bilder från dagen.
 
 
 
 
 
Är så sugen nu på att bara göra en massa armband! 
 
 
 
Dagens inköp! Det gick på ca 800kr tror jag.. Och jag som egentligen planerade med att sluta med pärlorna och smyckestillverkning...
 
Hur snygga var inte dessa vingarna!? Dom blir bara snyggare och snyggare desto mer jag kollar på dom!
 
 
Lite infinity-tecken att ha i makraméarmbanden, en svart berlock i plexi med fin text "play the moments, Paus the memories, Stop the pain, Rewind the happiness", uggla m.m.
 
 
Kram
 
 

Banoffiepie med fudgkräm

 
 
God morgon! Här kommer ett nytt recept på Banoffiepie. Lite justeringar i detta receptet också för att göra det ännu godare. Jag skäms ju fortafarande lite över bilden på det förra receptet här på bloggen så här kommer lite bättre.
 

 
 
För att göra det enklare så kan man köpa färdig kokad kondenserad mjöl i vanliga matbutiker. Då kallas den Karameliserad mjölk.
 
 
 
8-10 bitar:
 
20 st digestivekex
100g smör
 
2 dl grädde
2 dl socker
2 msk sirap
200g mörk blockchoklad
100g smör
 
2 burkar karameliserad mjölk
2 bananer
 
3 dl vispgrädde
 
 
Sält smöret. Mixa digestivekex tillsammans med det smälta smöret så att det blir en grynig massa. Smörj en springform och tryck ut massan i botten och upp en bit på kanterna. Grädda ca 8 min i 175 grader. Låt svalna
  
Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Koka upp och låt koka  i ca 20 minuter. Ta kastrullen ifrån plattan och banda till smöret har smällt. Låt krämen svalna och stelna lite.
 
 Häll i mjölken i pajskalet och skiva över bananerna.
 
Häll över fudgkrämen och förvara pajen i kylen till servering.
 
Servera pajen med vispad grädde
 
 
 
 
 
 
Kram
 
 

Chokladwhoopis med mintkräm

 
 
God söndagsförmiddag på er. Igår gick jag på en liten marknad på förmiddagen med två vänner. Vi gick mest runt och kollade, men lite godis får man alltid med sig hem ifrån en marknad. Jag köper alltid från samma knalle/företag, där dom har otroligt goda nougat och teaterkonfekt. Efter det åkte jag hem till Linnea. Vi hade bestämt oss för att baka. Några timmar senare, efter lite kaos m.m., så stod vi där med cupcakes med vaniljsmak och Swiss Meringue Caramel Buttercream(fantastiskt god) och en dubble cookie fudge brownie. Vi hann med nöd och näppe ta ut brownien ur ugnen förens vi var tvugna att bära av till kräftskiva med vännerna. Kräftor, eller skaldjur överhuvudtaget, är inte riktigt min grej. Men jag pillade i mig en kräfta och var nöjd med det, haha. Vi hade jättemysigt och skrattade mer eller mindre igenom oss hela kvällen. 
 
 
Det var faktiskt premiär för mig med att göra Whoopies. Men det är en rolig liten kaka. När jag och en kompis skulle göra dessa så stod det i receptet att man skulle rulla smeten till valnötsstora bollar. Det blev vi inte nått kloka på hur stora, så vi gjorde lite vad vi trodde skulle bli bra. Men om jag gör dom någon mer gång vill jag rekomendera att inte göra för stora. Eller den storleken jag gjorde dom i var för stora. Dom ska inte var som en hel fika, mer som en liten mumsbit. Om du väljer att doppa dom i choklad, använd en äggkartong och låt dom stå där i tills chokladen har stelnat. 
 
 
 
 
18 st:
 
175 g hackad mörk choklad
175 g osaltat smör
2 medelstora ägg
2 1/2 dl ljust muscovadosocker
4 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver 
1 nypa salt
 
 
Smörkräm med mint
75 g mjukt osaltat smör
2 1/2 dl siktat florsocker
1/2 - 1 tsk pepparmyntsextrakt eller lite mindre pepparmyntsolja 
 
Till dekoration
200 g hackad choklad
Strössel
 
 
 
Smält samman choklad och smör över vattenbad och rör blandningen slät och fin. 

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt chokladblandningenboch blanda väl. 

Sikta samman mjöl, bakpulver och salt. Rör ner blandningen i ägg- och chokladsmeten och blanda det hela till en jämn deg. Linda in den i plastfolie och låt den ligga kallt ett par timmar. 

Sätt ugnen på 180 grader

Rulla valnötsstora bitar av degen till kulor och lägg dem på plåtarna. Grädda kakorna i omgångar mitt i ugnen ca 12 minuter. De ska kännas krispiga i kanterna men lite mjuka i mitten. Låt dem svalna på plåtarna några minuter innan de får kallna helt på ett ugnsgaller.

Vispa smöret riktigt mjukt och krämigt. Tillsätt florsockret, lite i taget, och vispa smörkrämen vit och slät. Smaksätt den med pepparmyntsolja. 

Lägg ihop kakorna med mintsmörkräm emellan. 

Smält chokladen över vattenbad och rör den slät. Låt den svalna lite. Doppa ena halvan av kakorna i chokladen, strö över strössel och lägg dem på bakplåtspapper. Låt chokladen stelna innan kakorna serveras.
 
 
 
Kram
 

Bananasplitt på Amerikanska med extra allt

 
 Hej vänner! Jag sitter i skolan och bloggar lite. Har sån super inspiration till att baka. Vill bara hem och vispa och låte kreativiteten flöda. Jag gjorde den här desserten häromdagen, galet god kolasås faktiskt. Med chokladglassen, salta jordnötter och ljumna bananer blir det bara för gott. Ha en bra dag på er.

4 portioner:
1 pkt choklad-mjukglass, arlas
100g mini marshmallows
100g jordnötter
2 bananer
sirap att steka bananerna i
3 dl vispgrädde
1 dl mörkt muscovadosocker
1/2 dl ljus sirap
1 krm vaniljpulver
25 g smör


Gör glassen enligt beskrivning på förpackningen. Tänk på att den ska stå i frysen i minst 4 timmar innan servering.

Koka ihop grädde, socker, sirap och vaniljpulver på svag värme ca 10 min. Vispa ut eventuella klumpar i sockret. Rör i smöret. Låt svalna. 

Skiva bananerna på längden. Stek i medeltemperatur i sirap tills dom har blivit varma och mjuka. Stek inte för länge, bananerna ska fortfarande behålla sin form.
 
Kula glassen, och servera med bananerna, kolasås, jordnötter och minimarshmallows. 
 
 
 
Kram
 

kokostoppar doppade i choklad

     
20 mellanstora: 
50g smör
2 ägg
1 dl socker
200g kokos
1/2 citron, rivet skal

100g mörk blockchoklad


Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda i äggen och sockret. Tillsätt kokosen och det rivna citronskalet. Låt stå i 10 minuter. Klicka ut smeten på en plåt täckt med bakplåtspapper med hjälp av två skedar. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna.


Smält chokladen i ett vattenbad. Doppa ändarna i chokladen och låt dom stå på en bakplåtspappertäckt plåt och stelna. 

 

Kram  
 

Knäckig brownie med choklad och vanilj

God lördag på er! Hoppas ni är taggade för helg. Har faktiskt inte alls så mycket inplanerat denna helgen, vilket är väldigt skönt. Jag ska jobba lite imorgon eftermiddag och sedan gå och rösta i kyrkvalet. Eftersom jag redan har fyllt sexton är jag berättigad att rösta. Och självklart tycker jag att det är värt att gå och rösta. Jag känner att jag är lyckligt lottad som är född i Sverige och har förmånen att få rösta. Nu känner jag att kyrkovalet just kanske inte har så jätte stor betydelse i mitt liv men jag tycker ändå att det är en plikt som man har som medborgare. Jag ser fram emot när jag kommer få rösta i valet, asså det stora eller vad man ska säga. För jag måste ändå erkänna att sådana som inte går och röstar vart fjärde år stör mig. Eller jag blir liksom arg eller upprörd då jag bara vill gå fram till dom och berätta hur lyckligt lottade vi är att vi har rösträtt. Nu är jag, som ni kanske märker, en väldigt samhälls-inriktad tjej och politik och demokrati intresserar mig.
 
För en chokladsyndare som mig jublar man verkligen när detta ställs fram på bordet. Desserten/fikan är enkel att både fixa och att förbereda. Chokladsåsen kan göras allt från två dagar i förväg till 10 minuter, och brownien görs med fördel en dag före då den får stå i kylen och gotta till sig lite. Sedan när det ska serveras skär du upp brownien i stänger/trekanter tar upp glassen ur frysen och bara på med ALLT. Varva i höga glas eller lägg upp det på ett fat. 
 
6 port:
Brownie
100g mörk choklad, 40-60% cacaohalt
125g smör
3 1/4dl socker
1tsk vaniljsocker
2 ägg
1 1/2dl vetemjöl
2msk kakao
50g hackad mörk choklad
 
Smält shokladen över vattenbad. Lägg smöret i en stor skål och vispa det mjukt med elvisp. Tillsätt socker och vaniljsocker och rör det luftigt, arbeta in äggen ett i taget och tillsätt tillslut den smälta chokladen. Häll i mjöl, kakao och grovt hackad choklad och rör ner det försiktigt. Klä en form på ca 20x20cm med bakplåtspapper, häll ner smeten och grädda i 180 grader i 25-30 minuter. Förvara brownien i kylen.
 
Chokladsås
1 dl grädde
2 dl socker
1 dl cacao
100g smör
 
Blanda allt i en kastrull och låt det sakta koka upp. Låt det koka i 5 minuter. Ta kastrullen från plattan och låt svalna.
 
Tillbehör
1 liter vaniljglass
100g rostade och saltade jordnötter
100g minimarshmallows
 
 
Kram
 

Hallon- & Brownietårta

God morgon vänner! Ny dag nya möjligheter. Just nu sitter jag i skolan och bloggar. Vi har hål fram till elva så jag tänkte jag kunde blogga lite nu. 
I helgen serverade jag och två kompisar på ett bröllop. Det var superkul! Jag bara njuter av att gå runt och servera folk och le. Ett jobb inom det skulle passa mig perfekt. Att få fixa och dona, hålla på med mat och servera, men samtidigt också få vara social och försöka göra kvällen så bra som möjligt för alla. Jag hade lätt kunnat tänka mig att ha som ett extraknäck inom den branchen. Jag skulle trivs som fisken i vattnet. 
 

 Denna tårta är ett av Linda Lomelinos recept. En av mina stor förebilder. Hon gör så extremt snygga tårtor. Jag gjorde denna till min lillebrors födelsedag. Och ja, den var mäktig. Ursnygg när man såg tvärsnittet. Fick dock ingen bra bild på tårta då. Det var fina smaker i tårtan och det skadar inte att göra den en-två dagar innan servering. 
 
 
18-20 bitar:
Browniebottnar:

225 g smör
200 g mörk choklad (70 %)
3 dl ljust muscovadosocker (löst packat i måttet)
1.5 dl strösocker
4 st stora ägg
4.5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
100 g hallon, helst färska men det går även bra med frysta

 

Marängsmörkräm:

4 st stora äggvitor
2.33 dl strösocker (200 g)
250 g rumsvarmt osaltat smör
100 g hallon
Ev. lite rosa pastafärg

 

Chokladglasyr:

100 g mörk choklad (70 %)
50 g smör

Färska hallon

 

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla två bakformar, 15 cm i diameter. Skär smöret i kuber och hacka chokladen grovt. Smält tillsammans på låg värme i en stor kastrull. Låt svalna.
Vispa muscovadosocker, strösocker och ägg ljust och poröst, i cirka 3 minuter. Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en skål. Häll smör- och chokladblandningen i äggblandningen och vispa till en jämn smet. Sikta ner de torra ingredienserna och rör tills smeten är slät. Fördela smeten i formarna. Jämna till ytan med hjälp av en sked. Tryck ner hälften av hallonen i varje botten. Grädda bottnarna i 45–50 minuter.

 

Marängsmörkräm med hallon: Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65 grader eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen. Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter. Tillsätt smöret, en liten bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa i 3–5 minuter. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig – det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan. Kör hallonen till puré i en mixer. Sila purén genom en finmaskig sil för att bli av med kärnorna.Blanda ner purén i smörkrämen och vispa till en jämn frosting. Tillsätt lite rosa pastafärg om du önskar en starkare färg.

 

Sätta ihop tårtan
Dela båda bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar. Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka. Bred ut ett jämnt lager hallonfrosting över bottnen. Upprepa tills du har använt tre av bottnarna. Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner. Bred ut ett tunt lager frosting över hela tårtan. Låt den stå i kylen i cirka 20 minuter eller tills lagret har stelnat något. Lägg på ytterligare ett lager med frosting tills tårtan är helt jämn.
Ställ in den i kylen igen och gör under tiden chokladglasyren.

 

Chokladglasyr
Bryt chokladen i bitar och skär smöret i tärningar.
Smält dem sakta i en kastrull. Låt svalna. Glasyren ska tjockna något, men ändå vara rinnande.

 

Dekoration
Häll chokladglasyren ovanpå tårtan och låt den rinna ner över kanten. Använd eventuellt en vinkelpalett för att jämna till glasyren. Jobba snabbt så att den inte stelnar. Dekorera tårtan med ett eller flera hallon.

 

 

Kram

 

Cheesecake på chocolate chip botten med hallon och nougat

Hej fina bloggläsare! Jag har faktiskt lite dåligt samvete över att jag inte har kunnat göra så många inlägg denna veckan. Däremot vet jag att jag inte kan göra något åt det. Det har varit så att datorn som jag bloggar ifrån krånglade något otroligt i veckan. Kom därför inte in på min användare där jag hade alla mina bilder. Jag som har lovat er att lägga ut massor recept. Men, det är la inte försent. Jag kommer att bjuda på riktigt fina recept framöver! 
 
 
En annan anledning till att jag har inte kunnat sätta mig ner och lösa problemet med datorn är för att jag har haft mycket och fullt upp att göra i veckan. Det har varit endel skola, kollat upp mina knän och rygg en eftermiddag så där försvann den, kollat på lillebrors fotbollsmatcher, gjort lite armband. Har fått några beställningar nu på makraméarmband så det är bara att ligga i. Nu saknas det dock lite snygga budskapsringar så jag ska försöka få tag i några under veckan. 
 
 
 
12-14 bitar:

50 g smör, rumstempererat
1 dl farinsocker
2 msk strösocker
0.5 tsk vaniljsocker
0.75 dl vetemjöl
1 krm salt
1 krm bikarbonat
1.75 dl havregryn
1 st ägg
90 g mörk choklad, hackad

 

3 äggulor + 3 äggvitor
2 dl strösocker
0.5 tsk vaniljsocker
0.5 krm salt
200 g Philadelphiaost
3 dl vispgrädde, vispad
100 g nougat, hyvlad

 

hallon

 

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, farinsocker, strösocker och vaniljsocker till en krämig smet. Blanda vetemjöl, salt och bikarbonat i en skål. Tillsätt havregryn och ägg i smör- och sockersmeten och rör om. Vänd i mjölblandningen och tillsätt chokladen sist. Smöra en stor form med löstagbar kant och klicka ut smeten. Grädda i 12 minuter mitt i ugnen. Stjälp försiktigt över kakan på ett fat. Klä ugnsformen 8–10 portioner tid: ca 1 timme + 3 timmar i frysen med plastfilm och lägg sedan tillbaka kakan.
Vispa äggulor, socker, vaniljsocker och salt vitt och poröst. Tillsätt philadelphiaost och vispa ytterligare i någon minut. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd i grädden i ostsmeten och vänd därefter ner äggviteskummet. Bred ut lite av ostsmeten på kakbotten och lägg på några skivor nougat. Varva ytterligare två gånger. Frys in cheesecaken i cirka 3 timmar, den ska vara halvfrusen vid servering. Jag hade inte möjlighet att frysa cheesecake 3 timmar innan den skulle serveras så jag frös in cheescaken ca 8 timmar innnan servering och tog upp den för att tina lite ca 20-30 minuter innan serveringen. Cheesecaken går bra att göra dagen innan.

 

 Servera cheesecaken, antingen som en hel tårta toppad med de hallonen, eller lägg upp i bitar på tallrik.
 
 

Kram

 

Banoffietoffiepie

 
Detta är bland det godast som finns! Hör bara smakerna, Fudgekräm, banan, kola och krispig digestivebotten. Receptet kanske ser krångligt ut och med många olika moment, men jag lovar, det är så värt det! Det ända negativa med denna paj jag kan komma på är i så fall att man inte kan sluta äta. Men gör denna!

 

8-10 bitar:
1 burk kondenserad mjölk

 

Koka burken i tre timmar i vattenbad. Se till burken då och då så att den alltid är täckt med vatten. Låt den svalna.

 

Botten:
15st digestivkex
100g smält smör

 

Mixa digestivekex tillsammans med smält smör så att det blir en grynig massa. Smörj en springform och tryck ut massan i botten och upp en bit på kanterna. Grädda ca 7 min i 175 grader. Låt svalna.

 

Fudgekräm:
1 1/2dl vispgrädde
1 1/2dl strösocker
2msk ljus sirap
100g mörk choklad
75g smör

 

Koka grädde, socker, sirap och choklad. Låt koka upp och koka cirka 20 minuter. Ta kastrullen i från plattan och vispa ner smöret. Rör tills smöret smält. Låt svalna.

 

3-4st bananer

 

3dl vispgrädde

 

Bred den kokade kondenserade mjölken på botten av pajskalet. Skiva bananer över och fördela dem jämt. Bred fudgekrämen över bananerna. Vispa grädden och servera den som tillbehör. På så vis går det lätt att förbereda pajen i god tid.

 

Receptet kommer från heavenlycupcake

 

Kram


MAKRAMÉ

 
 
Här kommer jag och bryter av med ett inlägg med lite armband faktiskt. Jag har blivit helt kär i makramé så gör många armband med knuten. Har nyss köpt hem massor av olika färg på vaxad bomullstråd och speciella pärlor för att jag ska kunna göra massor av olika armband. Få en fin söndag!
 
Kram