Black Bean Brownie med jordnötssmör

 
 
 Kände att jag var tvungen att testa dessa också när jag ändå håller på med att baka lite nyttigare Brownie. Ett par heta konkurrenter till zucchinibrowniesen. Om man vill kan man använda sig av en mörk choklad med någon smak. Jag provade med apelsin och smaken framkom bra. Trots den ganska simpla glasyren höjer den faktiskt Brownien mycket. Jag använder detta jordnötssmöret då det bara innehåller jordnötter och salt och det är ekologiskt och krav-märkt.
 
 
 
1 tetrapack svarta bönor
1 dl agavesirap
3/4 dl äpplemos, osötad eller lättsockrad
4 st ägg 
1 dl kakao
3-4 msk jordnötssmör 
1 tsk vaniljsocker
2 tsk snabbkaffepulver 
1 tsk bakpulver
1-2dl hackad mörk choklad, smaksatt? apelsin, pistagh, mint...

 

ca 1dl jordnötssmör
1/2dl agavesirap

 

Häll av bönorna och skölj dem i kallt vatten. Mixa dem till en slät kräm. Tillsätt övriga ingredienser utom den mörka chokladen och mixa ihop allt till en smet. Blanda ner chokladen. Klä en form, ca 20x20cm, med bakplåtspapper. Häll i smeten och fördela den jämt i formen. Grädda i 175 grader i 15-20 minuter. kakan ska vara fast men inte helt torr i mitten, en sticka ska komma ut ren. Låt svalna helt och skär sedan i lagom stora bitar.

 

Blanda samman jordnötssmöret och agavesirapen till en slät kräm och bre på Browniesen. Servera eventuellt med grädde och bär.

 

Kram

 


Zucchini Brownie

Igår bodde jag mer eller mindre i köket. På kvällen skulle det serveras 3-rätters. Jag provade på två nya recept och jag slängde ihop en krabbelursmet innan det lilla avbrottet jag hade vid middagen då vi gick ut i skogen och stekte lite pyttipanna och ägg på våran Muurikka. En mysig dag ändå. Ett av recepten jag provade var dessa nyttiga brownies. Dom innehåller varken något mjöl, socker eller smör. Och smaken då? Jo, inget fel på den. Men dom är godare idag än vad dom var igår när jag smakade på dom. Jag tror  också att dom bara kommer bli godare de närmast dagarna när de har stått till sig lite. 
 
 
Jag har fått lite dille på att rosta mandel och hasselnötter. Jag gör det inte mer komplicerat än vad man behöver så jag struntar i att skålla mandeln och att rosta bort hasselnötternas skal. Jag hackar dom lite och sedan ner i torr och het panna. Det blir ju så klart lite småflisor som blir mer brända och skal som trillar bort. Men för att undvika dom tar jag bara och häller i de rostade nötterna i ett durkslag, skakar lite och då har det värsta brända småflisorna och skalen försvunnit. Har nötterna i yoghurten till frukosten, till mellanmål och de passade också ganska bra att servera till browniesen. 
 
100 g mörk choklad 
2 1/4 dl jordnötssmör
4 dl grovt riven zucchini
2/3 dl agavesirap eller honung
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
 
Smält chokladen över vattenbad. Vispa jordnötssmöret mjukt. Tillsätt den smälta chokladen och den grovt rivna zucchinin, vispa till en jämn smet. Vispa försiktigt ner agavesirap och ett ägg. Vänd sedan ner vaniljsocker och bikarbonat. Klä en form, ca 20x20cm, men bakplåtspapper. Fördela smeten i formen. Grädda i 175 grader i cirka 30-40 minuter. Kakan ska ha fått fin färg och stelnat i formen. Låt svalna. Skär sedan i lagom stora bitar. Förvara i kylskåpet!
 
Kram

Fredags fika med fantastiska FudgeBrownie

Ja, vette tusan om inte dessa är de godaste brownie-choklad-kakan jag någonsin gjort. Högt upp på listan ligger den i alla fall. En riktigt chokladmastig kaka som har det här otroligt härliga tuggmotståndet och är riktigt kletig. Jag har gjort den flera gånger och det är något som inte hör till vanligheten. Jag är nämligen en sådan person som oförskämt lätt samlar på mig recept och vill prova nya saker. Alltså att göra samma gammla vanliga kanelbullar eller muffins hinns inte med. Både positivt och negativt. Min bak-pärm sackar snart ihop av för många plastfickor och recept inflikade mellan vartenda blad. Tror ändå att det positiva överväger det negativa med att vara lite anti-göra-samma-kaka-en-gång-till. Jag lär mig nya metoder och får smaka på nya smaker och kombinationer, vissa bättre än förväntat och andra sämre. Här kommer i alla fall receptet på den kaka som kommer att passa utmärkt att äta ikväll framför TV:n med lite glass. 
 
Brownie:
200 g choklad, mörk 
250 g smör 
4 st ägg 
5 dl strösocker 
2.5 dl vetemjöl
 
Fudge:
200 g choklad, cirka 50% 
50 g smör 
1 dl vispgrädde 
1 dl florsocker
 
Sätt ugnen på 150 grader. Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull, ställ kastrullen åt sidan, lägg i chokladen och låt den smälta i det varma smöret. Rör samman ägg, socker, och vetemjöl i en bunke. Häll ner smörblandningen och rör om till en jämn smet. Klä en ugnsfast form (cirka 20x30 cm) med bakplåtspapper och fördela smeten jämnt i den. Grädda i cirka 30-35 minuter. Prova med sticka, kakan får gärna vara lite kladdig, men måste "hålla ihop" om man skakar på formen. Låt svalna.
Hacka chokladen till glasyren. Blanda smöret och grädden i en kastrull och värm till chokladen har smält. Ställ kastrullen åt sidan och lägg i den hackade chokladen. Låt chokladen smälta och sikta i florsockret. Rör till en jämn glasyr och bred den över den avsvalnade kakan. Skär kakan i bitar när glasyren har stelnat. Servera gärna med vaniljglass och bär.
 
Trevlig helg!
 

Kladdkaka med mintkross

 
 
 
Jaha då var det slut på lovet för den här gången, och skolan har rivstartat med läxor och plugg. Men det är ingen idé att vara deppig över det. Varför lägga massa onödig energi på det liksom. Det kommer komma fler lov framöver. 
 
Denna kladdkaka är en typical-Emma-kladdkaka. Har dock smakat bättre choklad-och mintkakor som jag har gjort. Men inget fel på denna. Ser lite läskig ut kanske på ovansidan, men lagret bryter av lite till ett segt mintcrisp.
 
 
 
 
100 g smör 
2 dl strösocker 
0.75 dl kakao 
1 tsk vaniljsocker 
2 dl vetemjöl 
2 st ägg, stora 
100 g mint- och chokladkarameller, typ Marianne
 
lättvispad grädde
 
Sätt ugnen på 200°C. Smält smöret i en kastrull och låt svalna något. Tillsätt socker, kakao, vaniljsocker och vetemjöl och blanda samman. Tillsätt äggen och rör till en slät smet. Fördela smeten i en smord och mjölad form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen 10 minuter. Krossa karamellerna och strö över dem. Fortsätt grädda ytterligare 5 minuter. Servera kladdkakan med lite vispad grädde.
 
Kram

Beställning av Luciasmycke-Check

 
 
Detta halsbandet ska bli en gåva till en tjej som var lucia i vintras. Ville att halsbandet skulle vara enkelt men elegant, och jag tyckte att jag lyckades ganska väl. Hoppas att hon gillar det.  
 
Kram

New

 
Fick lite berlocker och lås i brevlådan igår. Här är lite av det :)
Nu blir det till att göra lite beställningar!
 
Trevlig lördag!
Kram
 

Happy Valentines day

 
 
Kram

Smala plättar

 
Kanske skulle detta inlägget publicerat i tisdags. Då var det nämligen inte bara fettisdagen utan också internationella pannkaksdagen. Ja det finns verkligen något man kan fira varenda dag. Världskrattdagen den 5/5, trafiknykterhetensdag den 26/9, rosens dag 2/7, mjölkens dag, fruktens dag, falukorvens dag, dansbandens dag, handdukens dag... Ja listan kan göras lång. 
 
 
Några plättar, keso och hallon och vips så har man ett komplett mellanmål eller en frukost. Plättarna innehåller lite kryddor eftersom jag tycker dom smakar lite godare då. Men om man inte gillar kanel eller kardemumma kan man självklart utesluta det. Jag tycker inte att ett recept ska sätta stopp för att det är någon ingrediens man inte gillar. Ett tips är att pudra lite extra kanel över keson och hallonen så får din förbränning lite extra skjuts. 
 
2 ägg
1 banan
½ tsk kardemuma, malen
½ tsk kanel
 
keso
bär eller skuren frukt efter egen smak
 
Mosa bananen och rör ihop med äggen. Tillsätt kryddorna och blanda. Stek plättarna i olja eller smör i ett plättjärn eller stekpanna någon minut på varje sida. 
 
Hälsokramar

Ytterligare ett armband

 
Just nu är jag så arg!! Tänkte att sportlovet vore ett ypperligt tillfälle att göra färdigt lite inlämningar till skolan på, men nae. Jag kommer inte in på "min sida" där mina arbeten ligger :( Tråkigt! Orkar inte dra ut mer på inlämningarna utan vill att dom ska bli färdiga. Suck! Får trösta mig med att baka lite tror jag allt. 
 
Kram

Alla Hjärtans dag semlor

 
 
 
Nästa vecka är det Alla Hjärtansdag och Fettisdagen. Själv har jag ingen pojkvän att krama om men jag får bringa lite extra kramar och hälsningar till mina fina vänner och familj.
 
Men eftersom det är dessa tider nu tänkte jag att jag gör en blandning, så det blev lite söta rosa ♥-
semlor. Jag gjorde 24 stycken små och gräddningstiden kan jag inte riktigt erkänna att jag hade koll på... men jag skulle tippa på att dom var inne i ugnen ca 5-7 min. Jag följer sällan det som står i recepten, bröd och sötebröd är dock ett undantag, men när jag gjorde fyllningen till dessa semlorna rev jag bara lite mandelmassa och tillsatte någon msk grädde. 
 
 
Ingredienser:
12 stora-mellan, 24 små
  • 75 g smör 
  • 2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 12 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 st ägg
  • 7 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 st uppvispat ägg till pensling
Fyllning till 8 små semlor:
100 g madelmassa
½ dl grädde
 
Fyllning till 4 stora semlor:
100 g mandelmassa
½ dl grädde
 
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1 dl frysta tinade hallon,
       alt.några droppar röd hushållsfärg
florsocker                                                                                                                                                 
 
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt, ev kardmumma, ägg och 6 dl av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa ca 30 min.

Sätt ugnen på 225°. Blanda bakpulvret med 1 dl mjöl och arbeta in det i degen. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och baka ut 12/24 runda släta bullar. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper ca 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen ca 10/5-7 min.

Skär av ett lock på varje bulle. Klipp locken hjärtformade eller använd dig av ett pepparkaksmått. Gröp ur lite inkråm ur bullarna och blanda det med ½ dl grädde och den rivna mandelmassan, fyll bullarna med blandningen.

Mixa de tinade hallonen, sila bort kärnorna och spara saften. Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret, tillsätt hallonsaften/hushållsfärgen och vänd med en slickepott tills grädden har en jämn färg. Spritsa grädde på varje bulle och sätt tillbaka locket. Pudra med florsocker. 

 
Kram

 


Semlor

 
 
Fastlagsbulle, fettisdagsbulle, hetvägg, semla, ja kärt barn har många namn. Fettisdagen infaller ungefär 7 veckor innan påsk och var från början startskottet av försäljningen av semlor. Fram till mitten av 90-talet skulle årets första semla ätas på fastlasgdagen, men nu mera börjar försäljningen normalt på annandag jul och håller på ändå fram till påsk. 
 
Den svenska kungen Adolf Fredrik dog den 12 februari 1771 efter att ha förätit sig på (bland annat) semlor. Illa, må jag säga.
 
I Sverige säljs cirka 40 miljoner semlor varje år (!) Alltså äter en svensk i genomsnitt mellan 4 och 5 köpta semlor.
Men visst, är det inte ett underbart gott bakverk. Bullen med kardemumma, mandelmassa och grädden, mmmm.
 
 
 
Ingridienser:
12 semlor
  • 75 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 12 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 tsk stött kardemummakärnor
  • 1 st ägg
  • 7 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 st uppvispat ägg till pensling
Fyllning för 4 semlor:
  • 12 dl mjölk
  • 100 g mandelmassa
  • 2 dl vispgrädde
  • florsocker

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt, kardmumma, ägg och 6 dl av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa ca 30 min.

Sätt ugnen på 225°. Blanda bakpulvret med 1 dl mjöl och arbeta in det i degen. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och baka ut 12 runda släta bullar. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper ca 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen ca 10 min.

Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna och blanda det med mjölk och riven mandelmassa. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker.

 

Kram


Double Cookie Fudgy Brownie

Oh my god, vilket ord asså. Men jag lovar dessa ljuvliga brownies lever upp till sitt specifika namn. Man hör ju på namnet att dom är något krispigt, klibbigt, choklad-kladdigt och Extra allt! Ja, för det är dom. De har en Cookie-botten med hackad choklad i, sedan är det ett lager Oreokex, som blir lite mjuk-aktiga faktisktefter de är gräddade, men positivt! För smakerna träder fram mycket mer i kexet. Och sist men inte minst Brownien! Dessa innehåller alltså choklad choklad choklad, men visst är det underbart! Servera dessa med vaniljglass, himmelskt gott. 
 
 
 
 
Cookiedough:
50g smör, osaltat
1 dl socker
1 dl farinsocker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 3/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 task salt
150g chokladknappar, mörka (eller hackad choklad)

Vispa smöret mjukt och luftigt. Tillsätt socker, farinsocker och vaniljsocker, vispa till en luftig kräm. Tillsätt ägget och vispa ordentligt. Blanda ner övriga ingredienser så att det blir till en deg. Klä en form, cirka 20x20 cm stor, med bakplåtspapper. Smöra formen lätt innan så fastnar pappret lättare. Tryck sedan ut cookiedough i botten av formen. 
 
1 pkt Oreo
 Fördela oreocookies jämnt över degen.
 
Fudgy Brownies:
100g smör, osaltat
200g mörk choklad
3 1/2 dl socker
4 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 3/4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

Smält smör och choklad över vattenbad. Ta av från plattan och rör ner sockret så att det löses upp lite i den varma chokladsmeten. När det svalnat lite, tillsätt äggen ett i taget och rör ordentligt mellan varje. Sikta ner vetemjöl, vaniljsocker och salt. Rör ihop med en slickepott så att det precis blandat sig. Häll smeten i formen ovanpå din cookiedough och oreocookies. Grädda i 175 grader i cirka 40 minuter. Låt svalna helt och ställ gärna någon timme i kylskåpet innan du skär dem i lagom stora bitar. Detta är nästan ett måste eftersom smeten annars kan rinna iväg och fastnar på kniven så bitarna blir inte så snygga. Servera med vaniljglass.
 
 Kram

Fredagsfika med tjejerna

Jaa, rubriken avslöjar ju det mesta. I fredags var det i alla fall jag som stod för att ha med bakat. Längtar redan till nästa gång jag får äran att baka igen. Vi är ett gäng som bakar och går runt med att fixa fikat till fredagsförmiddagarnas hål. Så mysiga hål har vi! Sen att vi är helt proppmätta när tiden för lunch är kommen, men det är en annan historia. Man fikar ju hellre än äter soppa.
 
 
 
Hade lite nyttiga recept på lager som jag ville prova, så det blev en slags mini-buffé med nyttiga bakverk. Bland annat de Rawfood bollarna och knäckebröd som jag har lagt upp på bloggen tidigare. Men här är de andra två osötsakerna jag gjorde. 
 
 
 
Dessa coockies är inte så här super-duper kaloriesnåla eller så, utan hälsosammare än vanliga coockies. Genom att de inte innehåller smör utan olja, nyttigare havregryn och inget vitt socker. När jag gjorde dessa så provade jag Lindts mörka choklad med apelsinsmak. Det är hyfsat mycket choklad i dom, så det gjorde att dom smakade mycket apelsin, men på ett positivt sätt. Om man vill kan man trappa ner lite på chokladen. Prova annan mörk choklad med någon smak som du gillar, se bara till att chokladen innehåller mer kakaomassa än socker. 
 
Hälsosammare Chocolate chip coockie
 
16 st
1/2 dl olja
1dl farinsocker
1 ägg
1/2 tsk bakpulver
1 dl fiberberikade havregryn
1 3/4 dl mjöl
100g hackad mörk choklad
ev. 1 dl hackade nötter

Vispa samman oljan och sockret. Tillsätt ägget och vispa ordentligt till en jämn smet. Tillsätt bakpulvret, havregrynen och mjölet och blanda samman till en deg. Knåda försiktigt ner den hackade chokladen och eventuellt nötterna. Forma bollar av degen och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i cirka 10 minuter eller tills kakorna fått fin färg. Låt svalna på galler.
 
 
 
Dessa mandelmuffins är GI-muffins och glutenfria. Jag gjorde minimuffins och dom blev riktigt söta. Men smaken, nja. Eftersom muffinsen bara innehåller mandelmjöl tycker jag att dom kanske blev lite väl kompakta.
 
Mandelmuffins
 
20 st mini, 8 st vanliga
200 g sötmandel, eller mandelmjöl 
2 st ägg 
3 msk honung 
1 dl kokosflingor 
0.5 dl vaniljkesella 
0.5 tsk kardemummakärnor 
1 tsk vaniljsocker 
1 tsk bakpulver 
1 dl flagad mandel
 
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa mandlarna fint i en matberedare (hoppa över detta momentet om du har mandelmjöl). Vispa ägg och honung poröst. Tillsätt mandel, kokos och kesella. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och tillsätt kardemumma, vaniljsocker och bakpulver till smeten. Fyll muffinsformarna ¾ och toppa med flagad mandel. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter om muffinsen är små och ca 20 minuter om dom är i vanlig storlek.                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Vår

   
 
 
2 stycken armband som går i lite glada och fina vårfärger. Längtar!
Nu ska jag sätta mig och göra lite beställningar på halsband.
 
Kram