American Chocolate Fudge

 
 
Ytterligare en helg kommen. Imorses när jag läste tidningen vid frukosten så såg jag att prognosen för helgens väder var mycket glädjande. Sol och ca 13 grader. Tänkte dock att tillbringa många timmar i köket imorgon för att baka en vårig födelsedagstårta. Funderar på vaniljbottnar med citronkräm och någon mer fyllning. Med en snygg decoration. Ja, men vi får se vad det blir. Bilder och recept kommer förhoppningsvis. 
 
 
 
 På den senaste tiden har jag hittat så många olika bloggar. Mat- och bakbloggar framför allt. Kika in på mina nya favoriter!
 
 
 
 
 
 
Här kommer ett recept på Chocolate fudge. Frasiga men ändå krämiga. Jag hade aldrig tidigare varit med om att man skulle vispa smeten kall efter uppkokning vilket gjorde att jag blev nyfiken. 
 
 
 
40 bitar: 
3 dl socker
1 ½ dl grädde
3 msk ljus sirap
100 g choklad (mörk eller ljus)
1 tsk vaniljsocker
30 g rumstempererat smör
 
 
Häll socker, sirap, grädde och choklad i en kastrull, gärna med tjock botten så bränns det inte lika lätt. Koka upp och vrid ner värmen till medel. Låt småkoka i ca 10-15 min tills du ser tydligt att den börjar tjockna. Gör kulprovet(kallt vatten i ett glas som du sedan häller lite av fudgen i, kan du rulla en kula mellan fingrarna är den klar). Ta av kastrullen från plattan och tillsätt smör och vanlijsocker. Vispa sedan med elvisp i ca 5 min, medan smeten svalnar. Den är klar när den tjocknat och du kan se tydliga spår efter vispen. Häll upp smeten i en form som är ca 20x30 cm, med bakplåtspapper i botten. Ställ i kylen och låt stelna, skär sedan upp i bitar.
 
 
 
 
Kram
 

Våfflor

 
 
Jag vet att jag kanske är lite sent ute, men det återstår
faktiskt ca två timmar kvar av 2014-års våffeldag.
 
 
 
 
Har faktiskt fått i mig hela tre våfflor under eftermiddagen och kvällen som blev som en slags mellanmål/kvällsmat. Är ju så mättande med våfflor, men efter det rejäla målet så bar det iväg till träning. Ett spinning-pass och ett box-pass hanns med under kvällen. Hoppas ni har haft en fin våffeldag!
 
 
 
Farmors våfflor
14-15 våfflor:
5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1 ägg
1 dl socker
125g smält smör
7 dl mjölk eller vichyvatten (en blandning av vatten och mjölk)
 
Servera med sylt och grädde/glass
 
 
Vispa ihop alla ingredienser till en slät smet. Grädda våfflorna i ett hett våffeljärn. Det brukar vara lagom att täppa upp en knapp deciliter i våffeljärnets form. Grädda de i några minuter tills de fått en fin färg. Servera våfflorna med tillbehören med en gång. 
 
 
 
 
Kram
 
 

Citrusbitar med smak av vit choklad

 
 
 
Här är ett par fräscha små bitar med smak av apelsin och citron. För godis kan man ju göra året runt -inte bara till jul :) Jag fullkomligt älskar att göra eget godis, för att inte tala om att äta det sedan. Detta godiset tror jag skulle passa bra till påsk. Mjuka, krämiga och friska i smaken. Jag vill inte kalla godiset för fudge, men det är något likande i konsistensen och receptet. 
 
 
 
30 bitar:
50 g smör
85 g marshmallows
1 clementin
½ citron
1/3 tsk vaniljpulver
175 g socker
1 dl grädde
125 g vit choklad
 
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sedan socker, marshmallows, grädde, skalet från en halv citron, skal och saft från clementinen och vaniljpulver. Koka på medelvärme, när marshmallows'en smält, låt koka i ytterligare tio min. Hacka under tiden chokladen.
 
Ta av kastrullen från värmen och rör ner chokladen. Rör till en jämn smet, häll sedan upp fudgesmeten i en form. Gärna en limpform, som du klätt in med bakplåtspapper. Ställ in i kylen och låt stelna. Skär upp i kuber. 
 
 
 
Kram
 

Omelett med parma och sparris

 
 
Måndag eftermiddag och jag har haft en skön helg i Dalarna. Fina Rättvik med kust mot Siljan. 
 
 
 
 
 
 
Den senaste tiden har det blivit rätt många nyttiga recept. Vet inte riktigt varför på det viset. Även fast livet hade varit underbart om man bara åt cupcakes, desserter och cheescakes livet ut så funkar det ju inte riktigt så tyvärr. Men jag har ju även ett brinnande intresse för att laga mat. Sen blir det ofta inte att jag fotar maten, mest därför det inte kommer upp några recept på bloggen.  
 
 
 
 
 
 
 
4 portioner:
6 ägg 
1 dl mjölk
salt och peppar
 
1 knippe sparris (osäker på om man säger "knippe" när det är sparris)
1 pkt ca 12-14 skivor parmaskinka
 
sallad
 
 
Vispa för hand ihop ingredienserna till omeletten i en bunke. Koka Sparrisen i ca 3-4 minuter. Häll av vattnet. Stek parmaskinkorna krispiga med lite smör i en stekpanna. Lägg de åt sidan för att steka omelletterna. Grädda omeletten i pannan någon minut på varje sida på medelvärme. Servera omeletten med skinkan, sparrisen och en sallad. 
 
 
 
Kram
 
 
 

Sötpotatischips

 
 
Godmorgon fina fredag. Sitter just nu på ett tåg och är påväg mot huvudstaden för att sedan ta ytterliggare ett tåg vidare mot Rättvik. Väl där ska jag och två vänner gå en utbildning i ledarskap 2. Ska bli spännande och lärorikt. Ser framemot en fin helg i Dalarna vid Siljan. Att få träffa människor som också är drivande och har hoppat på denna utbildningen ska bli kul.
 
 
Här kommer receptet till chipsen av sötpotatis som jag pratade om. Eftersom chipsen inte friteras utan ungsrostas så blir chipsen inte lika spröda och frasiga, utan mer hårda och krispiga. Så det ska man ha i åtanken om man vill göra dessa. Jag hade mina chips i ugnen i ca 3 timmar. Vände aldrig på chipsen som det står i receptet att man ska göra. Men jag tycker att det inte blev ojämnt gräddade på något sätt. Jag äter chipsen mer som snacks, men på riktigt fina resturanger kan man ju ibland få rotfruktchips till maten och köttet. Eller varför inte dekorera soppan med några chips över.
 
 
 
1 smal sötpotatis (så att den inte är för bred för kniven på osthyvlen)
salt
lökpulver, eller någon annan slags krydda om man vill ha 
 
 
Sätt ugnen på 100 grader (varmluft). Skiva sötpotatisen men en osthyvel. Jag skalade inte min sötpotatis men det får man göra som man vill. Lägg chipsen på en plåt täckt med bakplåtspapper. Salta och ös på med lökkrydda på båda sidorna. Sätt in plåtarna (jag fick plats med mina skivor på två plåtar) i ugnen. Ta ut de när de är krispiga, efter ca 3 timmar. 
 
 
 
 
Kram
 
 

Detox smoothie

 
 
Hej på er! Onsdag idag och ytterliggare en dag med fantastiskt väder. Det har ju varit sol (där jag bor) varenda dag sedan i fredags. Underbart! Att det är ljust till ca 18.30 är också underbart. Jag har varit ute och gått så mycket de senaste dagarna tack vare vädret. Jag är en riktigt gå-människa. Eftersom jag gillar att röra på mig så kan prommenader vara skönt mellan de svettiga passen på gymmet. Gå passar alla och är så flexibelt. Det ända man behöver ha är ett par bra skor att gå i. Du kan göra det innan jobbet/skolan, på lunchrasten, på eftermiddagen och kvällen, och du bestämmer precis hur länge du vill gå, hur snabbt och hur långt. 
Att gå är lite av en medation för mig. Efter några kilometer kommer jag in i ett folw kan man säga. Hel skönt för hjärnan. Kom på ytterliggare en posetiv sak med prommenader: man är utomhus, får frisk luft och lite dagsljus på sig, även fast kanske inte alltid solen tittar fram. 
 
Detta vill jag kalla en Detox smoothie. Vissa kanske inte tycker den uppfyller kraven eftersom den innehåller mango. Som är en frukt. Men det berors ju på hur sträng man är. För er som inte riktigt har koll på vad Detox är så är det som en slags kur som man kan hålla på med allt ifrån 10-30 dagar. Under tiden äter man mycket grönsaker och bär. Undviker kött, socker och vitt mjöl. Detta gör man för att rensa ut alla slagg-produkter som kroppen samlar på sig under ett år. Man kan välja själv hur ofta man vill Detoxa, men vanligaste är 2 gånger på ett år. En gång på hösten och en gång på våren. Jag tycker det hade varit jättespännande och klokt med att Detoxa under 14 dagar eller något liknande. Men eftersom jag har ett sötsug starkare än stål så kommer det inte funka. Tro mig, jag har försökt. Men bara för att man inte detoxar betyder det ju inte att man inte kan ta en detox-godkänd smoothie då och då. Efter en prommenad häromdagen kände jag för en fräsch smoothie och improviserade fram denna.
 
Den ser inte så fräsch ut kanske med färgen, men god var den. Den innehåller också några riktigt nyttiga och näringsrika ingredienser. Spenat som innehåller mycket järn, som framför allt är viktigt för oss kvinnor att få i oss. Mango som är rik på karoten som är bra för synen, huden och skeletet och även en frukt rik på vitamin C och antioxidanter. Tillslut lingon som innehåller mycket folat som bland annat förhindrar fosterskador. I början av 2014 visades ju också en forkning som gjorts på möss vid Lunds univeritet att lingon kan stoppa negativa effekter vid fet kost, som bl.a. viktuppgång och förändring på blodsockret. Så ja, här är en riktigt vitamin-boost som är kanon för hälsan.
 
 
 
Två glas: 
1 mogen mango
65 g baby spenat
1 dl Lingon
2-4 dl vatten, beroende på hur flyatande smoothie ni vill ha
 
 
Skala och kärna ur mangon. Dela den i lite mindre bitar. Mixa ihop alla ingredienser, börja med 2 dl vatten, tillsätt sedan mer om du önskar en mer rinnande smoothie. Häll upp smoothie'n i glas och servera.
 
 
 
Kram
 
 

Häagen-Dazs

 
 
I närmaste matbutik säljer de nu Häagen-Dazs glass för endast 19kr. För er som inte har uppmärksammat denna glassen kan jag meddela att den brukar ligga på det dubbla priset. Glassen är la någon av de finare, "överklassen". GB's och Sia's glass räcker dock för mig. Jag är ett riktigt glass-freak. Älskar gräddglass av olika smak. Men nu när jg då upptäckte att denna glassen var så "billig", så tänkte jag passa på att smaka på några olika sorter. Det blev smaker som Oreo, belgisk choklad, Dulce de leche, jordgubbscheescake, salted caramel. Men den helt klart godaste, som också var en bland de godaste glassar jag ätit var Pralines Cream. En glass med kola och kanderade pecannötter.
 
 
Har sedan något år tillbaka viljat ha en vägg fylld med massa foton. Runt jul tapetserade jag även om mitt rum till helvitt. Så nu känner jag att jag kan behöva fylla ut mina väggar lite. Därför tog jag mig i kragen i veckan och framkallade lite bilder. Tänkte ha som "månadsbilder" vad som symboliserar månaden för mig och lite andra små kloka ord och citat. Här är några bilder som är mars för mig.
 
 
Idag har jag studiedag. En mycket välförtjänt sådan. Om en liten stund ska jag åka in till stan med två vänner för att umgås och gå i lite butiker för att spana in vår-modet. 
 
 
 
Ha en bra vecka!
 

Brownie med chokladkräm med touch av Rocky Road

 
 
Vilken fantastisk helg! Villket väder! Igår jobbade jag dock den mesta delen av dagen, men jag han med en promenad på dryga timmen på förmiddagen. Det var mycket skönt. Kändes nästa som en sommar-sol då den värmde så mot huden. Den senaste veckan har jag bakat och gjort mat så det har stått härliga tider till. Just nu har jag två plåtar med sötpotatischips i ugnen. 
 
De senste dagarna har jag inte kunnat ladda upp några bilder här (ännu en gång). Men tack vare en vän ryckte in och hjälpte mig ladda upp lite bilder på bloggen så kan jag nu bjuda på detta receptet.
 
 
Detta är en ganska klassiks brownie med en chokladkräm som toppas med tillbehör som höjer hela bakverket och gör att den blir 'något mer'. Det är ett stort recept som räcker till många. 
Brownien är väldigt svår att skära upp i fina rutor med toppingen på. Därför vill jag rekomendera att dekorera bitarna efter att man har skurit upp kakan. Ska du frysa några bitar, så gör det utan toppingen. 
 
 
30-36 bitar:
350 gram mjukt smör
6 dl strösocker
3 dl kakao
1 dl ljus sirap
1/2 tsk salt
6 ägg
3 dl vetemjöl

3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl ljus sirap
400 gram mörk choklad 
 
200 gram dumlekola
100g pistagenötter, oskalade
2 dl jordnötter
1 minimarschmallows
 

Sätt ugnen på 175 grader (varmluft). Vispa smör och strösocker vitt och krämigt. Rör ner kakao, sirap och salt. Rör i ett ägg i taget och vänd slutligen ner vetemjölet i smeten. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en ugnsplåt med kant och fyll den med smeten. Grädda kakan i ungefär 25 minuter, den ska fortfarande vara kladdig. Låt kakan svalna. 

Koka upp vispgrädde, mjölk och sirap i en kastrull. Ta av den från värmen och låt svalna lite grann. Hacka chokladen och rör ner den i den varma gräddmjölken så att chokladen smälter.
 
Dela varje dumle en gång och skala pistagenötterna. Bred glasyren över kakan och kyl tills glasyren stelnat. Skär den sedan brownien i rutor och dekorera kakan med lite nötter, marshmallows och dumle. 
 
 
 
Kram
 

Banankaka med valnötter och choklad

 
 
 
 
Inför finalen i ishockey för en vecka sedan så bakade jag denna kakan och gick över till grannarna med. Anledningen är för att vår familj varken har kanal tre eller viasat. Så jag och mamma (bara vi som är sportintresserade i familjen) har bjudit mer eller mindre in oss själva in hos grannarna vid de största loppen och finalerna. Det har varit kanon. Men för att tacka våra fina grannar för att vi har fått våldgästa de och ockuperat deras soffa så tänkte jag att en banankaka är perfekt att ge bort som 'Tack'. Kakan är riktigt god med valnötterna och chokladen. Det är superbra att göra banankaka när man märker att bananerna har brunat lite. 
 
 
Glöm inte av att det är fettisdagen imorgon! Den är viktig! 
Om du känner för att baka egna semlebullar hittar du receptet här
 
 
 
ca 10 bitar:
 
50g smör
2 ägg
1,5 dl socker
4 msk grädde
2,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bikarbonat
100g block choklad, mörk eller ljus efter eget tycke
100g valnötter
2 bananer, gärna lite övermogna
 
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en två-liters-form. Smält smöret i en kastrull. Mosa bananerna. Hacka chokladen och valnötterna grovt. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda i det smälta smöret och grädde. Rör separat ihop de torra ingredienserna i en skål. Vänd ner mjöl-blandningen, valnötterna och bananerna i ägg-smeten. Häll över blandningen i formen och strö över chokladen. Grädda kakan i ca 40 minuter. En sticka ska komma ut torr ifrån kakan. 
 
 
 
Kram