Hallon- & Brownietårta

God morgon vänner! Ny dag nya möjligheter. Just nu sitter jag i skolan och bloggar. Vi har hål fram till elva så jag tänkte jag kunde blogga lite nu. 
I helgen serverade jag och två kompisar på ett bröllop. Det var superkul! Jag bara njuter av att gå runt och servera folk och le. Ett jobb inom det skulle passa mig perfekt. Att få fixa och dona, hålla på med mat och servera, men samtidigt också få vara social och försöka göra kvällen så bra som möjligt för alla. Jag hade lätt kunnat tänka mig att ha som ett extraknäck inom den branchen. Jag skulle trivs som fisken i vattnet. 
 

 Denna tårta är ett av Linda Lomelinos recept. En av mina stor förebilder. Hon gör så extremt snygga tårtor. Jag gjorde denna till min lillebrors födelsedag. Och ja, den var mäktig. Ursnygg när man såg tvärsnittet. Fick dock ingen bra bild på tårta då. Det var fina smaker i tårtan och det skadar inte att göra den en-två dagar innan servering. 
 
 
18-20 bitar:
Browniebottnar:

225 g smör
200 g mörk choklad (70 %)
3 dl ljust muscovadosocker (löst packat i måttet)
1.5 dl strösocker
4 st stora ägg
4.5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
100 g hallon, helst färska men det går även bra med frysta

 

Marängsmörkräm:

4 st stora äggvitor
2.33 dl strösocker (200 g)
250 g rumsvarmt osaltat smör
100 g hallon
Ev. lite rosa pastafärg

 

Chokladglasyr:

100 g mörk choklad (70 %)
50 g smör

Färska hallon

 

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla två bakformar, 15 cm i diameter. Skär smöret i kuber och hacka chokladen grovt. Smält tillsammans på låg värme i en stor kastrull. Låt svalna.
Vispa muscovadosocker, strösocker och ägg ljust och poröst, i cirka 3 minuter. Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en skål. Häll smör- och chokladblandningen i äggblandningen och vispa till en jämn smet. Sikta ner de torra ingredienserna och rör tills smeten är slät. Fördela smeten i formarna. Jämna till ytan med hjälp av en sked. Tryck ner hälften av hallonen i varje botten. Grädda bottnarna i 45–50 minuter.

 

Marängsmörkräm med hallon: Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65 grader eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen. Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter. Tillsätt smöret, en liten bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa i 3–5 minuter. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig – det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan. Kör hallonen till puré i en mixer. Sila purén genom en finmaskig sil för att bli av med kärnorna.Blanda ner purén i smörkrämen och vispa till en jämn frosting. Tillsätt lite rosa pastafärg om du önskar en starkare färg.

 

Sätta ihop tårtan
Dela båda bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar. Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka. Bred ut ett jämnt lager hallonfrosting över bottnen. Upprepa tills du har använt tre av bottnarna. Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner. Bred ut ett tunt lager frosting över hela tårtan. Låt den stå i kylen i cirka 20 minuter eller tills lagret har stelnat något. Lägg på ytterligare ett lager med frosting tills tårtan är helt jämn.
Ställ in den i kylen igen och gör under tiden chokladglasyren.

 

Chokladglasyr
Bryt chokladen i bitar och skär smöret i tärningar.
Smält dem sakta i en kastrull. Låt svalna. Glasyren ska tjockna något, men ändå vara rinnande.

 

Dekoration
Häll chokladglasyren ovanpå tårtan och låt den rinna ner över kanten. Använd eventuellt en vinkelpalett för att jämna till glasyren. Jobba snabbt så att den inte stelnar. Dekorera tårtan med ett eller flera hallon.

 

 

Kram

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback