2013

Hallå hallå! Inatt smäller det. 2013 går över till 2014. Nytt år och nya möjlighter och utmaningar. Eller som en vän skrev på twitter. Man behöver inte ett nytt år för att bli en ny människa. Och det stämmer ju. Fast för vissa kan ett nytt år vara behövligt, att man behöver en ny start. 
 
För er som är ute i sista stund (som jag är) och inte har gjort desserten till ikväll än kommer här lite klassiska efterrätter till ikväll
 
 
En enkel och klassisk vaniljpannacotta med tillbehör som förhöjer smakerna och gör att den ser lite mer elegant ut. 
 
 
 
En riktigt fransk desstert med bränt socker över. Cremé Brulée
 
 
 
Vad slår den här Parfaith med smaken av champagne egentligen. Riktigt god!
 
 
 
En Blåbärscheesecake i snygga glas
 
 
En god tryffel med smak av kaffe, varvat med brownies och mandariner här
 
 
 
 
 
 
Kram och Gott Nytt År 
 
 

Vaniljpannacotta med hallon, kola och havssalt

 
Det är väl typiskt. Satt och skrev ett inlägg om detta igår och trodde att jag publiserade inlägget och att allt var frid och fröjd. Så smsa en vän till mig att hon behöver receptet och att det fortfarande inte har kommit ut på bloggen. Jag brukar vanligtvis inte ha så bråttom med inlägg. Men jag vet några som vill göra detta idag till främmat de ska ha, så jag lovade att receptet skulle komma ut på bloggen snarast. 
 
Pannacottan var god. En enkel och rätt smidig dessert att göra till flera. 
 
 
 
4-6 port:
5 dl vispgrädde
1 dl gelésocker Multi
1 vaniljstång, alt 1 tsk äkta vaniljsocker
 
50g mörk choklad
några nypor havssalt
 
kolasås på tub
1 pkt färska hallon
 
Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädden med vaniljstången, fröna och sockret på medelvärme. Rör i pannacottan hela tiden, men undvik att vispa så att du inte får ner för mycket luft i pannacotta. Låt koka i 30 sekunder, men vakta grädden så att den inte kokar över. 
 
Smält chokladen i ett vattenbad. Bre ut den så den täcker ca 1/4 av en plåt som är täckt med bakplåtspapper. Strö över havssalt och ställ svalt för att stelna.
 
Servera pannacottan med lite ringlad kolasås, några färska hallon och en bruten choklad med havssalt-stick.
 
 
 
 
Kram
 
 

After eight godis

 
Ikväll sitter jag självklart uppe och kollar på Bingolottos uppesittarkväll. Ingvar Oldsberg, vilken mysgubbe. Han gör ju lätt hela kvällen!
Alla de andra i min familj har gått och lagt sig. Så till lotto 4 var det bara jag som satt ensam kvar i soffan. Fast jag tänker mig snart knyta mig också. Imorgon är det ju doppare dagen och då gäller det att vara på gott humör. Hela julhelgen kommer jag att fira med nära och kära som jag är otroligt tacksam över. I dessa tider får man också skänka en vältanke till de som inte är lika lottade.
 
 
 
 
Detta godiset är galet gott i mitt tycke. De hela After eightplattorna i gör att det blir krispigt och segt när man biter igenom tryffeln.
 
 
ca 50 bitar:
2,5 dl vispgrädde
450g mjölkchoklad
450g mörk choklad
3 msk muskovoadosocker
75g smör
400g After Eight
 
 
Hacka mjölkchokladen fint, koka upp grädde och muskovadosocker och häll över chokladen. Rör tills det blir en slät massa. Tillsätt smöret och blanda väl. 
Klä en form med smörpapper lägg chokladblandningen i ett tunt lager, lägg ett lager med Ater Eight och varva i tre lager och avslyta med chokladblandningen. Ställ formen i kylen eller frysen. När den har stelnat, ta fram godiset och skär i bitar. Tips, det är enklare att skära godiset med en kniv som värmts i varmt vatten. 
 
 
 
Kram
 

Cake pops med nutella

 
 
Detta är riktigt goda cake pops som görs ifrån skretch. Fyllningen är en riktig chokladig och med en bakgrundssmak av nutella. Goda, men mycket arbete ligger bakom de. 
 
 
 
 
 
ca 40 st:
50 g smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 msk kakao
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl Nutella
150 g cream cheese
300 g mörk choklad
 
 
Sätt ugnen på 175°. Smält smör och blanda med mjölk. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med elvisp. Tillsätt mjölkblandningen. Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en bunke. Sikta ner i äggsmeten och vänd in med hjälp av en slickepott. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper och häll i smeten. Bred ut på bakplåtspappret. Grädda mitt i ugnen 15-20 min tills kakan är klar. Låt svalna. Mixa kakan till smulor i matberedare och blanda med nutella och cream cheese till en smet. Rulla till små bollar. Gör små hål i bollarna med pinnarna. Smält 50 g choklad och doppa pinnarna i chokladen. Tryck in dem i bollarna. Ställ i frysen, t ex i glas, i minst 30 min så att pinnarna fastnar och bollarna blir kalla. Till dekoration Smält 250 g choklad över vattenbad. Doppa de kalla klubborna i chokladen. Stick ned klubborna i oasis eller frigolit eller ställ i glas så att de står stadigt. Strö över strössel och låt stelna i kylen. Förvara i kyl fram till servering.
 
 
Kram
 

Konjakstryffel med Daim

 
En tryffel med vuxen-smak.
 
 
ca 40 bitar:

1 dl vispgrädde
50g Smör
300g mörk choklad minst 50 % kakaohalt
1 dl kvarg
2 msk konjak
100g daim
kakao


Koka upp grädden och smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan. Bryt chokladen i bitar, rör ner i grädden och låt smälta. Rör i kvarg och konjak. Låt smeten kallna i kylen ca 1/2 tim. Hacka dajm och rör ner. Häll smeten i en form, 10 x 15 cm och låt stelna i kylen ca 1 tim. Skär i bitar eller forma tryffeln till runda kulor. Pudra över kakao och förvara kallt.

 
 
 Kram
 

Kola med puffat ris

 
 
Jag vet, jag vet. Det blev inget recept igår. Jag  var knappt hemma, och kvällen var full av andra projekt. Fanns helt enkelt inte tid för ett inlägg. Men bara för att det inte blev något igår ska ni inte få ett mindre recept. Idag kommer det nämligen två recept på julgodis. Detta är ett av de recepten. Dessa kolor med puffat ris är barnsligt goda. De är enkla att göra och passar alla. Riset "spär ut" kolan och gör det lugfftigt och krispigt på samma gång. 
 
 
ca 25 bitar:

100 g margarin
1 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1 msk kakao
3 msk vetemjöl
3 dl puffat ris

Blanda margarin, strösocker, ljus sirap, kakao och vetemjöl. Låt koka upp under omrörning och koka på svag värme ca 5 minuter. Rör hela tiden.
Blanda snabbt i puffat ris. Häll ut massan på bakplåtspapper på en plåt. Bre ut till en kaka och låt kallna. Dela kakan i bitar.

 
Kram
 

Traditionella knäck

 God kväll! Jag fick nästan lite panik när jag var på väg att gå och lägga mig när jag kom på att jag måste lägga ut receptet på knäck som jag bakade tidigare idag. Knäck is Knäck. Traditionellt godis. Gillar när dem innehåller mandel då det bryter av det söta och sega. Hemskt vad jag pratar mycket om sötma. "Det gör att godiset inte blir så sött", "Bryter av sötman", "saltet bryter av det söt-sliskiga" osv. har det sett ut de senaste inläggen. Men jag kan tycka att under jul och nyår äter man så förbaskat mycket så man klarar inte av att äta sött godis. Det blir bara för mycket. Sen är det dock vissa julgodis som kan vara riktigt söta sliskiga, men det får man ta, "deal with it" typ. 
 
 
 
 
ca 75 st:

2 dl strösocker
2 dl sirap
2 dl vispgrädde
25 g smör
0,75 dl skållad hackad mandel
 
På plattan:
Ställ ut knäckformar på en plåt eller bricka. Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Doppa ner en digital stektermometer i kastrullen. Koka kraftigt utan lock tills termometern visar 125°, 20-30 min. Jag rekomenderar ca 122 grader, och att inte gå högre upp än 125 grader då knäcken kan bli väldigt hård. Tillsätt smöret och mandeln.

Fördela knäcksmeten i formarna med två teskedar. Det måste gå ganska fort innan smeten stelnar. Förvara knäcken svalt.

 
I micron:
Gör en halv sats i taget. Blanda grädde, sirap och socker i ett kärl som tål höga temperaturer, t ex en bryggkanna i glas utan metalldelar. Tillaga på full effekt (ca 750 W) 7-8 min. Rör i mandel. Häll upp i knäckformar.
 
 
Kulprov:
Doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. När smeten kan rullas till en kula är smeten färdigkokt. Temperaturen är då 120-125°.
 
 
Kram
 

Chokladbollar med kaffe och hasselnötter

 
Som jag nämde igår så samlas halv min släkt och bakar julgodis tillsammans. En sak som vi gjorde i år var dessa choklad bollar med hasselnötter och kaffe. Kaffesmaken känner man ganska tydligt, vilket jag tycker är gott. Hasselnötterna och den hackade chokladen gör att det blir lite gott krisp. Dessa är också lite nyttigare, innehåller inte så mycket socker och är inte så söta.
 
 
Ca 20 bollar:
100 g rostade, skalade hasselnötter
1 dl dinkelflinga
50 g finriven mörk choklad 70%
25 g Smör
1 st äggula
2 msk honung
1 tsk kallt, starkt kaffe

Mixa 2/3 av hasselnötterna tillsammans med dinkelflingorna till smulor. Tillsätt choklad, smör, äggula, honung och kaffe. Mixa tills det bildar en boll. Hacka de resterande nötterna fint och lägg på en tallrik. Forma bollar av smeten och rulla dem i nöthacket. Förvara svalt.

 

Så här hade jag dukat upp under fotningen av allt godis

 

 

Kram

 

Enkla Mozartkulor

 
 
 
 
En given godissort på både släkten och familjens godisbord kring jul är Mozartkulor. Vi gör kanske en lite light-version eftersom många/riktiga Mozartkulor innehåller ofta konjak. Jag är bara uppvuxen med Mozartkulor utan konjak. Busenkelt gjorda också för den delen. Men det gör dessa till relativt smidigt godis att göra.
Eftersom vi på min mammas sida alltid bakar julgodis tillsammans, och det brukar vara många barn med, så brukar man alltid få hjälp av att rulla kulorna. 
 
 
 
 
 
ca 50 små mumsbitar:
125g nougat
400g mandelmassa
200 g mörk blockchoklad
strössel
 
 
Börja med att smälta chokladen i ett vattenbad. Skär nougaten i lika stora kuber. Skiva mandelmassan till tunna-tunna plattor. Rulla sedan in en kub i varje platta så det blir till bollar. Ta sedan hjälp av en tandpetare att doppa bollarna i chokladen, eller släpp ner hela Mozartkulan i chokladen och fiska sedan upp med en sked. Placera stössel (om du nu vill ha det) på mozartkulorna och låt svalna till chokladen har stelnat i kylskåp. Förara också gärna de i kylen. 
 
 
Kram
 

Rocky Road

Hej på er! Snart jul då! Bara en vecka kvar till julafton. Bestämde mig igår för att jag ska lägga upp ett julgodis recept ända fram till julafton här på emmabylove. Jag går ut hårt och här är nog topp-tre av godaste julgodiset som jag vet. Rocky Road innehåller nog allt. Krispet (ifrån nötterna), saltet, kolan (sötma) och mini marshmallowsen! Blandningen med en mörkare choklad gör det också att det inte blir någon jättesöt och sliskigt julgodis, som ofta är jobbbigt att äta. Man äter ju typ 24/7 ändå vid jul. 
 
 
 
Mååånga bitar:
600 g mörk choklad 70 % 
2 påsar dumlekola 
ca 1/2 pkt nävar minimarshmallows 
3 dl salta jordnötter 
1 dl skalade pistagenötter
 

Smält choklad på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten). Blanda samtliga ingredienser till din rocky road. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp. När fudgen har stelnat, skär din rocky road i rutor eller stänger.

 

Kram

 

Saffranskaka med Kanelfras

Jag är så sugen på jul! Ändå vill jag att tiden stannar nu. Det är just i advent, när alla förberedelserna är och fixandet innan jul som är roligast. Det doftar julkryddor i köket 24/7, man tänder levande ljus på kvällarna och går runt i raggsockar och stickade tröjor -love it!
 
 
 
Dessa adventskakorna gjorde jag i veckan. Mycket goda, och är det några kryddor som talar för julen är det just kanel och saffran. Från början var jag oroliga att kryddorna skulle konkurera ut varandra eller att någon av de skulle ta överhand. Men inte då. Kryddorna hade en bra balans.
 
 
 
 
ca 24 bitar

100g smör
2 1/4dl socker
2 ägg
4 1/2dl vetemjöl
3tsk bakpulver
1pkt saffran
3dl gräddfil

Kanelfras:
200g smör
1dl socker
3dl vetemjöl
3msk kanel

 


Vispa smör och socker vitt och pösigt, tillsätt ägen ett i taget och vispa mellan varje. Vänd ner mjöl och bakpulver i smeten. Rör utt saffranet i gräddfilen och rör ner det försiktigt i smeten så att alt blandar sig. Smörj och bröa en långpanna, ca 20x30cm, och häll i smeten. Grädda i 175 grader i cirka 30 minuter.
Rör samman smör och socker till Kanelfraset, tillsätt mjöl och kanel. Blanda allt till en smulig massa. Strö över kakan och grädda i ytterligare 15 minuter. Dela kakan i rutor och garnera med strimlat apelsinskal.

 

 

Kram

 

Marshmallowsfudge

Blev riktigt sugen häromdagen på att baka fudge. Jag kollade runt på lite sidor och de som lockade mest att göra var dessa, med marshmallows i. som jag hittade på heavenlycupcakes.se. 
 
 
 
Fudgen var riktigt goda och har precis den konsistens som jag var ute efter och tycker att fudge ska ha. Dessa är helt klart de godaste fudgen jag har gjort och ett plus var att de var så enkla.
 
 

2 1/2 dl socker
2 dl vispgrädde
100 g smör
25st marshmallows, stora
200 g mörk choklad

 

Blanda socker, grädde, smör och marshmallows i en kastrull och värm under omrörning tills marshmallowsen smält. Låt koka 10 min utan att röra om. Ta sedan av kastrullen helt från plattan. Det är väldigt viktigt att inte glömma det! Blanda ner chokladen under omrörning. Häll smeten i långpanna cirka 20x30cm täckt med bakplåtspapper. Låt stelna och skär sedan i rutor. Förvara i kykskåpet!

 

Kram


Äppleblondie

 
 
 
 
ca 16 bitar:

175g smör, rumsvarmt
2 1/2dl farinsocker
2ägg
4 2/3dl vetemjöl
2tsk bakpulver
en nypa salt
2-3 tärnade äpplen
200g vit choklad

 

Rör smör och socker krämigt. Tillsätt äggen ett i taget. Smält den vita chokladen över vattenbad och häll ner den i smeten. Tillsätt salt, vetemjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten. Tärna äpplena och blanda ner dem också. Klä en form ca 20x30cm med bakplåtspapper och fördela smeten i den. Grädda i 180 grader i ca 30 minuter. Håll noga koll på färgen och lägg en bit folie över ifall den blir för brun. Låt kallna i formen och ställ kallt i några timmar. Skär i rutor och servera med vaniljglass eller vaniljsås.

 
Kram
 

Glutenfri chokladtårta med nutella och banan

 
Jag gjorde denna tårta för någon helg sedan till ett evenemang i byn. Jag tänkte att det kanke vore bra med en glutenfri tårta. Bara för att en tårta är glutenfri behöver det ju inte betyda att den smakar sämre. Och när jag själv kunde skära till mig en liten bit för att smaka så var den riktigt god. Den hade fått stå en dag innan serveringen och detta gjorde att choklad- och hasselnötsbotten hade saftat till sig perfekt. Alltså, denna tårtan var riktigt god och görs med fördel en dag innan servering.
 
 
 
 
 

300 g hela hasselnötter
300 g mörk kvalitets choklad 70 %
1 msk kakao av god kvalitet
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
6 st ekologiska ägg
5 droppar citron
smör till formen

3 bananer
1 burk nutella
3 dl vispgrädde
1 dubbeldaim

 

Sätt ugnen på 200 grader, 175 om du använder varmluft. Mixa nötterna till ett fint pulver i en matberedare. Bryt 200 gram av chokladen i bitar och kör den i mixern tillsammans med nötterna. Tillsätt kakao, smör och socker och mixa krämigt. Separera äggen och tillsätt äggulan i smörsmeten och mixa. Vispa upp vitorna i en torr och ren bunke till ett hårt skum tillsammans med 5 droppar citronsaft. Vänd försiktigt ihop äggvitan med chokladsmeten, lite i taget. Fyll smeten i en smord kakform av teflon med löstagbara kanter, bryt den resterande chokladen i bitar och stick ner dem i kakan. Baka tårtan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, prova med sticka. Tänk på att chokladbitarna kommer att kladda av sig på stickan, trots att kakan är färdig.

Vispa grädden. När kakan har svalnat delar du kakan två gånger så att du får tre stycken tårtbottnar. Placera den ena bottnen på ett fat. Bre halva nutellakrämen över botten och skiva på en och en halv banan. Lägg på den andra botten och bre och skiva på resterande av krämen och bananerna. Lägg på den tredje botten som ett lock och bra till sist grädde runt tårtan och krossa lite daim som dekoration. 

 

 

Kram

 

Pepparkakor

 
 
 
 
 
 
ca 8-10 plåtar med pepparkakor:
300g smör
5 dl socker
1 dl sirap
2 dl vatten
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk nejlikor
2 tsk kardemumma
1 msk bikarbonat
1½ liter vetemjöl
 
Mixa ihop smör och socker i en matberedare. Tillsätt alla övriga ingredienser och kör till en deg. Knåda ihop degen och lägg i en bunke för  att stå svalt över natten. 
 
Sätt ugnen på 250 grader. Arbeta sedan degen smidig och kavla ut till ett tunnt lager. Stansa ut kakor och placera de med någon centimeters mellanrum på en bakplåtspappertäckt plåt. Grädda ca 4 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler. 
 
 
Kram