Semlor

 
 
Fastlagsbulle, fettisdagsbulle, hetvägg, semla, ja kärt barn har många namn. Fettisdagen infaller ungefär 7 veckor innan påsk och var från början startskottet av försäljningen av semlor. Fram till mitten av 90-talet skulle årets första semla ätas på fastlasgdagen, men nu mera börjar försäljningen normalt på annandag jul och håller på ändå fram till påsk. 
 
Den svenska kungen Adolf Fredrik dog den 12 februari 1771 efter att ha förätit sig på (bland annat) semlor. Illa, må jag säga.
 
I Sverige säljs cirka 40 miljoner semlor varje år (!) Alltså äter en svensk i genomsnitt mellan 4 och 5 köpta semlor.
Men visst, är det inte ett underbart gott bakverk. Bullen med kardemumma, mandelmassa och grädden, mmmm.
 
 
 
Ingridienser:
12 semlor
  • 75 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 12 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 tsk stött kardemummakärnor
  • 1 st ägg
  • 7 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 st uppvispat ägg till pensling
Fyllning för 4 semlor:
  • 12 dl mjölk
  • 100 g mandelmassa
  • 2 dl vispgrädde
  • florsocker

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt, kardmumma, ägg och 6 dl av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa ca 30 min.

Sätt ugnen på 225°. Blanda bakpulvret med 1 dl mjöl och arbeta in det i degen. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och baka ut 12 runda släta bullar. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper ca 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen ca 10 min.

Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna och blanda det med mjölk och riven mandelmassa. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker.

 

Kram


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback