Fredagsmys!

 
Nu är helgen här. Underbart! Som vanligt är helgen inbokad med alla dess möjliga aktiviteter och roliga saker att hitta på. Medans jag väntar på att knäckebrödet ska bli färdigt i ugnen får ni här ett recept på ljuvligt goda chokladfondanter. Dom som liksom sätter pricken över i:t på kvällen när man har haft gott sällskap med vänner, eller bara softat i soffan framför tv:n. Och nej, de är inte lika svåra som det låter som. Smeten är enkel och går kanon att förbereda och låta stå i kylen några timmar. Sedan gräddas de precis innan de ska bjudas på och serveras med antingen glass/grädde och bär. Det kanske lite trixiga med fondanter är att man får hålla lite koll på dom när de är i ugnen. Meningen är att det ska vara gräddade och ha "stelnat" ytterst så man kan vända dom ur formen, men när man skär skeden igenom ska krämig choklad rinna ut från mitten. Det kan liksom gälla på 30-60 sekunder. Mitt tips är att kolla lite på ytan om den ser ut att ha blivit lite fast och sen brukar jag också skaka lite försiktigt på fondanterna. Om inte ytan spricker men den ändå "rör sig" lite i mitten då brukar dom vara lagom att ta ut ur ugnen. Låt dom svalna lite innan du stjälper upp dom på fat för då minskar risken att dom rinner ut som pannkakssmet.
 
 
 
När jag gör choklad fondant brukar jag ofta servera dom med lite hallon. Hallon+choklad= sant! ♥ Men denna gången serverade jag dom med lite hemmagjord körsbärssylt och det var också super gott och lite speciellt så det kan jag rekomendera.
 
Imorgon kommer det hem lite vänner på kvällen och det ska serveras 3-rätters. Till dessert kommer det att serveras Basilikaparfait med jordgubbar. Bilder och receptet kommer i morgon kväll. 
 
Chokladfondant
4 portioner
100 g smör
150 g mörk blockchoklad, eller 70% om du tycker det är gott
2 ägg
2 äggulor
½ dl socker
2 msk vetemjöl
smör och socker/mjöl till formarna
 
Grädde eller glass
Bär
 
Smält smöret i en kastrull och ta den från värmen. Bryt choklad och blanda ner i smöret tills den har smält. Vispa ihop ägg, äggulor och socker i en bunke. Vispa även ner mjölet och rör i choklad- och smörblandningen. Fortsätt att röra tills det blir en blank och slät kräm. Smöra 4 st ugnsfasta portionsformar (typ créme brulée-formar eller liknande). Sockra eller mjöla formarna. Har hört att socker gjorde dom mer glansiga på ytan men jag tycker att dom ser mer vattniga ut. Men smaken är det inget fel på så det tar man lite som man själv tycker. Mjölet gör att ytan på fondanten blir mer matt. Fördela smeten i formarna. Fram till hit kan du förbereda och ställa in dom i kylen.
Sätt ugnen på 225 grader. Sätt in formarna i ugnen och nu passa nu tiden. Det är lagom att dom är inne i ugnen mellan 8-12 minuter. Men för att veta när dom är färdiga läs ovan. Om du är osäker kan du prova med en provsticka. Men den ska inte vara torr i mitten. Låt fondanterna svalna några minuter efter du har tagit ut dom ur ugnen. Använd en kniv så att fondanten lossnar från sidan och stjälp upp den på fat. Servera med tillbehör.
 
Ha en bra helg!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback