Saffransbullar

 
Imorgon är första advent och en tid börjar nu som jag älskar. För er som vill ha ett alternativ till lussekatten kommer här dessa bullarna som innehåller saffran, en krydda som vissa har lite svårt för men jag är svag för saffran! Jag är svag för de flesta jul-kryddorna. Eller, stjärnanis är la ingen hitt i så fall. 
 
ca 45 bullar:

50 g färsk jäst
150 g smör eller margarin
2 påsar saffran (à 1/2 g)
1 1/2 dl strösocker
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg (10 %)
1/2 tsk salt
1 ägg
17 dl vetemjöl (15-17 dl motsvarar 900-1020 g)

200 g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker

ägg
pärlsocker

 

Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37ºC.
Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.

Fyllning: Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet och dela degen i 2 delar.
Kavla ut varje del på mjölad arbetsbänk till en kaka ca 25x60 cm. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten (som ett byxben). Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250ºC.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.

 

Kram

 

kickis armband

 
En tjej i min klass har en bästavän som fyllde år för några veckor sedan. Tidigt upptäckte min klasskompis att jag hade börjat med armband i makramé. En dag frågade hon mig om jag ville göra två likadana armband till hennes bästa kompis födelsedag. Det känndes såklart ärofullt att få gör det. Så tillsammans med hennes idéer och min kunskap så fixade vi ihop dessa armanden. Hon hade önskemål om hur hon ville ha armbanden för att få de så unika och betydelsefulla för den vänskap de har. I detta fallet var det inte less is more, men jag tycker de faktiskt blev fräcka med alla pärlor och infinity-berlocken i mitten av armbandet. Infinity som har betydelsen "föralltid/ i evighet". Gulligt!
 
 
 
Kram
 
 

Cake pops med daim och oreo

 
 
Gooood lördagkväll! som ni vet har jag varit i huvudstaden idag. Just nu sitter jag på tåget hem och jag kommer att vara hemma sent ikväl. Lite positiva saker med denna resan är att utbildningen jag var på idag var verkligen givande och jag träffade ungdomar och vuxna som brann för just samma sak och hade lika tankar, samtidigt som vi kunde dela idéer med varandra. Har också hitta en snygg tröja på Hollister och köpt en välbehövlig vinterjacka. För att sammanfatta dessa två dagar så har det varit bra alltså. 
 
Jag gjorde dessa cake pops nyligen. Helt klart de godaste jag har ätit! Så god smak och krämiga. Jag försökte inte mixa min daim helt till fint mjöl utan att det skulle bli lite bitar i. Men de ska vara såpass små bitar att man ska kunna rulla smeten utan att bollen blir rugglig på ytan. 
 
 
ca 12-14 st:
1 pkt oreokex
1 dubbel daim
50 g creme cheese
50+150g choklad
 
daim till decoration
cake popspinnar
 
Börja med att dela oreona och ta ta en kniv och skjut av fyllningen i varje oreokex. Mixa sedan oreon utan fyllningen med daimen till smulor.  Tillsätt sedan vaniljfyllningen ifrån oreona och creme cheesen och mixa till en kräm. Sätt in krämen i kylen i ca 30 minuter. Smält chokladen i ett vattenbad. Ta ut och rulla smeten till bollar som du tycker är lagom. Ta en cake popspinne och doppa änden i den smälta chokladen, stick ner änden till hälften i en boll. När du har upprepat detta på alla bollar så sätter du in cake popsen i kylen för att chokladen i hålet och runt pinnen ska stelna. Detta för att pinnen ska sitta fast bättre i cake popsen. När chokladen har stelnat runt pinnen så tar du och doppar ner hela cake popsen i chokladen. STrö på lite krossad daim eller strössel. Ett tips är att sätta popen i hålen i en äggkartong för att chokalden ska kunna stelna snyggt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram
 

special snickers

 
 
 
 
 
 
en långpanna:
6 st äggvitor
4,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
250 g rostade jordnötter
1 pkt Ritz, 200g
 
 
6 äggulor
150g florsocker
100g smör
175 g mörk blockchoklad
kokos
 
 
Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggvitorna och sockret till en marängsmet. Krossa kexen och tillsätt jordnötter, kex, vaniljsocker och bakpulver i marängen. Vänd ner allt så det blandat sig väl. Bre ut maräng-blandningen i en bakplåtstäckt plåt. Grädda marängen i ca 20 minuter.
 
Koka sakta upp gulorna med florsockret under omrörning. Ta sedan kastrullen ifrån plattan. Smält smöret och chokladen i en kastrull. Blanda sedan ihop äggule-krämen med choklad- och smörblandningen. Bre krämen över marängen när marängen har svalnat. Strö på kokos och skär kakan i bitar.
 
 
 
 
 
Kram
 
 

Nötkakor

Detta fanns som sagt på mässan och var väldigt populära. Det var en man som kom 3 gånger och köpt 2 nötkakor varje gång.
Kakorna är krispiga men ändå sega inuti. Detta gör till att kakorna har en perfekt konsistens. De är också enkla och är både glutenfria och laktosfria. 
 
 
 
16 st:
 
200 g malda hasselnötter
2 st ägg
1 dl strösocker
 
hela hasselnötter till dekoration
 
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser till en massa. Klicka ut små toppa på en plåt täckt med bakplåtspapper. Tryck i en hel hasselnöt och grädda ca 8 minuter. Låt kakorna svara på galler.
 
Går bra att frysa.
 
 
Kram
 

Världens godaste snickers

 
Hej hallå! Under de senaste tre veckorna har jag bakat dessa snickers 4 gånger(!) Som ni vet brukar jag inte baka samma recept flera gånger. Men dessa var riktigt goda. Jag har också bakat en plåt inför faniljen skulle ha lite gäster och så. Jag bakade också dessa till min klass och bjöd på förra fredagen, det fick bra respons så som jag uppfattade det. Men ja, jag vill verkligen rekomendera dessa att ni ska göra!
 
 
 
15 bitar:

350 g jordnötssmör osaltat med crisp
2 dl sirap
2 dl socker
9 dl cornflakes
200 g ljus choklad, jag använde mörk blockchoklad

50 g vit choklad

 

Blanda jordnötssmör, sirap och socker i en kastrull. Hetta upp blandningen under omrörning utan att den kokar. Häll smeten i en bunke, tillsätt cornflakes och rör ihop. Lägg blandningen i en plåt, ca 20x15 cm, och tryck ut den lite. Den bör täcka 3/4 av plåten. Smält chokladen i ett vattenbad eller mikro och bred över kakan. Låt stå kallt tills chokladen har stelnat och skär sedan i bitar. Smält den vita chokladen och ringla sedan över kakan.

 
 
Kram
 
 

Rabarberfyllda Vaniljcupcakes med citronfrosting

 
 
Denna veckan pärlar jag för fullt då jag har årets första julmarknad till helgen. Jag har varit där två eller tre år innan och jag vet att det är en mysig marknad så det ser jag så klart fram emot. Jag har ju så många rolig pärlor och material nu som jag har köpt på mig under hösten så det ska bli kul att skapa lite av de sakerna. 
 
 
 
Här är steg för steg hur du smidigt kan fylla en cupcake:
 
 
Gröp ur innehållet och gör ett lagom stort hål för fyllningen
 
 
 
Fyll den med sylt/bär blandat med grädde/ karameliserad mjölk/ eller en annan frosting/ fluff
 
 
 
Fyll cupcaken och sprista på frosting
 
 
 
ca 20 st:

4 dl vetemjöl

3 dl socker

2 1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

100 g smör (rumstempererat)

2 dl mjölk

2 ägg

2 tsk vaniljsocker

 

Rabarbersylt med smak av vanilj

 

1 pkt philadelphia

1 burk marshmallowfluff, finns i vanlig mataffär

1 ciron, skalet och 1 msk saft

 

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke tillsammans med smöret. Häll i 1 dl mjölk och blanda smeten slät. Vispa resten av mjölken tillsammans med ägg och vaniljpulver. Rör sedan ihop mjöl- och mjölkblandningen och rör om tills allt är blandat. Fyll muffinsformar till max 2/3. Grädda i ugnen i cirka 20-25min.

Fyll cupcakesen.

Vispa philadelphian till en len kräm. Riv citronen och tillsätt saft, skal och fluffen. Spritsa eller klicka ut frostinengen.

 

Kram

 

Fullt ös medvetslös -på mässa

Hej! I lördags smällde det. Då var det äntligen dax för för friskvårdsmässan som jag skulle hålla serveringen på. Det var mycket folk och jag hade kö mer eller mindre ifrån kl 11.30-14.30. Matpajen som jag hade bakat tog slut snabbt som tusan och frallor fick mamma springa och köpa nya, två gånger. Jag hade alltså bakat egna frallor men när de tog slut när bara halva tiden hade gått så beslutade vi att mamma fick sticka och köpa lite frallor eftersom det efterfrågades mer "matiga" saker. På mässan serverdes:
 
Laxpaj med dill
Broccoli- & briepaj
Fralla med ost och skinka
Morotskaka
Chokladkaka med glasyr med smak av apelsin
Nötkaka -fick extremt mycket beröm! Det var några som köpte med sig hem t.o.m.
Vit chokladmousse med färska bär
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kram

Chickpea cookies with chocolate

 
 
Nyttiga cookies. Jag är inte konstig, eller jo kanske lite, men jag gillar att baka lite speciella saker. Dessa gången blev paketet men kikärtor offret. Men kakorna var faktiskt riktigt goda! Värt att prova faktiskt.
 
 
 
 
ca 30:

1 tetra kikärtor (ca 240g utan vatten)
2 tsk vaniljextrakt
165g jordnötssmör
70g honung
1 tsk bakpulver
ca 100g chocolate chips eller grovt hackad mörk choklad

 

Mixa samman alla ingredienser förutom chokladen i en matberedare. Smeten ska vara jämn och utan klumpar, dvs kikärtorna ska vara helt pureade. Blanda ner chokladen men en slickepott. Klä en plåt med bakplåtspapper. Blöt händerna och forma 12st bollar. Lägg dem på plåten och tryck ner dem lätt. De kommer inte jäsa så mycket och flyter inte ut heller. Grädda i 175 grader i cirka 10 minuter. Ta ut och flytta över kakorna på ett galler. Ät dem lätt varma. Förvara kakorna i en burk med tättslutande lock i kylskåpet.

 

Kram

 
 

Torsdagkväll

Godkväll på er. Sitter nu i soffan och har precis kollat klart på Hela Sverige bakar. Helt rätt finalister tycker jag som kommer att baka i finalen nästa vecka. Men jag tar alltså ett litet break i allt bakande som den mesta tiden av min eftermiddag och kväll har beståt av. I eftermiddag har jag bakat:
 
en långpanna med Snickers (till min bästa klass imorgon)
två st Broccoli- och briepajer
2 st laxpajer
20 st Raw-food bollar
 
 
Jag är så superglad över er som är inne på min blogg vare sig om det är varje vecka eller varje dag. Utan er.. så vet jag inte vad. Men ni är underbara! 
 
 
Kladdkakans dag idag. En favorit i repris kommer här om du känner för att fira lite i efterhand. En kladdkaka sitter ju aldrig fel, eller?
 
 
6-8 bitar:
 

3 st ägg 
2.5 dl socker 
2 tsk vaniljsocker 
100 g smör 
150 g mörk choklad, hackad, ca 50% cacaohalt  
1 dl vetemjöl 
1 tsk bakpulver 

 

Vispad grädde och bär

 

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Lägg den hackade chokladen i en bunke och häll på det varma smöret. Rör om tills chokladen smällt. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst med en elvisp och rör ner den smälta chokladen i äggsmeten. Tillsätt mjöl och bakpulver och rör försiktigt till allt löst sig. Häll upp smeten i en smörad och bröad form med löstagbar kant. Grädda i mitten av ugnen i 18 minuter. Kakan ska stelna och spricka på ytan, men inuti ska den vara lös och kladdig. Låt kakan vara kvar i formen och kallna helt i kylen. Servera med lättvispad grädde och bär

 
 
Kram
 

chocolate cookies

 
 
Underbart goda cookies! Jag hade bara tre kvar tills jag skulle fotografera. Dessa vill jag verklig rekomendera till alla, om man varken är cookie-lover eller inte, för de var väldigt smarriga.
 

 

 

ca 14 cookies:

150g mörk choklad
3msk smör
1 1/4dl socker
1 ägg
1tsk vaniljsocker
2dl vetemjöl
2msk kakao
1/2tsk bakpulver

 

Låt smöret nå rumstemperatur, vispa det mjukt tillsammans med socker. Knäck i ägget och vispa det till en slät smet. Blanda samman mjöl, vaniljsocker, kakao och bakpulver och sikta ner det i smeten, blanda samman till en smidig deg. Hacka den mörka chokladen grovt och blanda snabbt ner den i degen. Dela degen i 12 bitar och rulla dem till bollar. Lägg ut på en plåt och grädda i 175 grader i strax under 15 minuter.

 
 
Kram
 
 

Créme Brulée

 
 
 
Jag ber om ursäkt för att det var längesedan nu. Jag är i fulla förberedelser för att ha hand om serveringen på en friskvårdsmässa på lördag. Ska så klart bli väldigt kul. Men det är alltså en del att göra och att baka om inte annat. Allt ifrån matpajer till vit chokladmousse och RAW-food bollar. Men jag har hur många recept och bilder som helst nu som jag tänker blogga om i den mån jag hinner. 
 
 
 
 
Jag provade Ekströms Créme Brulée för ett tag sedan. Jag var så sugen på att använda min gasolbrännare igen. Har inte gjort det så många gånger. Men jag tänkte att jag köper faktiskt en sådan här färdig och provar. Det var fin smak och krämig var den. Jag var dock inte jätte förtjust, men jag vet inte om det kanske är jag som inte gillar Créme Brulée.
 
 
 
 
 
4 port:
1 pkt Ekströms Créme Brulée
 
några matskedar socker, råsocker eller vitt socker
gasolbrännare
 
Gör Bruléen enligt beskrivningen på paketet. 
 
Tänk på att Brulée ska stå svalt några timmar innan den kan serveras.
 
Detta momentet kan givetvis hoppas över:
Precis innan du ska servera Bruléen strör du ca 1 msk socker på ytan och brännar av med hjälp av en brännare. 
 
Kram