Champagneparfait med honungsstekta nektariner, karamell och havssalt

Hej kära bloggläsare! Det var några dager sedan nu. På dagarna har jag gått i skolan och på eftermiddagarna har jag bakat. Så jag har alltså sammlat ihop en hel trave med både bilder och recept som ska komma upp på bloggen så småningom. 
 
Igår var det besöksrekord på emmabylove, tack! Skulle vilja krama er alla. Hoppas att jag någon dag ska kunna gottgöra er. Typ när jag blir så stor som Leila eller Manuela så jag kan lotta ut massor av bak-paket och maskiner på min  blogg till er läsare. Hahahaha (önsketänkande)! 
 
Jag som är en riktig lover av parfait älskade denna då den var krämig och fin. Smakade väldigt mycket Champagne, så om ni inte vill att sprit-smaken ska ta över alldeles för mycket kan ni minska mängden till 2 dl. Hela desserten känns riktigt lyxig och jag tror att den även skulle passa väldigt bra till nyår. Men i denna årstiden funkar det också bra då det är säsong för stenfrukter, aprikoser, nektariner, persikor m.m. Visste du att några andra stenfrukter är mango, pistagenötter, kaffebönor, hallon och hjortron.
 
6-8 port:

3 dl champagne eller mousserande vin
3 dl vispgrädde
3 äggulor
3/4 dl florsocker
½ tsk vaniljsocker

 

100 g mörk choklad
1-2 tsk flingsalt

 

1 dl socker
2 msk vatten
1 dl vispgrädde

 

3-4 nektariner/aprikoser
2 msk flytande honung

 

Koka ner champagnen tills det bara återstår 2-3 msk.
Låt det svalna. Vispa grädden lätt. Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker fluffigt. Blanda ner det reducerade champagnen i äggvispet och vänd i grädden. Häll upp smeten i en plastform med ett bakplåtspapper i botten och ställ den i frysen över natten.

 

Smält chokladen och bre ut den på ett bakplåtspapper. Strö på lite salt och ställ det kallt.

 

Smält socker och vatten till karamell. Häll på grädden och låt den koka tills allt socker smält.

 

Kärna ur och dela frukterna i klyftor. stek klyftorna i lite honung på medelvärme.

 

Ta upp parfaiten i ca 10 minuter innan, och skär i skivor eller gör kulor. Servera med de ljumna nektarinerna, karamellsåsen och chokladplattorna.

 

Kram

 

 


Krusbärspuffar med kardemumma

Hejsan! Idag kommer här ett recept som jag bakade igår. Riktigt söta och fina puffar fyllda med krusbär och lite kardemumma. Detta känns som en riktigt mormors-kaka, eller fikan på bersån med jordgubbssaft till. Lite skön sommar-känsla alltså. För vi vill ju inte släppa denna underbara årstid riktigt ännu.
För jag känner forfarande att lite lite är sommaren kvar. Om inte så vill jag känna så. När jag kom hem idag från skolan lade jag mig i en solstol och låg så där och lite halv-sov i över en och en halv timma. Det var så skönt. Alldeles lagom varmt. Just nu sitter jag ute på vårat altandeck och skriver det här inlägget. Ute på åkern förbereder sig grannen inför hans lilla flygtur med sin Karlsson-på-taket-propell och skärm. Det är just sådana här måndag-eftermiddagar man vill minnas. Annars är här det gasnka lugnt och stilla.
 
Jag tänkta att jag skulle prova att göra en litet sånt här collage. Steg för steg nästan. Vad tycker ni? Kommer det hjälpa er om ni bakar?
 
 
10-12 puffar:

3 dl vetemjöl
½ dl socker
100 g smör
1 ägg

 

3 dl krusbär
4 msk socker
1 tsk vaniljsocker
½ tsk mald kardemumma
1 msk potatismjöl

 

1 ägg till pensling
50 g mandelspån
florsocker

 

Sätt ugnen på 225 grader. Snoppa och halvera bären och blanda med socker, vaniljsocker, kardemumma och potatismjöl.

Blanda samman mjöl, socker, smör och ägg i matberedare. Kör till en degklump. Du kan naturligtvis även knåda för hand. Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsyta tills den är ca 3 mm tjock. Ta ut 12 rundlar med hjälp av mått, 6 - 7 cm i diameter. Ta ut 12 rundlar som är ca 1 cm större än de första.

Lägg de små rundlarna på bakplåtspapper på en plåt. Fördela bären på rundlarna, lägg på de större degbitarna och tryck till runt kanterna. Pensla med det uppvispade ägget och strö över mandelspån.

Grädda kakorna ca 15 minuter, sikta florsocker över och servera med  vaniljglass eller lättvispad grädde.

 

Kram

 

Krusbärspaj med pistage

Hej på er! Tänkte göra något som jag är rädd att jag gör alldeles för sällan. Så, vill bara tacka alla ni fina som är inne på min blogg! Utan er hade den/jag inte varit något! Ni är fantastiska! 
 
 
Nu i krusbärs-tider kommer här ett recept på krusbärspaj. Vi har en krusbärsbuske på stamm i trädgårdslandet. Åren tidigare har vi bara ätit bären som dom har varit. Men i år, när det kom så många, tänkte jag att jag måste ta och baka något med dom. Så resultatet, en paj alltså. Tyckte att detta receptet var lite spännande med pistagenötter i pajskalet. Bären var lite syrliga men tillsammans med vaniljvisp så är det gott.
 
12 bitar:

30g skalade pistagenötter 
2 dl vetemjöl
1⁄2 dl strösocker
100 g Smör
2 st äggulor

 

2 1⁄2 dl strösocker
4 dl krusbär
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3 dl gräddfil
2 st ägg

 

vaniljsås/-visp

 

Sätt ugnen på 175°. Mixa nötterna i en matberedare till fina smulor. Ställ åt sidan. Blanda mjöl, socker och smör i matberedaren. Tillsätt äggulor och nötter och kör till en deg. Tryck ut den i en pajform, ca 28 cm i diameter. Låt vila i kyl minst 30 min.

Blanda krusbär och socker. Låt dra i minst 15 min. Rör ihop mjöl, vaniljsocker och salt. Tillsätt gräddfil, ägg och sist krusbären. Häll fyllningen i pajformen och grädda i mitten av ugnen ca 45 min. Låt pajen svalna. Vispa vaniljsåsen lätt och servera till.

 

Kram
 

Svartvinbärsmoussetårta

Igår gick jag första dagen på gymnasiet. Har tre långa år framför mig som kommer ägnas åt plugg och ekonomi. Men självklart ska jag också försöka hinna med lite av mina intressen på min fritid. Jag har alltså börjat på en lite skola med 12 elever i min ekonomi-klass. Vi kommer dock ha lektioner tillsammans med samhällarna som i antal är 16 om jag inte minns fel. Jag som hade sett fram emot en lite klass och var trött på min 30-klass i högstadiet... Men vi får se hur det blir. Jag tror och hoppas det kommer bli bra.
 
 
 
En vanlig fråga som jag får, tror banne mig att det är den vanligaste frågan jag har fått i sommar, är varför jag inte har valt en kock-/ konditorlinje. Och jag vet inte riktigt.. Men har sedan ett år tillbaka varit ganska inställd på att det är ekonomi jag vill läsa på gymnasiet. Själva gymnasievalet gick jag smidigt och smärtfritt igenom med att slippa vara tveksam vad jag skulle välja att gå.
 
Det var dock en gång jag faktiskt fick en lättare ångest-attack över att jag inte valde en konditor-linje. Det hela hände i torsdags, då Sophia var hemma och vi bakade hela dagen. Hon frågade mig på eftermiddagen varför jag i tusan inte har valt att gå en konditorlinje. Då mådde jag riktigt dåligt. Visste inte vad jag skulle ta mig åt eller svara. Jag bara kände när jag stog där med vispen i handen att det kanske var där jag hör hemma.
 
 
 
12-14 bitar:
300g mandelmassa, riven
3 ägg
3 msk cacao
 
150g vit choklad
200g philadelphia, rumsvarm
3 msk florsocker
 
3¾ dl svartvinbärspuré
2½ dl florsocker
6 gelatinblad
6 dl vispgrädde
 
bär och ätliga blommor
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form, ca 26 cm i diameter. Vispa upp äggen. Tillsätt cacao och den rivna mandelmassan. Häll smeten i formen. Grädda bottnen i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Låt kallna. 
 
Smält chokladen försiktigt över vattenbad. Vispa ihop ost och florsocker. Tillsätt chokladen, lite i taget. Bred chokladkrämen över bottnen och ställ den i kylen. 
 
Blanda bärpuré och florsocker. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Värm upp lite av purén i en kastrull och ta den ifrån värmen. Låt gelatinet smälta i purén. Blanda ner gelatinet i den större mängden bärpuré. Vispa grädde och vänd ner den. Häll moussen i formen. Täck över och låt tårtan stelna i frysen i minst 4 timmar. 
 
Ta fram tårtan en stund innan servering och garnera med blommor och bär.
 
Kram
 

Muffins med lemon curd, jordgubbar och vit choklad

Hejsan hejsan. Fick frågan om jag hade något recept på muffins med Lemon curd. Och självklart hade jag det. Blir alltid någon sats med sådana här muffins när vi har plockat jordgubbar och köpt på oss lite lemon curd hos våra vänner. Har läst om att man ska kunna ersätta jordgubbarna med blåbär om man hellre önskar det. Har dock aldrig provat det. Men det får det bli nästa gång. Är lite sugen på att prova att göra egen lemon curd också. Får se när jag får tummen ur.
 
 
 
12 st: 

150 g margarin
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl socker
2 st ägg
1/2 dl lemon curd
100 g vit choklad
½ liter färska jordgubbar

 

Smält smöret och låt det svalna. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke. Tillsätt margarin, socker, ägg och lemon curd. Blanda ihop till en jämn smet. Grovhacka den vita chokladen och dela jordgubbarna och blanda ner i smeten. Dela upp smeten i 12 muffinsformar på en muffinsplåt. Grädda i ca 15 min. Låt muffinsen svalna på galler.

 

Kram

Squashkaka

God kväll! Herre Jesus vad jag har legat i med att baka idag! Gjort två tårtor till underbara bror som fyller 12 år idag. Imorgon blir det kalas med allt möjligt gott att äta. Självklart ska jag också försöka ge er recepten på tårtorna i veckan som kommer. Men här får ni så länge ett gott recept på Squashkaka. Vi har själva (jag och mamma) ett stort trädgårdsland där vi har sått bl.a. squash. Och det fullkomligt regnar av färdiga squask-frukter. Vi får ge bort dom både till höger och vänster för att dom inte ska bli dåliga. Den här kakan är faktiskt mycket god. Har en smak som liknar ostkaka, och det är aldrig fel, inte enligt mig i alla fall. Tillsammans med kaffe/te och lite sylt och grädde blir det en fin sensommar-kaka. Funkar att göra både gluten- och laktosfri! Innehåller heller inte så mycket socker..
 
ca 12 bitar:
6 dl riven squash, ev skalad men inget måste
3 st ägg
½ dl socker
3 msk vetemjöl/ glutenfri mjölmix
2 dl vispgrädde/ laktosfri vispgrädde
20 st mandlar, malda
1-2 malda bittermandlar/ 1 påse saffran/ några droppa bittermandelarom
 
sylt och vispad grädde
 
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker skummigt, tillsätt alla övriga ingredienser. Blanda väl och häll sedan smeten i en form ca 15x20 cm. Grädda i ca 45 minuter i mitten av ugnen.
Servera gärna kakan ljummen med sylt och grädde.
 
Kram
 

Vinbärskaka med kolakräm

 
Hej på er! Det var ett tag sedan nu. Har hållit på med att pärla en del. Har blivit helt kär i makramé nu så det blir endel armband med makraméknutar. Men om ni ännu inte har plockat av alla era röda vinbär så tycker jag att det är på tiden nu. Om du inte har några vinbär så kan jag rekomendera frysdisken i närmaste mataffär. Varken kvällen eler dagen idag blev som planerad. Min underbara vänner trotsade regnet idag och kom med sina mopeder till mig och vi skulle ha lite mysigt. Istället fick vi tillbringa hela dagen framför datorn och försöka klistra ihop en fotobok. Men nu är den färdig i alla fall. Men istället för att gjort den där fotoboken hade vi la egentligen tänkt oss att kanske baka lite eller kolla film. Men nej, så blev det inte. Kvällen som egentligen skulle tillbringas kollandes på ena broderns fotbollsmatch blev det istället att sörva vänner och släktingar om min andra lillebrors tillstånd, eftersom han var tvungen att åka in till lasarettet ikväll. Hade även tänkt att hinna baka en västerbottenpaj, men får se om jag orkar det. Eller ja, jag kan ju ändå inte bara gå och lägga mig (lite nervös och orolig). Men jag hoppas allt går bra, att dom får hjälp av läkarna och dom hittar vad det är för fel.
 
 
Denna kaka är fin till fikat på eftermiddagen. Den var mycket god med den syrliga smaken ifrån vinbären och friskheten ifrån färskostkrämen med kola. 
 
ca 36 bitar:
 

150 g smör
0,5 dl mjölk
3 st ägg
3 dl strösocker
1 tsk kardemumma, stött
4,5 dl vetemjöl, (270 g)
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 dl vinbär, röda + 2 dl röda vinbär

 

300 g färskost, naturell
0,75 dl kolasås, färdig

 

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner smör, mjölk och kardemumma i ägg-smeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Sikta ner det under omrörning i smeten. Häll smeten i en smord och bröad långpanna, 25 x 35 cm. Strö över 3 dl vinbär. Grädda kakan på andra falsen nedifrån ca 30 min. Låt svalna.

 

Blanda färskost och kolasås och bre det över kakan. Gör ett räfflat mönster med en gaffel. Garnera med ca 2 dl vinbär. Skär kakan i rutor.

 

Kram


Dagen

På spisen står choklad i ett vattenbad, ugnen är på, på köksbänken är squash redo för att skivas och paneras och på köksbordet står det två plåtar med polkamaränger. Ja, här är det fulla förberedelser inför ikväll då våra grannar kommer över och det ska serveras fyrarätters. Under dagen ska det bland annat göras champagneparfait och flädermoussetårta. 
 
Vill tipsa dig om att göra någon god dessert till fredags kvällen, eller till fikat under helgen. Passa också på att ta vara på alla bär och stenfrukter som det är säsong för nu.
-Frusen Hallon- & Lemoncurdtårta-
 
 
-Blåbärscheesecake med karameliserat socker-
 
 
-Tårta med hallonmousse på en browniebotten-
 
Kram
 
 
 

Brownie med dumlefluff

 
Hej på er! Igår var en fantastisk dag. Jag, mamma och pappa tog en liten mini-trip ner till kusten. När vi kom ner vid lunch-tid så var det fantastiskt väder. Så där 23 grader och sol, det var bara att slappna av i en solstol och tagga inför kvällens konsert med Gyllene tider. Dit skulle vi gå tillsammans med  Malin och Birgitta som vi även skulle få övernatta hos. Konserten var underbar, och allt där till. 
 
 
Men nu skulle jag vilja bjuda på ett lika bra recept för att inte sänka ribban. Dessa brownies var både årets och förra årets storsäljare på Skogscafét. De är verkligen helt ljuvliga med dumlefluffen. Tack Malin för du var gullig och mejla receptet på Brownie'n, jag vet att du läser detta, kram!
 

Brownie, ca 36 bitar:
250 g mörk choklad
7dl fint vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 tsk salt
350 g smör (rumstempererat)
7 dl socker
6 st stora ägg
1 msk vaniljsocker

 

Dumlefluff:
3 dl grädde
180 g dumle

 

Brownie'n: Smält chokladen i vattenbad och låt svalna. Smöra och mjöla en ugnsform (35 x 40 cm). Sätt ugnen på 180 grader. Sikta mjöl, bakpulver och salt i en skål och ställ åt sidan. Vispa smör och socker fluffigt och vitt (cirka tre minuter med elvisp). Tillsätt ägg och vaniljsocker och fortsätt vispa. Häll i den smälta chokladen och se till att den är ordentligt inblandad. Tillsätt de torra ingredienserna, blanda väl och häll smeten i formen. Grädda i 25–30 minuter. Passa kakan noga, den ska fortfarande vara kladdig när du tar ut den ur ugnen.

 

Dumlefluffen: Lägg den avplastade dumlen i en kastrull. Tillsätt grädden och blanda allt på låg värme under omrörning tills dumlen har smält. Ställ in i kylen och vispa den fluffig efter 3-5 timmar. Bred eller spritsa dumlefluffen på kakan och servera.

 

Kram

 

 

 

 

Kolapaj med röda vinbär och havssalt

 
 
 
10-12 bitar:

Pajdeg
125 g smör
1 dl socker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel


Kolafyllning
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl ljust muscovadosocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
75 g smör
1/2 tsk flingsalt


Till servering
2 dl crème fraiche (34 %)
3 dl repade röda vinbär eller lingon
kanel

 

Sätt ugnen på 200°C.
Pajdeg: Smält smöret. Blanda med socker och havregryn.
Blanda mjöl och kanel och häll ner i havregrynsmixen. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en smord form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 8 port). Låt degen gå upp ca 4 cm på kanten. Ställ i kylen 30 minuter.
Grädda pajskalet 10 minuter mitt i ugnen. Låt svalna.

 

Kolafyllning: Koka upp grädde, sirap och muscovadosocker i en vid kastrull. Låt koka ca 20 minuter. Rör då och då. För att se om kolan är klar, droppa lite av kola smeten i ett glas med kallt vatten. Den ska vara mjuk och lätt formbar men inte flyta ut. Ta kastrullen från värmen. Rör ner vaniljsocker och smöret skuret i bitar. Låt svalna nästan helt.


Häll smeten i pajskalet. Strö över flingsalt. Ställ i kylen minst 1 timme. Hit kan förberedas.

 

Strax före servering: Vispa crème fraichen med elvisp tills den blivit fast. Lägg upp i en skål och pudra med kanel. Garnera pajen med röda vinbär eller lingon. Servera med crème fraichen.

 

Kram

 

S'mores

 
Visst är det så där lagom kul när man upptäcker att glöden på grillen är som finast just nu, när du redan har grillat färdigt ditt marinerade kött och nästan ätit upp all din mat. Men då finns det något som brukar uppmuntra mig när jag ser den där fina glöden, att hitta ett packet marshmallows i skafferiet. Att kunna tröst-grilla lite med marshmallowsen som får ett krispigt ljusbrunt skal på utsidan. Vill bara nämna att bästa stället att grilla marshmallows på är med vännerna när man har varit ute och åkt skidor en hel dag, kommer in i den lilla fjällstugan och grillar de vita små kuddarna framför den öppna spisen -underbart! Men i alla fall, för att ta detta fenomen ett steg längre, så får jag lov att presentera; S'mores! (Ett typiskt amerikansk påhitt.) Men varför skulle inte vi i Sverige kunna göra det som Amerikanarna gör, så pass på och ta och grilla lite S'mores ikväll. Obs, otroligt mättande!
 
 
 
 
Marshmallows, ej mini
Mariekex
Chokladkaka, typ Marabou mjölkchoklad
 
Grillpinnar
 
Grilla Marshmallowsen så de får en fin ljusbrun ytan, peta av den på ett mariekex, tryck ner en chokladruta i marshmallowsen och ta och tryck på ett till Mariekex som lock. Ät med det samma! (På vintern ska man ha varm chokladjölk till!)
 
Kram
 

Kvällsmys

Godkväll! När jag kom hem efter sommarjobbet idag så gick jag in i vårat lilla växthus. Väl där upptäckte jag de söta små röda smultronen. Tanken slog mig med en gång att jag måste göra det jag och min mormor alltid gjorde om sommrarna förr. Alltså plocka smultron och sedan mosa dom tillsammans med grädde och socker. Yum!
 
 
Smultron
vispgrädde
strösocker
 
Mosa smultronen med socker och häll på lite grädde.
 
Kram