Ljuvlig Choklad och päron tårta

 
 
När man har födelsedag efter födelsedag i januari måste man ta tillfället i akt att baka lite tårtor. Denna tårtan bakade jag till mormor och hennes lilla kalas. Det är andra gången jag bakar denna tårtan och den blev lika uppskattad i fredags som första gången som var på nyårsafton. Jag måste dock erkänna att tårtan på nyår blev lite kaos. Jag hade lagt ihop tårtan och brett ett lager med marängfrostingen på. Någon timme senare när jag skulle spritsa rosorna märkte jag att krämen skar sig något otroligt. Suck. Jag hade ställt in den i kylen och det var något som man kanske inte borde gjort... Så tänk på det om ni gör denna underbara tårta att INTE ställa in krämen i kylen!
 
Jag gör inte så ofta tårtor med mjuka bottnar. Visst blir det någon prinsesstårta då och då, men det är i så fall för att leka och decorera lite med sockermassa. Jag föredrar mer frysta tårtor, både för att det är enkelt att förbereda och när man är på kalas och ofta redan är propp-mätt när tårtan kommer fram så är det mycket frächare att äta en frusen tårta. Men denna tårtan klättrade lätt upp till min topp 10-lista. Och jag lovar det är svårt att nå dit.
 
 
 
En vän till mig är otroligt duktig på att baka och har en super fin bak-blogg. Mycket av den inspiration jag har får jag där ifrån. Kika in vet ja heavenlycupcake.se. Där kan man också se hur man spritsar sådana här rosor som är på tårtan.
 
Så när jag såg denna tårtan och efter jag läst receptet blev jag helt fast. Eftersom jag misslyckades första gången med tårtan var jag revanch-sugen till tusen. Tårtan är lite små klurig och tar ganska lång tid att gör eftersom det är så många moment. Eftersom jag vet att tårtan blir otroligt hög och fin valde jag att också göra en mini-tårta på denna satsen. Jag gräddade mini-bottnarna i en form med 12 cm i diameter. Tiden höll jag inte riktigt koll på utan jag kollade med en sticka när den var färdig. Sedan överdrev jag lite med alla andra ingredienserna i moussen och marängfrostingen så det skulle bli över lite till mini-tårtan. 
 
Päronbotten:
200 g vit choklad
225 g smör, osaltat
3 dl socker
6 st ägg
1 msk vaniljsocker 
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
3-4 dl inlagda päron, hackade

Plocka upp päronen ur lagen, lägg dem att rinna av på en pappershandduk. Hacka sedan i småbitar. Smält choklad och smör tillsammans i en kastrull på låg temperatur. Häll den smälta chokladen i en bunke. Tillsätt socker och blanda ihop det ordentligt. Tillsätt ett ägg i taget, vispa noga mellan varje. Vänd försiktigt ner övriga ingredienser inklusive de hackade päronen. Klä två springformar, ca 24cm i diamter, men bakplåtspapper. Fördela smeten jämt mellan båda formarna. Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter. En sticka ska komma ut ren när kakan är klar men den får inte heller vara för torr. Låt svalna under en handduk.

Browniebotten:
170 g mörk choklad
110 g smör
1 1/2 dl socker
3 st ägg
2 tsk vaniljsocker 
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt

Smält choklad och smör tillsammans i en kastrull på låg temperatur. Häll den smälta chokladen i en bunke. Tillsätt socker och blanda ihop det ordentligt. Tillsätt ett ägg i taget, vispa noga mellan varje. Vänd försiktigt ner övriga ingredienser. Klä en springformar, ca 24cm i diameter, med bakplåtspapper. Fördela smeten jämt i formen. Grädda i 175grader i cirka 25 minuter. En sticka ska komma ut ren när kakan är klar men den får inte heller vara för torr. Låt svalna under en handduk.

Päronmousse:
Resten av päronen i lag
Syltsocker
 
3 dl vispgrädde
1 tsk Vaniljsocker

Ta resten av päronen från burken och hacka dem fint. Väg dem och lägg dem i en kastrull. Tillsätt ungefär hälften så mycket syltsocker. Låt koka upp och koka ihop en liten stund. Ta av från plattan och låt svalna helt. Ställ den gärna en stund i kylskåpet så att den hinner stelna ordentligt. Det ska se ut lite som sylt eller marmelad.

Vispa grädden tillsammans med vaniljsocker. Vänd försiktigt ner päronmarmelad tills du fått en smak du gillar.

Swiss Meringue Pear Buttercream:
6 st äggvitor
3 1/2 dl socker
400 g smör, rumsvarmt
2 tsk vaniljsocker
en burk barnmat med päronsmak
Ev. grön pastafärg

Ta fram smöret och tärna det i små bitar, lägg det på en tallrik för att bli rumsvarmt. Förbered ett vattenbad. Skålens botten får inte nudda vattnet när det kokar. Kläck försiktigt äggen och lägg äggvitorna i skålen ovanför vattenbadet. Tillsätt sockret. Värm marängsmeten till 60 grader (använd en digital termometer) och vispa hela tiden. Se till att kanterna på skålen skrapas så att allt socker löser sig. När marängen nått 60 grader, ta av skålen från vattenbadet och vispa antingen tills blandningen är rumstempererad. Jag hällde över marängen i min Kitchen Aid och fortsatte vispa den där. Den ska nu vara vit, fluffig och glansig. När du tar upp vispen ska topparna stå kvar. Detta tar runt 10 minuter.

Sänk vispens hastighet till medel/låg. Tillsätt en kub smör i taget och vispa mellan varje. Det brukar vara lagom att räkna till 10 eller 15 mellan varje kub du tillsätter. När du vispat ner allt smör kan marängsmörkrämen till en början se ryslig ut. Den liknar mer äggröra än frosting. Men det är ingen fara! Fortsätt vispa så löser sig det efter några minuter och krämen blir jämn, fluffig och mjuk. Om den krämen inte vill bli fluffig, ställ den i kylskåpet i en kvart och prova att vispa igen. När du fått en fluffig smörkräm, tillsätt vaniljsocker och päronpuré och vispa tills allt är jämt blandat. Färga eventuellt med pastafärg för att få en grönare färg. 

Lägg ihop tårtan:
Skär bottnarna jämna ifall de har högre kanter eller är "bulliga". Lägg en päronbotten på ett tårtfat och bred på häften av päronmoussen i ett jämnt lager. Lägg på browniebottnen och bred på resten av päronmoussen. Lägg den sista päronbotten på tårtan med botten uppåt så att toppen på tårtan blir så rak som möjligt. Skär eventuellt bottnarna i kanten så att de är lika stora. Bred ett tunt lager med marängsmörkräm runt hela tårtan. Ställ i kylen en stund så att smörkrämen stelnar. Bred ytterligare ett lager med marängsmörkräm. Fortsätt så tills tårtan har en snygg och jämn kant. Stoppa resten av marängsmörkrämen i en spritspåse och spritsa rosor på toppen av tårtan. Rosor spritsas från mitten och ut. Spritsa eventuellt lite mellan rosorna ifall botten syns emellan dem.
Förvara tårtan i kylen men servera den rumsvarm! 
 
Nu vankas det plankstek eftersom vi har ett födelsedagsbarn i familjen som fyller år idag. Hehe, barn och barn..pappa fyller 45...
 
Kram

Kommentarer
Mormor Stina säger:

Hej Emma och Tack för en underbar tårta. Alla som smakat tyckte att den var jättegod.Kram Stina

Svar: Vad bra! Kram
Emma Ljungdahl

2013-01-22 | 12:02:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback