Mandeltårta med mandellikörkräm

 
Tänk, nästa vecka är det påsk (!) Guuuud, det går så fort! Allting! Känns som det var februari nyss eller!? Och ändå är påsk i slutet av mars. Visst har dagar gått sakta och det har varit sega lektioner, men nu har ju typ halva den här terminen gått (också) och snart blir det sommar och efter det gymnasium. Men nu får vi inte blicka oss allt för långt fram i tiden. Det kommer ju att bli påskfirande och vår (förhoppningsvis) först. Långprommenad och härliga sista veckor kvar i skolan. Men nu taggar vi upp inför påsk tycker jag! Ni kan komma att förvänta er en del påsktårtor framöver. Här kommer första, en lite lagom seg och krispig tårta med en härlig smak av mandellikör. Tårtan passar även bra att göra en dag innan servering. 
 
 
 
Ca 10 bitar
Bottnar, 3 st:
200 g sötmandel
2 dl strösocker
5 stora ägg, delade i gulor och vitor
 
 
Rita 3 cirklar, ca 20 cm i diameter på bakplåtspapper. Smörj dem med matfett. Mixa mandeln i en matberedare eller mal den i en mandelkvarn. Blanda mandeln med sockret. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner mandelblandningen. Bred ut smeten i cirklarna. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. De ska ha något seg konsistens. Låt bottnarna svalna på galler.
 
Smörkräm:
5 äggulor, se ovan
1 ¼ dl vispgrädde
1 ¼ dl strösocker
175 g smör, kallt
2 msk Disaronno, mandellikör (hette förr Amaretto tror jag)
 
Blanda ihop äggulor, socker, grädde i en kastrull och vispa till krämen tjocknar. Ta kastrullen från plattan. Skär smöret i bitar och vispa ner i krämen tills smöret smälter. Tillsätt likören och ställ kastrullen i kallt vattenbad och vispa till krämen kallnar. Häll över i en bunke och låt stå i kylen tills den blir riktigt kall.
 
Garnering:
100 g mandelspån
florsocker
 
Rosta mandeln i en torr het stekpanna.
 
Lägg en mandelbotten på ett tårtfat och bred på ¹/3 av smörkrämen och strö över ¹/3 av mandelspånen. Lägg på nästa mandelbotten och fördela smörkrämen och mandelspån. Avsluta med mandelbotten, smörkräm och mandelspån på toppen. Låt tårtan stå i kylen fram till servering, gärna över natten. Sikta över florsocker vid servering. 
 
Kram

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback