Blåbärscheescake med karameliserat socker

 
Ute i storarummet sitter mammas tjejkompisar(vänninor) och har precis smaskat i sig dessa otroligt goda och lätta  cheescakes...Det låter som dom fick helt klart godkänt. En mycket frisk smak med god blandning mellan blåbär, kanel och citron. Friskt, krämigt och krispigt.
I julklapp fick jag en gasolbrännare och jag tyckte detta var ett utmärkt tillfälle att använda den. De karamelliserade sockret på toppen höjde smaken tyckte jag och blev en snygg finish. Men självklart kan man hoppa över det momentet om man inte äger en brännare eller vill göra det lite enklare för sig. Här kommer receptet...
 
 
 
 
Blåbärscheescake
4 portioner
½ citron
150 g blåbär, färska eller frysta och tinade
1 krm kanel
1 tsk+ 1 ½ msk florsocker
1 tsk Maizena majsstärkelse+ 1 tsk vatten
200 g philadelphiaost, funkar med light
1 ½ dl turkisk yoghurt
1 tsk vaniljsocker
4-6 digestivekex, bror på lite hur mycket krisp man vill ha
ev 2 msk råsocker
 
Skrubba citronen i ljummet vatten, riv och spara skalet, pressa 2 msk saft i en kastrull. Tillsätt blåbär, kanel och en tsk florsocker. Koka upp och ta kastrullen från värmen. Låt bären safta sig i några minuter under lock. 
Rör ut majsstärkelsen i vattnet, tillsätt till kastrullen och låt den koka upp igen. Fördela blåbären i portionsskålar och låt svalna.
Rör ihop ost, yoghurt, vaniljsocker, florsocker och rivet citronskal i en skål. Grovsmula kexen över blåbären och fördela ostsmeten ovanpå. Låt stå i kylen i minst en timme. 
Strö råsockret över över desserten och bränn med en gasolbrännare tills det har smält och karamelliserat. Servera genast.
 
Kram

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback