Fredagsfika med tjejerna

Jaa, rubriken avslöjar ju det mesta. I fredags var det i alla fall jag som stod för att ha med bakat. Längtar redan till nästa gång jag får äran att baka igen. Vi är ett gäng som bakar och går runt med att fixa fikat till fredagsförmiddagarnas hål. Så mysiga hål har vi! Sen att vi är helt proppmätta när tiden för lunch är kommen, men det är en annan historia. Man fikar ju hellre än äter soppa.
 
 
 
Hade lite nyttiga recept på lager som jag ville prova, så det blev en slags mini-buffé med nyttiga bakverk. Bland annat de Rawfood bollarna och knäckebröd som jag har lagt upp på bloggen tidigare. Men här är de andra två osötsakerna jag gjorde. 
 
 
 
Dessa coockies är inte så här super-duper kaloriesnåla eller så, utan hälsosammare än vanliga coockies. Genom att de inte innehåller smör utan olja, nyttigare havregryn och inget vitt socker. När jag gjorde dessa så provade jag Lindts mörka choklad med apelsinsmak. Det är hyfsat mycket choklad i dom, så det gjorde att dom smakade mycket apelsin, men på ett positivt sätt. Om man vill kan man trappa ner lite på chokladen. Prova annan mörk choklad med någon smak som du gillar, se bara till att chokladen innehåller mer kakaomassa än socker. 
 
Hälsosammare Chocolate chip coockie
 
16 st
1/2 dl olja
1dl farinsocker
1 ägg
1/2 tsk bakpulver
1 dl fiberberikade havregryn
1 3/4 dl mjöl
100g hackad mörk choklad
ev. 1 dl hackade nötter

Vispa samman oljan och sockret. Tillsätt ägget och vispa ordentligt till en jämn smet. Tillsätt bakpulvret, havregrynen och mjölet och blanda samman till en deg. Knåda försiktigt ner den hackade chokladen och eventuellt nötterna. Forma bollar av degen och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i cirka 10 minuter eller tills kakorna fått fin färg. Låt svalna på galler.
 
 
 
Dessa mandelmuffins är GI-muffins och glutenfria. Jag gjorde minimuffins och dom blev riktigt söta. Men smaken, nja. Eftersom muffinsen bara innehåller mandelmjöl tycker jag att dom kanske blev lite väl kompakta.
 
Mandelmuffins
 
20 st mini, 8 st vanliga
200 g sötmandel, eller mandelmjöl 
2 st ägg 
3 msk honung 
1 dl kokosflingor 
0.5 dl vaniljkesella 
0.5 tsk kardemummakärnor 
1 tsk vaniljsocker 
1 tsk bakpulver 
1 dl flagad mandel
 
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa mandlarna fint i en matberedare (hoppa över detta momentet om du har mandelmjöl). Vispa ägg och honung poröst. Tillsätt mandel, kokos och kesella. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och tillsätt kardemumma, vaniljsocker och bakpulver till smeten. Fyll muffinsformarna ¾ och toppa med flagad mandel. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter om muffinsen är små och ca 20 minuter om dom är i vanlig storlek.                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Kommentarer
Susanne säger:

Villken otroligt fin blogg du skapat Emma!
Superfina bilder :)
Gillar att du även delar med dig av recepten till dina smarriga bakverk :)
Kram Susanne Sundqvist

Svar: Tack snälla Susanne!Hoppas du kommer kika in här fler gånger.
Kram!
Emma Ljungdahl

2013-02-05 | 13:39:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback