Glutenfri chokladtårta med nutella och banan

 
Jag gjorde denna tårta för någon helg sedan till ett evenemang i byn. Jag tänkte att det kanke vore bra med en glutenfri tårta. Bara för att en tårta är glutenfri behöver det ju inte betyda att den smakar sämre. Och när jag själv kunde skära till mig en liten bit för att smaka så var den riktigt god. Den hade fått stå en dag innan serveringen och detta gjorde att choklad- och hasselnötsbotten hade saftat till sig perfekt. Alltså, denna tårtan var riktigt god och görs med fördel en dag innan servering.
 
 
 
 
 

300 g hela hasselnötter
300 g mörk kvalitets choklad 70 %
1 msk kakao av god kvalitet
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
6 st ekologiska ägg
5 droppar citron
smör till formen

3 bananer
1 burk nutella
3 dl vispgrädde
1 dubbeldaim

 

Sätt ugnen på 200 grader, 175 om du använder varmluft. Mixa nötterna till ett fint pulver i en matberedare. Bryt 200 gram av chokladen i bitar och kör den i mixern tillsammans med nötterna. Tillsätt kakao, smör och socker och mixa krämigt. Separera äggen och tillsätt äggulan i smörsmeten och mixa. Vispa upp vitorna i en torr och ren bunke till ett hårt skum tillsammans med 5 droppar citronsaft. Vänd försiktigt ihop äggvitan med chokladsmeten, lite i taget. Fyll smeten i en smord kakform av teflon med löstagbara kanter, bryt den resterande chokladen i bitar och stick ner dem i kakan. Baka tårtan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, prova med sticka. Tänk på att chokladbitarna kommer att kladda av sig på stickan, trots att kakan är färdig.

Vispa grädden. När kakan har svalnat delar du kakan två gånger så att du får tre stycken tårtbottnar. Placera den ena bottnen på ett fat. Bre halva nutellakrämen över botten och skiva på en och en halv banan. Lägg på den andra botten och bre och skiva på resterande av krämen och bananerna. Lägg på den tredje botten som ett lock och bra till sist grädde runt tårtan och krossa lite daim som dekoration. 

 

 

Kram

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback