Mandelkaka med potatis, kikärtor och hallonglasyr

 

Ja, du läste en än gång rätt. Det är något med lite speciella och konstiga recept som jag dras till. Detta är en mycket saftig kaka som kan göras en eller två dagar i förväg och är perfekt till fikat med en kaffakopp.

 

Mandelkaka med hallonglasyr:

 

3 ägg
2 dl rårörsocker
1 msk vaniljsocker
1 tetra kokta kikärtor, 190 g
½ dl rapsolja av fin jungfrukvalitet, alternativt fin mandelolja
200 g skalad och kokt potatis
1½ dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
skal och saft av en limefrukt

 

125 g frysta, tinade hallon+ 1 dl florsocker

 

Vispad grädde

 

Sätt ugnen på 175 grader. Pensla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med olja. Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt pösigt. Spola av kikärtorna i kallt vatten. Mixa dem till ett fint mos tillsammans med rapsoljan. Finriv den kokta potatisen. Rör ned potatisen och kikärtsmoset i äggfluffet. Tillsätt också mandelmjöl blandat med bakpulver, samt saft och finrivet skal av lime (tvätta och skrubba den riktigt ren innan). Rör om så allt blir väl blandat, och häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna i formen, och lägg sedan kakan på ett fat.

 

Mixa hallonen med en stavmixer. Passera genom en finmaskig sil. Blanda i florsockret och bred över kakan. Servera kakan med en klick grädde. 

 

Kram


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback